Krótka historia pewnego żartu

Okładka książki Krótka historia pewnego żartu autora Stefan Chwin, 8389859068
Okładka książki Krótka historia pewnego żartu
Stefan Chwin Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria literatura piękna
1999-01-01
1999-01-01

Kup Krótka historia pewnego żartu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krótka historia pewnego żartu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krótka historia pewnego żartu

Z serii: poniemieckie.

Z serii: poniemieckie.

Wiele czytałem wspomnień z czasów młodości, ale Chwin wyróznia się in plus m.in. umiłowaniem szczegółu, malarskim wręcz jego przedstawianiem. W mojej opinii najlepsza jego rzecz

Chwin ma dwie wady: jedną - pozę mędrca: "Słuchajcie, będę mówił", podczas gdy faktycznie niewiele ciekawego ma do powiedzenia oraz drugą - za późno się urodził, bo w 1949 roku, z czego wynika niezaprzeczalny fakt, że jego pierwsze, najskromniejsze osobiste odczucia dotyczą okresu na pewno po śmierci Stalina (miał 4 lata),ale chyba też lat dopiero po wybudowaniu PKiN. po referacie Chruszczowa, po amnestii dla więźniów politycznych, po powrocie Prymasa Wyszyńskiego i po Polskim Październiku czyli odwilży.

W związku z powyższym, nie rozumiem czemu wszyscy wokół wciskają, że omawiana książka jest autobiografią.

Oceniałem następujące książki Chwina (w kolejności chronologicznej): "Hanemann" z 1995 – 3 gwiazdki, "Złoty pelikan" z 2003 - 1, "Żona prezydenta" z 2005 – 7 oraz "Panna Ferbelin" z 2011 – 3

Omawiana, z 1991, ma na LC 6,56 (75 ocen i 9 opinii),co jest wynikiem nader skromnym, tym bardziej, że była co najmniej dwukrotnie wznawiana.

W moim odczuciu, używając określenia z mojej dalekiej młodości (jestem o 6 lat starszy od autora),Chwin "truje" tzn epatuje czytelnika truizmami, frazesami, banialukami i dyrdymałami. Nil novi sub sole, ale podane z miną mędrca. Kto chce niech czyta, lecz jak wykazuje podana statystyka, fanów wielu nie znajdzie (na LC - 71; dla porównania: nielubiany przeze mnie Pilch ma fanów 630, a lubiany Stasiuk - 532).

Ta książka jest przygrywką do "Hanemanna" i daję jej gwiazdek tyle samo tj 3

293 użytkowników ma tytuł Krótka historia pewnego żartu na półkach głównych
47 użytkowników ma tytuł Krótka historia pewnego żartu na półkach dodatkowych

Okładka książki Miłość ratująca myślenie Maciej Bała, Maria Boużyk, Ernest Bryll, Stefan Chwin, Janusz Drzewucki, Agnieszka Gralewicz, Jacek Grzybowski, John T. Hamilton, Jarosław Jakubowski, Piotr Jaroszyński, Bartosz Jastrzębski, Monika Jurkowska, Wojciech Kaliszewski, Henryk Kiereś, Janusz Kotański, Beata Łukarska, Piotr Mazurkiewicz, Anna Mikołejko, Zbigniew Mikołejko, Stefan Morawski, Piotr Moskal, Piotr Nowak, Stefan Radziszewski, Ewa Rogalewska, Piotr Roszak, Izabela Rutkowska, Witold Sadowski, Jacek Soliński, Marek Szulakiewicz, Jerzy Szymik, Danuta Ulicka, Andrzej Wierciński, Marek Wittbrot, Holger Zaborowski, Marek Zagańczyk
Stefan Chwin
Stefan Chwin
polski powieściopisarz, krytyk literacki, eseista, historyk literatury, grafik związany z Gdańskiem, doktor habilitowany, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Gdańskiego na Wydziale Filologicznym. Laureat nagrody im. Andreasa Gryphiusa - jednego z najważniejszych niemieckich wyróżnień literackich.

Cytaty z książki Krótka historia pewnego żartu

Stefan Chwin Krótka historia pewnego żartu Zobacz więcej