Manuela. Opowiadanie starego weterana z kampanii napoleońskiej w Hiszpanii

- literatura obyczajowa, romans
- Biblioteka Powieści i Romansów
- 1960-01-01
- 1947-01-01
Czytając tomiki "Biblioteki Powieści i Romansów" masz okazję przenieść się w minione czasy, poznać dawne życie i obyczaje, podejrzeć przez dziurkę od klucza romans prababki, wziąć udział w historycznych bataliach, uczestniczyć w dalekich podróżach i niezliczonych przygodach.
Kup Manuela. Opowiadanie starego weterana z kampanii napoleońskiej w Hiszpanii w ulubionej księgarni
Oceny książki Manuela. Opowiadanie starego weterana z kampanii napoleońskiej w Hiszpanii
11 użytkowników ma tytuł Manuela. Opowiadanie starego weterana z kampanii napoleońskiej w Hiszpanii na półkach głównych- Chcę przeczytać 8
- Klasyka 1
- Audiobooki 1
- Romans 1
Cytaty z książki Manuela. Opowiadanie starego weterana z kampanii napoleońskiej w Hiszpanii
Dodaj cytat z książki Manuela. Opowiadanie starego weterana z kampanii napoleońskiej w Hiszpanii
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Manuela. Opowiadanie starego weterana z kampanii napoleońskiej w Hiszpanii
usiłowałem znaleźć, czy autor był kiedykolwiek w Hiszpanii. Może i był, bo w połowie XIX wieku jako człowiek zamożny sporo podróżował, także po Europie. No, w każdym razie w latach 1808-1811, kiedy dzieje się akcja powieści, dopiero uczył się chodzić.
Powieści oczywiście nie przeczytałem, bo to potworna ramota (wydana pośmiertnie 1910, a pisana chyba w latach 40-tych albo 50-tych),co niestety widać. Przekartkowałem i dokładniej zerknąłem na kilka fragmentów (jest w pdf w Pomorskiej Biblioteca Cyfrowej).
Przez chwilę zainteresował mnie wątek wojskowy, w sensie techniczne szczegóły budowy umocnień, taktyki piechoty, uzbrojenia. Ale przeczytawszy potem, że doświadczenia militarne szanownego pana autora sprowadzają się do tego, że przez około roku biegał po polach i lasach północnego Mazowsza w Powstaniu Listopadowym stwierdziłem, że te szczegóły to chyba mało wiarygodne.
Najciekawszy wydał mi się wątek romansowy: donna Izabella, Marykita, donna Manuela, donna Dolores, jest w czym wybierać. Oto próbka: "Donna Izabella d’Avilar była młodą i piękną kobietą, nie więcej nad 20 lat liczącą. Oczy miała duże, lukami czarnych brwi nakryte; rysy twarzy były drobne, regularne; formy ciała pełne i mocno zaokrąglone, co bynajmniej nie raziło, a nawet dodawało pewnego wdzięku. Ubrana była czarno i uczesana bardzo starannie, z kwiatem granatu we włosach, który przy ich czarnym kolorze doskonale odbijał. W głosie jednak miała coś ostrego, chrapowatego, co również się i w jej twarzy malowało" - i słusznie narrator nabrał podejrzliwości, bo donna Izabella okazała się na końcu przebiegłą i złośliwą żmiją.
Jeśli ktoś z Szanownych Czytelników ma co najmniej 80 lat a standardy prozatorskie wyznaczają mu/jej Kaczkowski, Korzeniowski i Kraszewski, to polecam. Pozostałych obawiam się, że niespecjalnie zainteresuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieści oczywiście nie przeczytałem, bo to potworna ramota (wydana pośmiertnie 1910, a pisana chyba w latach 40-tych albo...