Łzy diabła

- fantasy, science fiction
- 2015-03-18
- 2015-03-18
Książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Sci-fi.
Izzat Szamar, następca tronu, prowadzi kampanię przeciwko nieposłusznym górskim plemionom. Dysponuje nie lada wyposażeniem, zakupionym prosto od Obcych, a jednak wciąż nie jest w stanie pokonać buntowników.
Znajda – pastuszek o niejasnej przeszłości, znaleziony pokiereszowany i bez pamięci w rozlewiskach rzeki Maklawi, jako bojownik ruchu oporu chwyta za broń, żeby pod wodzą charyzmatycznego Hrabiego Cienia dać odpór królewskim wojskom.
W rozdartym wojną kraju Izzat i Znajda zmierzają ku swemu przeznaczeniu. Co się wydarzy, gdy się spotkają?
Kup Łzy diabła w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Łzy diabła
W innym świecie
Opowiem Wam dzisiaj o pewnej powieści, która rodziła się przez cztery lata, już od roku 2010, gdy jej autorka - Magdalena Kozak - była w trakcie swojej pierwszej misji w Afganistanie. Koncepcja klarowała się podczas kolejnej misji. Wówczas autorka bacznie obserwowała tamtejszą rzeczywistość oraz mogła podpytać swoich kolegów o wiele szczegółów dotyczących przeprowadzania akcji bojowych na niegościnnym terenie. Później, gdy już powróciła do Polski, przysiadła do klawiatury, by w pisarskim transie stworzyć historię zawartą w pokaźnej grubości księdze.
Oto planeta Dżahan, zaludniona przez człekokształtnych mieszkańców o ciemnych oczach i ciemnych włosach. Lata temu kontakt nawiązali z nimi Ziemianie. Rdzenni mieszkańcy otrzymują od przybyszy z Błękitnej Planety wszelkie technologiczne zdobycze: auta, broń, telewizję. W zamian przesyłają na Ziemię czars, uprawianą na Dżahanie roślinę, z której ludzie produkują narkotyk, tytułowe Łzy Diabła. Sprawiają one, że na naszej planecie nikt nie pamięta już o wojnach, czy jakimkolwiek innym nieszczęściu. Kolejna wojna wybucha jednak na Dżahanie. Izaat, następca tronu Farji, wyrusza wraz z dwoma kuzynami na wyprawę wojenną, by przetrzeć szlak do transportu czarsu. W jej trakcie ma także dorosnąć, stać się mężczyzną, zupełnie jak jego przodkowie. Zapomni o pałacowych wygodach, oczach pięknych dam i dworskiej muzyce. Już niedługo towarzyszył będzie mu dźwięk silnika, huk wystrzałów i gotowi oddać za niego życie żołnierze.
W rozlewiskach rzeki gospodarz odnajduje ledwo żywego chłopaka pozbawionego pamięci. Zabiera go do domostwa, gdzie opatruje mu rany, uczy od nowa wielu rzeczy oraz daje Znajdzie, gdyż takie miano będzie nosił od teraz odnaleziony nieznajomy, posadę przy wypasie koni. Pewnego dnia na targu parobek dał się porwać wywrotowej pieśni wykonywanej przez podróżujący zespół (inna piosenka pojawiająca się w książce została nagrana przez zespół SonusVena). Przestraszony gospodarz postanawia oddać krnąbrnego Znajdę na służbę Hrabiemu Cieniowi, lokalnemu przywódcy terrorystów. Od niego dawny pastuch trafia do zdyscyplinowanego oddziału Skorpionów, gdzie zaczyna robić karierę.
Świat ukazany w powieści Magdaleny Kozak może przypominać kraje arabskie w okresie średniowiecza. Bohaterowie ubierają się podobnie, uczestniczą w podobnych uroczystościach. Wojnę prowadzą jednak o wiele inaczej, z użyciem technologii sprowadzanej z Ziemi. To nie wojna ukazana w literaturze faktu, lecz działania zbrojne oderwane od naszej rzeczywistości, akcja umieszczona została z dala od znanych z pierwszych stron gazet zdarzeń na arenie geopolitycznej. Celem autorki, jak sama podkreśla, było stworzenie dobrej historii, przeniesienie czytelnika do innego świata.
„Łzy Diabła” to książka naprawdę warta przeczytania. Zawiera w sobie mnóstwo akcji, przemyślane intrygi, romanse zaserwowane w niezbyt nachalny sposób. Przede wszystkim jest to jednak opowieść o dorastaniu, dojrzewaniu człowieka i o silnych więziach braterskich, opiewanych na przykład w utworze „Brothers in arms” Dire Straits.
Najnowsza książka Magdaleny Kozak to kilka godzin świetnej zabawy. Jej akcja, choć oderwana od naszej rzeczywistości, przywołuje wiele skojarzeń z obecną sytuacją geopolityczną, jednak do nich czytelnik musi dojść sam, nie chcę zdradzać zbyt wiele. Serdecznie polecam.
Małgorzata Gwara
Oceny książki Łzy diabła
1895 użytkowników ma tytuł Łzy diabła na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 138
- Fantastyka 35
- Fantasy 9
- Do kupienia 9
- Legimi 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łzy diabła
Wymiękłem na pierwszych stronach, jak na odległej planecie jeden z bohaterów narzekał na nadmiar tekstu na slajdach w Power Point'cie (SIC!)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre SF. Znacznie lepsza niż zakładałem.
Bez dłużyzn.
Słuchałem w Audiotece. To może mieć wpływ na moją ocenę.
Dobre SF. Znacznie lepsza niż zakładałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBez dłużyzn.
Słuchałem w Audiotece. To może mieć wpływ na moją ocenę.
Świetna książka, ale nie wolno podchodzić do niej, jak do książki z gatunku SF - to tylko zasłona dymna, bo tak naprawdę jest to książka o Afganistanie, jego realiach, kodeksie honorowym, etc. - i jako taka, jest naprawdę genialna. Akcja wciąga na całego, a zakończenie zaskoczyło mnie bardzo!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa okładka to oszustwo. A ja się dałem nabrać. Ostrzegam - nie zróbcie tego błędu! :P
Audiobook był w kategorii science fiction. Opis był jak z science fiction. A dodatkowo, pamiętałem, że trylogia o Nocarzu pani Kozak całkiem mi się podobała, więc czemu nie - spróbujmy czegoś z science fiction w jej wydaniu.
Otóż... -> to nie jest science fiction! :P Mimo, że wszelkie opisy na to wskazują.
Albo inaczej. Łzy diabła są w takim samym stopniu science fiction jak... nie wiem... Kwiaty dla Algernona? (chociaż nie są tak smutne i w ogóle o czym innym... Ehh... Posłuchajcie :P)
Mamy obcą planetę, na którą dotarli ludzie. Obca planeta przypomina do bólu nasz bliski wschód i do końca nie wiadomo, czy to jest gdzieś w kosmosie, czy w innym wymiarze.
Na planecie rośnie czars, czyli roślinka znana również jako tytułowe łzy diabła. Ziemianie oddadzą wszystko za czars, bo ten leczy wszystkie choroby, daje wieczne szczęście i jedyny minus taki, że jak zaczniesz, to musisz to już brać jak srogie narko.
Więc coś jakby trochę Diuna, nie? Piaskowa planeta, przyprawa, walki o władzę. Niby spoko, tylko że...
To nie ma w książce praktycznie żadnego znaczenia.
Bo opowieść nie jest o kosmicznych podróżach. Nie jest o leczeniu ran za pomocą kosmicznego narkotyku. Nie ma tam nawet jakiegoś kosmicznego oręża.
Samo sfrormułowanie "łzy diabła" pada w książce może z 10 razy.
Książka ma ok 900 stron.
Jest za to wojna z wykorzystaniem całkiem współczesnych, ziemskich środków.
Wojna przypominająca ziemskie konflikty na bliskim wschodzie.
I spokojnie można byłoby nie dawać typa z sci-fi na okładce. Ba! Całą fabułę można byłoby spokojnie umieścić na Ziemi w miarę współczesnej i też by się trzymało kupy!
Bo widzicie, to jest książka wojenna. Podobno na podstawie wspomnień i przemyśleń autorki po kampanii w Afganistanie. Możliwe.
I jest to całkiem ciekawa książka, bo można podpatrzeć jak wyglądało codzienne życie na misji na Bliskim Wschodzie. Jak zachowywali się, mówili i co robili żołnierze. Jakie mieli ambicje i obawy. Z czym się mierzyli i co przeżywali.
Wszystko bardzo fajne. No, może do ostatniego aktu, gdy już wszystkie zagadki się rozwiązują i już wiadomo kto jest kto i o co w tym wszystkim chodzi.
Wtedy końcówka zmienia się w jakąś taką... przygodówkę? Z księżniczkami, miłością i honorem w tle (a operacje militarne niby są, ale... jakoś nikną w tej tureckiej telenoweli :P ).
Największy zatem zarzut do tej książki jest taki, że obiecuje, że... będzie o czym innym! A potem dowozi niegłupią historię, ale... no właśnie zupełnie na inny temat :P
Dlatego daję 4/10.
Jeśli szkacie czegoś militarnego, przygodowego, ciekawego a lekkiego to polecam.
Jeśli sci-fi, które zmusi Was do jakichś przemyśleń, wzbudzi większe emocje, czy otworzy na coś oczy, to... nie :P
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMowa o tej okładce audiobooka z typem w zbroi jak z Fallouta, z elektrycznym młotem i statkiem kosmicznym w tle. Taka to okładka była na Audiotece przy książce "Łzy diabła" Magdaleny Kozak.
Wymęczyłem się przy tej książce. O ile opisy działań bojowych (na których się nie znam),zdają się budzić zaufanie, to relacje międzyludzkie, pomiędzy, jakby nie było, poważnymi ludźmi, decydującymi o losach całych narodów, wyglądają często jak high school drama (patrz książęta, czy późniejsze relacje między Znajdą a Skorpionami). Niczego się nie nauczyłem ani nie dowiedziałem, (poza skrótowcami nazw wojskowego sprzętu, co mi i tak zaraz wyleci z głowy),na guilty pleasure też się nie nadaje, bo przyjemności w tym było niestety niewiele.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z początku ciężkie mi się czytała ale jak już się rozkręciła to mnie wciągnęła na całego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewałam się że książka o tematach w dużej części wojskowych/militarnych tak mnie wciągnie, ale to zasługa świetnie zbudowanych postaci i ciekawych zwrotów akcji.
Polecam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam :)
Fabuła rozkręca się powoli, ale gdy już się wkręci to nie można o niej przestać myśleć. Izzat i znajd, mściciel z pól to co z nimi wyszło na końcu, to totalny szok. Zakończenie, lepszego nie mogło by być.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo prawda, historia rozkręca się powoli, ale jest wciągająca, trudno się oderwać. Podczas czytania, w mojej głowie cały czas powstawały kolejne teorie, aż w końcu wszystko zaczęło składać się w jedną całość. Końcówka dodała sporo emocji i zaskoczyła. Bardzo spodobał mi się klimat utrzymywany w książce. Wojsko, intrygi, różnego rodzaju nieoczywiste akcje, wojskowy żargon i ciekawa kreacja świata.
Co prawda, historia rozkręca się powoli, ale jest wciągająca, trudno się oderwać. Podczas czytania, w mojej głowie cały czas powstawały kolejne teorie, aż w końcu wszystko zaczęło składać się w jedną całość. Końcówka dodała sporo emocji i zaskoczyła. Bardzo spodobał mi się klimat utrzymywany w książce. Wojsko, intrygi, różnego rodzaju nieoczywiste akcje, wojskowy żargon i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo długo się rozkręca, ale jak już się rozkręci, to bardzo wciąga. Przyjemnie się czytało. Zakończenie bardzo zaskakujące, fajnie zaplanowane.