Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności

Okładka książki Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności autora Philippe Delerm, 8388807471
Okładka książki Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności
Philippe Delerm Wydawnictwo: Sic! literatura piękna
2004-01-01
2004-01-01

Kup Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności

Milutkie

Milutkie

To cieniutka książeczka ale należałoby ją czytać kilka , może kilkanaście dni. Wydana w 1997 roku opisuje w jednostronicowych rozdziałach , melancholijnie z nutką filozofii , rzeczy [ 34 ] , które sprawiają autorowi przyjemność. Niektóre z nich są już niedostępne , jak np. telefonowanie z budki . Kto wie jak wyglądał kalejdoskop albo co to są espadryle?. Młodsze pokolenie nie czyta już gazet przy śniadaniu.
Jednak warto przeczytać tę książkę i pod każdy rozdział podstawić swoje ulubione przeżycia.
W pierwszym Philippe Delerm opisuje jak lubi nosić w kieszeni nie służący do niczego kozik , który przypomina mu dzieciństwo i postać dziadka.
Od razu wiedziałam z czym coś takiego mi się kojarzy: kiedy byłam małą dziewczynką zdjęłam ze ściany żółto - czarny talerz z Włocławka , w stylu picasso i zaczęłam go nosić na głowie. Oczywiście stłukł się i od tamtej pory przez wiele lat tropiłam taką ceramikę żeby go odkupić. Nie udało mi się ale po drodze stałam się posiadaczką wielu porcelanowych przedmiotów w tym stylu. Na niektóre z nich patrzę teraz bo wiszą na ścianie , stoją na półkach i przypominają mi dzieciństwo.
Ciekawe o czym Państwo pomyślicie.

Bomba!
Nie żaden majfujnez tylko "o, ja też tak mam", "ach jak dobrze ujęte".
Krótkie opisy spraw zwykłych, a raczej powszechnych tak osobiste że aż uniwersalne. Doznania jak cień, widziane zazwyczaj kątem oka. To nie są dobrze spuentowane anegdoty, to kilkusekundowe odczucia które miewa prawie każdy wychodząc z kina albo żegnając poranek pełen wszystkich możliwości.

Bomba!
Nie żaden majfujnez tylko "o, ja też tak mam", "ach jak dobrze ujęte".

377 użytkowników ma tytuł Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności na półkach głównych
75 użytkowników ma tytuł Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności

Dodaj cytat z książki Pierwszy łyk piwa i inne drobne przyjemności