Okładka książki Czerwona burza nad Bałkanami. Fiasko sowieckiej inwazji na Rumunię wiosną 1944 roku autora David M. Glantz, 9788360682234
David M. Glantz Wydawnictwo: Arkadiusz Wingert Seria: Zdarzyło się w XX wieku historia
historia
Zdarzyło się w XX wieku
Red Storm over the Balkans: The Failed Soviet Invasion of Romania, Spring 1944
2014-04-16
2014-04-16
Tomasz Fiedorek, Jacek Staniszewski

Kup Czerwona burza nad Bałkanami. Fiasko sowieckiej inwazji na Rumunię wiosną 1944 roku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czerwona burza nad Bałkanami. Fiasko sowieckiej inwazji na Rumunię wiosną 1944 roku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwona burza nad Bałkanami. Fiasko sowieckiej inwazji na Rumunię wiosną 1944 roku

mam tą książkę w wersji oryginalnej, cholernie drogo mnie kosztowało jej sprowadzenie, zanim jeszcze wersja polska pojawiła się na rynku.

Cholernie było drogo, i cholernie było warto.

Glantz to chyba najlepszy poza Rosją specjalista od frontu wschodniego. Jego główny atut to fakt, że proponuje własną i świeżą (zwłaszcza na rynku polskim, od lat ukształtowanym przez historiografie radziecką) segmentację, koncentrując się na bitwach i kampaniach systematycznie spychanych w niebyt przez trubadurów niezwyciężonej raboczo-krestjańskiej.

I tu jest właśnie taka kampania. Praktycznie przez pół roku (od marca do sierpnia 1944) AC dreptała w miejscu w Bukowinie, usiłując sforsować Karpaty. Jak to było możliwe, zważywszy miażdżącą już na tym etapie wojny przewagę radziecką? Ano właśnie, żeby się dowiedzieć, trzeba kupić Glantza.

Tu jest wszystko, czego oczekujemy od historyka wojskowości. Na początek OdB, stany, uzbrojenie, dowódcy, doktryna. A potem szczegółowa rekonstrukcja - uwaga, na bazie źródeł i niemieckich, i radzieckich (chociaż amerykan, Glantz zna rosyjski; czyżby Żyd?). Tabele, listy, zestawienia - tego właśnie chcemy.

Jakbym się miał czegoś czepić, to map. Do jasnej anielki, jak omawiamy sytuację na froncie na odcinkach już nawet nie korpuśnych, ale wręcz dywizyjnych, to ja to chcę na mapie, a nie szkice w skali 1:500 000.

Cholernie było drogo, i cholernie było warto.

Solidna monografia zapomnianej operacji na zapomnianym kierunku frontu wschodniego. Autor prowadzi nas dzień po dniu po radzieckim natarciu i niemieckim kontrnatarciu. Na minus brak większej ilości map, te które są nie grzeszą specjalną dokładnością.

Sowiecka ofensywa na Rumunię wiosną 1944 roku nie przebiła się do masowej świadomości osób interesujących się historią. Kampania ta zakończyła się klęską Rosjan, więc siłą rzeczy nie był to temat, który cieszył się ich wielkim zainteresowaniem. David Glantz na podstawie materiałów niemieckich oraz radzieckich przybliża więc czytelnikowi genezę oraz przebieg tej arcyciekawej rozgrywki. Na pewno lekturę trudno zaliczyć do łatwych i przyjemnych. Autor preferuje raczej "manewrowy", wojskowy styl opisu walki, oparty na oficjalnych historiach związków taktycznych, mało jest więc relacji niższych stopni wojskowych. Dużo też miejsca poświęcono planom obu stron, do tego autor przedstawia biogramy najważniejszych sowieckich dowódców. Minusem są dosyć kiepskie mapy, ale biorąc pod uwagę fakt, że książkę można teraz z dużym rabatem za około 1/3 ceny okładkowej, to wszystkim fanom II wojny światowej polecam się w nią zaopatrzyć.

46 użytkowników ma tytuł Czerwona burza nad Bałkanami. Fiasko sowieckiej inwazji na Rumunię wiosną 1944 roku na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Czerwona burza nad Bałkanami. Fiasko sowieckiej inwazji na Rumunię wiosną 1944 roku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czerwona burza nad Bałkanami. Fiasko sowieckiej inwazji na Rumunię wiosną 1944 roku

Cytaty z książki Czerwona burza nad Bałkanami. Fiasko sowieckiej inwazji na Rumunię wiosną 1944 roku

Ciekawostki historyczne