Notatki o Chopinie + CD

2007-01-01

Kup Notatki o Chopinie + CD w ulubionej księgarnii

Oceny książki Notatki o Chopinie + CD

OPINIE i DYSKUSJE o książce Notatki o Chopinie + CD

Sympatyczna lektura, która bardziej niż o muzyce i Chopinie jest o samym autorze książki.

Nadęty, afektowany zlepek refleksji na temat muzyki i Chopina, żadna krytyka muzyczna, bo to opinie a nie krytyka, ani tym bardziej żadna muzykologia. Do tego źle przetłumaczone (i nie zredagowane) tłumacz przede wszystkim polskim średnio operuje.
A jednak czyta się to z jakąś dziwną przyjemnością (to OPINIA nie KRYTYKA, więc mogę se tu tak napisać - konkretów nie będzie bo nie musi).

A jednak czyta się to z jakąś dziwną...

21 użytkowników ma tytuł Notatki o Chopinie + CD na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Notatki o Chopinie + CD na półkach dodatkowych

André Gide
André Gide
Francuski prozaik; laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury (1947); w uzasadnieniu napisano: „för hans vittomfattande och betydelsefulla författarskap, i vilket mänsklighetens frågor och villkor ha framställts med oförskräckt sanningskärlek och psykologisk skarpsyn” („za jego wszechstronną i znaczącą twórczość, w której problemy i uwarunkowania ludzkiej egzystencji zostały przedstawione z nieulękłym umiłowaniem prawdy i psychologiczną przenikliwością”. Urodził się w rodzinie protestanckiej. W pewnym okresie swego życia skłaniał się ku katolicyzmowi, który wkrótce odrzucił. Napisał nawet uznaną za bluźnierczą powieść Lochy Watykanu (1914). W pierwszej połowie XX w. był pisarzem światowej sławy. Najważniejszymi dziełami w jego twórczości są Lochy Watykanu (1914),Immoralista (1902),Fałszerze (1925) i Dziennik (1939–1950). Wyrażał skrajny indywidualizm i odrzucenie tradycyjnych norm moralnych. Przez pewien okres swego życia zafascynowany był komunizmem. Jednak po podróży do ZSRR zmienił poglądy. Jego krytyka ZSRR wywołała falę odpowiedzi, np. Romaina Rollanda czy Stanislava Kostki Neumanna. Gide tworzył narrację w oparciu o wiele współistniejących wątków. Postacie kreowane przez Gide'a dążyły do wyzwolenia się z niewidzialnych ograniczeń determinującego je świata. Był bliskim przyjacielem Paula Valéry’ego, któremu zadedykował niektóre ze swych wczesnych utworów. Silny wpływ na twórczość Gide'a wywarły dzieła Fiodora Dostojewskiego i Friedricha Nietzschego. On sam wpłynął na twórczość Jeana Paula Sartre’a i Alberta Camusa. Po dojściu Hitlera do władzy w Niemczech wśród około 20 000 spalonych książek znalazły się dzieła André Gida. Dzieła pisarza zostały umieszczone – już po jego śmierci – w Indeksie Ksiąg Zakazanych. Był członkiem ruchu antyimperialistycznego we Francji w okresie międzywojennym.

Cytaty z książki Notatki o Chopinie + CD

Dodaj cytat z książki Notatki o Chopinie + CD