Królestwo bez ziemi t.1

Oceny książki Królestwo bez ziemi t.1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królestwo bez ziemi t.1

6 użytkowników ma tytuł Królestwo bez ziemi t.1 na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Królestwo bez ziemi t.1 na półkach dodatkowych

Okładka książki Ludzie lat wojny Helena Boguszewska, Tadeusz Borowski, Marian Brandys, Roman Bratny, Bohdan Czeszko, Maria Dąbrowska, Kornel Filipowicz, Józef Hen, Jan Himilsbach, Tadeusz Hołuj, Jarosław Iwaszkiewicz, Zofia Nałkowska, Ksawery Pruszyński, Tadeusz Różewicz, Maria Rutkiewicz, Wojciech Żukrowski
Okładka książki Marsz w przyszłość. Polska poezja rewolucyjna 1844-1944 Ryszard Berwiński, Władysław Broniewski, Jan Brzękowski, Józef Czechowicz, Marian Czuchnowski, Stanisław Ryszard Dobrowolski, Tadeusz Hołuj, Bruno Jasieński, Jan Kasprowicz, Maria Konopnicka, Antoni Lange, Stanisław Młodożeniec, Cyprian Kamil Norwid, Władysław Orkan, Józef Ozga-Michalski, Leon Pasternak, Marian Piechal, Kazimierz Przerwa-Tetmajer, Julian Przyboś, Wacław Sieroszewski, Wojciech Skuza, Juliusz Słowacki, Stanisław Ryszard Stande, Lucjan Szenwald, Edward Szymański, Grzegorz Timofiejew, Witold Wandurski, Andrzej Wolica, Włodzimierz Dionizy Wolski, Emil Zegadłowicz
Okładka książki Corrida po polsku Andrzej Bartosz, Stefan Ciepły, Tadeusz Hołuj, Halina Kleszcz
Corrida po polsku Andrzej Bartosz, Stefan Ciepły, Tadeusz Hołuj, Halina Kleszcz
Tadeusz Hołuj
Tadeusz Hołuj
Tadeusz Hołuj – polski pisarz, poeta, działacz. Absolwent UJ (prawo i polonistyka). Współredaktor "Naszego Wyrazu". W czasie II wojny światowej należał do Związku Walki Zbrojnej (ZWZ),za co został osadzony w hitlerowskich obozach koncentracyjnych (Auschwitz i Litomierzyce). Sekretarz generalny Międzynarodowego Komitetu Oświęcimskiego. Członek PZPR. Autor powieści, opowiadań, tomików poezji. Wybrane publikacje autora: "Dziewczyno, płyniemy naprzód" (Nasz Wyraz, 1936),"Płonące ścieżki" (Nasz Wyraz, 1938),"Wiersze z obozu" (Spółdzielnia Wydawnicza "Książka", 1946),"Królestwo bez ziemi" (I-IV tom, Wydawnictwo Literackie, 1954-1956),"Początek" (Wydawnictwo Literackie, 1960),"Raj" (Czytelnik, 1972).

Cytaty z książki Królestwo bez ziemi t.1

Dodaj cytat z książki Królestwo bez ziemi t.1