Nikomu ani słowa

Okładka książki Nikomu ani słowa
Simonetta Agnello Hornby Wydawnictwo: Muza literatura piękna
2008-01-01
2008-01-01

Kup Nikomu ani słowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nikomu ani słowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nikomu ani słowa

Zastanawia mnie cel napisania tej książki. Tzn. ja wiem, że wena, natchnienie itepe, ale jednak pisze się, bo ma się coś do powiedzenia.

"Nikomu ani słowa" to ( jak dowiadujemy się z obwoluty) trzecia część tryptyku sycylijskiego. Droga autorko( na wypadek gdyby kiedyś Simonetta wpadła na polski portal i postanowiła poczytać opinie). Stanowczo trzeba było poprzestać na pierwszej! Wszystkiego co stanowiło jej siłę- ciekawa historia, powolne odkrywanie tajemnic, klimat włoskiej wyspy, nietuzinkowi bohaterowie- nie udało sie ponownie wykreować ani w "Sycylijskiej markizie" ( romansidło) ani w "Nikomu ani słowa".
Znowu otrzymaliśmy historię rodziny, jednakże jej tajemnic można sie domyślić zbyt szybko, bohaterowie są nużący, irytujący i antypatyczni( wszyscy, jak leci) i brakuje im mięcha- ich los nie bardzo mnie obchodził. Parę włoskich smaczków nie ratuje powieści.
Sama narracja chaotyczna, mnóstwo wplecionych wątków, kompletnie niepotrzebnych.

No i przekaz. Nie, nie i jeszcze raz nie. Ludzie są zwierzętami, ale nie bez powodu nazywamy się homo sapiens i jeśli znając tę smutną prawdę, że chów wsobny nie jest korzystny, to- na Cthulhu!- powstrzymujemy swędzenie narządów płciowych( przynajmniej do okresu menopauzy). Bo to ma wpływ nie tylko na nas, ale i ewentualne przyszłe pokolenia.

Szału nie ma....

Szału nie ma....

23 użytkowników ma tytuł Nikomu ani słowa na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Nikomu ani słowa na półkach dodatkowych

Simonetta Agnello Hornby
Simonetta Agnello Hornby
Urodzona w Palermo (Wlochy) w 1945. Adwokat niepelnoletnich i sedzia,ukonczyla studia na Universytecie w Angli. Zyje w Londynie od 1972 roku i pelni funkcje prezydenta Tribunale di Special Educational Needs and Disability. Zalozylam studio adwokackie w dzielnicy Londynu Brixton, gdzie zajmuja sie przewaznie zgrupowaniami uchodzcow muzulmanskich i czarnych. Pisarka miedzy innymi "La Mennulara" bestseller przetlumaczony na 12 jezkow.

Cytaty z książki Nikomu ani słowa

Dodaj cytat z książki Nikomu ani słowa