Biała Reduta - Część I

Okładka książki Biała Reduta - Część I autora Tomasz Kołodziejczak, 9788379640188
Okładka książki Biała Reduta - Część I
Tomasz Kołodziejczak Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Ostatnia Rzeczpospolita (tom 3) fantasy, science fiction
Ostatnia Rzeczpospolita (tom 3)
2014-11-05
2014-11-05

Kup Biała Reduta - Część I w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Biała Reduta - Część Ii

Koniec Ostatniej Rzeczpospolitej?

1771 66 133

Oceny książki Biała Reduta - Część I

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biała Reduta - Część I

Mam mieszane uczucia. Wątek Marsa mnie nudził maksymalnie, reszta była peowadzona ciekawie i płynnie. Ten wątek z mężatką trochę głupi, ale z kolei śledztwo i przygody Kajetana są super. Bardzo nierówna książka.

Gdybym miał najkrócej podsumować czym jest "Biała Reduta 1" to powiedziałbym że to bardzo solidna rozrywkowa powieść osadzona w klimatach science fantasy. Tyle i aż tyle. Jest ewidentnie lepsza od swoich poprzedniczek w cyklu "Ostatnia Rzeczpospolita". Większość rzeczy które mają grać gra. Tempo akcji jest dobrze wyważone i nie ma tu żadnych przestojów. Losy postaci śledzi się z przyjemnością zarówno tych znanych wcześniej jak i tych zupełnie nowych. Fabułą jest prowadzona bardzo sprawnie i chce się poznać jak to wszystko się skończy. Światotwórstwo jest równie dobre. Zostaje zaprezentowanych kilka nowych lokacji znajdujących się w tym uniwersum które zostają opisane w bardzo ciekawy sposób. Autor odkrywa stopniowo do tej pory nie znane tajemnice tego świata. Styl jakim napisana książka jest lekki i rozrywkowy. Największa wadą którą udało mi się znaleźć jest to że czekamy na kontynuację już dwanaście lat. A szkoda bo bardzo chciałbym zobaczyć co będzie dalej.

Na początku trochę się gubiłam w fabule, bo mamy 4 główne wątki prowadzone równolegle, które nie do końca jeszcze wiadomo jak (i czy) będą się splatać. Liczyłam na jakieś rozwiązania na koniec pierwszego tomu, ale autor zostawił więcej pytań niż odpowiedzi. Bardzo ciekawa i przerażająca wizja przyszłości, w której zagrożenie czyha na każdym kroku, nawet tam, gdzie się go nie spodziewamy. Elfy, balrogi i kadabrowa magia są bardzo umiejętnie wplecione w kanwę znanej nam rzeczywistości. Na pewno sięgnę po kolejną część.

909 użytkowników ma tytuł Biała Reduta - Część I na półkach głównych
244 użytkowników ma tytuł Biała Reduta - Część I na półkach dodatkowych

Okładka książki Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2024 Agata Francik, Marek Kolenda, Tomasz Kołodziejczak, Maja Malinowska, Mikołaj Maria Manicki, Romuald Pawlak, Magdalena Świerczek-Gryboś, Henryk Tur, Istvan Vizvary, Michał Walasek, Mateusz Wyszyński, Marek Żelkowski
Okładka książki Joker. Świat METIN AKDÜLGER, Brad Anderson, PAOLO BACILIERI, Ethem Onur Bilgiç, Enrico Brizzi, FELIPE CASTILHO, E.N. EJOB, VINCENZO FILOSA, ALVARO FONG VARELA, Jason Fabok, DR. EJOB GAIUS, MARIANE GUSMÃO, Keisuke Gotou, Inpyo Jeon, Geoff Johns, Tomasz Kołodziejczak, Stepan Kopriva, BERTRAND MBOZO’O ZEH, Jacek Michalski, Satoshi Miyagawa, OSCAR PINTO, JaeKwang Park, German Peralta, TAINAN ROCHA, Ingo Römling, David Rubin, TORSTEN STRÄTER, Michal Suchánek, MATÍAS TIMARCHI
Okładka książki Wielkie wyprawy Zofia Bieniarz, Jean-François Charles, Maryse Charles, Zbigniew Kasprzak (Kas), Tomasz Kołodziejczak, Bran MacLeod, Maria Olszewska, Stefan Weinfeld
Okładka książki Batman: Świat Brian Azzarello, Lee Bermejo, Ethem Onur Bilgiç, Alessandro Bilotta, Alberto Chimal, Ertan Ergil, Carlos Estefan, Mathieu Gabella, Inpyo Jeon, Jung Gi Kim, Tomasz Kołodziejczak, Stepan Kopriva, Piotr Kowalski (rysownik), Qiu Kun, Kirill Kutuzov, Nicola Mari, Thierry Martin, Pedro Mauro, JaeKwang Park, Egor Prutov, Paco Roca, Michal Suchánek, Rulo Valdés, Xu Xiaodong, Lu Xiaotong, Okadaya Yuichi, Natalia Zaidova, Benjamin von Eckartsberg, Thomas von Kummant
Okładka książki Gladiatorzy (Antologia opowiadań) Krzysztof Abramowski, Bartek Biedrzycki, Eugeniusz Dębski, Michał Gołkowski, Jarosław Grzędowicz, Alicja Janusz, Tomasz Kołodziejczak, Maja Lidia Kossakowska, Wojciech Kowalski, Magdalena Kozak, Wojciech Okrutny, Hubert Olkowski, Andrzej Pilipiuk, Janusz Płonka, Marcin Podlewski, Michał Puchalski, Magdalena Ratajczak, Arkady Saulski, Michał Śmielak, Michał Śmietana, Aleksandra Staniewska
Tomasz Kołodziejczak
Tomasz Kołodziejczak
Rocznik 1967. Debiutował w 1985 na łamach „Przeglądu Technicznego”. Autor nowoczesnej SF, social fiction i space opery. Pisał także utwory fantasy, a także fantastykę humorystyczną. Kilkakrotnie nominowany do Nagrody im. Janusza Zajdla (ostatnio w roku 2006 za opowiadanie „Piękna i graf”),zdobył ją w roku 1996 za powieść „Kolory Sztandarów”. Jest trzykrotnym laureatem Śląkfy, a także wielu innych wyróżnień literackich i komiksowych. Był redaktorem, publicystą i wydawcą w pismach „Voyager”, „Feniks”, „Magia i Miecz”, oraz w programach „Fantastykon” i „Magazyn Fantastyki Radia Wawa”. Od 1995 roku pracuje jako redaktor naczelny największej dziecięcej gazety w Polsce - tygodnika „Kaczor Donald”. W 1999 roku uruchomił w Egmoncie linię komiksową dla dorosłych „Klub Świata Komiksu”, która dominuje na polskim rynku komiksowym. W czerwcu 2010 r. wyróżniony przez Bogdana Zdrojewskiego Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, odznaką "Zasłużony dla Kultury Polskiej". Lubi koszykówkę, interesuje się polityką, astronomią, historią. Żonaty. Dwie córki. Dwa koty.

Cytaty z książki Biała Reduta - Część I

Dodaj cytat z książki Biała Reduta - Część I