Topory średniowieczne z Ostrowa Lednickiego i Giecza

- historia
- 2013-01-01
- 2013-01-01
Jak wspomnieliśmy, w niniejszej książce staramy się spojrzeć na wczesnośredniowieczne topory, które zostały znalezione w toni jeziora Lednica, na Ostrowie Lednickim oraz na stanowiskach w ich otulinie [por. Custodia Memoriae…; Studia Lednickie 1989-2012, I-XI). Na tym obszarze pod koniec X i na przełomie X/XI w. kształtował się w nowym wymiarze organizm administracyjno-polityczny, który przez włączenie się w rytm przemian ogólnoeuropejskich – dzięki przyjęciu chrześcijaństwa w symbolicznym 966 roku – w nowy sposób połączył się kulturowo ze starym terytorium, w ramach którego od wielu tysiącleci przechodził swe wcześniejsze etapy rozwoju.
Zbiór toporów omawiany w niniejszym opracowaniu stanowi największy zespół tego typu zabytków pochodzących z jednego miejsca na Niżu Europejskim. Celem jak najszerszej ich analizy, niezależnie od prezentacji zbioru (P. Sankiewicz i J. Wrzesiński),klasycznych badań typologiczno-porównawczych (P.N. Kotowicz) i pełnego zestawienia w katalogu (P.N. Kotowicz i P. Sankiewicz),prezentujemy w tomie wyniki badań interdyscyplinarnych z zakresu analiz dendrologicznych toporzysk (T. Stępnik),a także analizy skór stosowanych do stabilizacji i wzmocnienia łączenia między metalowym żeleźcem a drewnianym toporzyskiem (T. Radek) oraz badań metaloznawczych i radiograficznych żeleziec toporów (K. Rybka, P. Kucypera).
Z wstępu Prof Andrzeja M. Wyrwy
Kup Topory średniowieczne z Ostrowa Lednickiego i Giecza w ulubionej księgarni
Oceny książki Topory średniowieczne z Ostrowa Lednickiego i Giecza
8 użytkowników ma tytuł Topory średniowieczne z Ostrowa Lednickiego i Giecza na półkach głównych- Chcę przeczytać 5
- 03 Archeologia 1
- Przeczytać ponownie lub zdobyć egzemplarz 1
- Militaria 1
- 43 2013 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Topory średniowieczne z Ostrowa Lednickiego i Giecza