ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać10
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
To nie jest hip-hop. Rozmowy VI

- muzyka
- To nie jest hip-hop. Rozmowy (tom 6)
- 2024-03-22
- 2024-03-22
Książki z serii „To nie jest hip-hop. Rozmowy” od 2018 roku przybliżały czytelnikom pasjonujące życiorysy – podane w formie obszernych wywiadów – najważniejszych postaci polskiego hip-hopu. Szósty tom, będący zarazem tomem ostatnim, przedstawia kolejnych 15 nieprzeciętnych osobistości, dzięki czemu liczba bohaterów wszystkich części wynosi równe 100.
Niniejsza pozycja jest wyjątkowa z wielu względów. Łączny czas trwania wywiadów przekroczył barierę 100 godzin, co stanowi absolutny rekord. Rekordowy był również najdłuższy wywiad: blisko 9 godzin. Szósty tom przynosi ponadto najbardziej obszerny pojedynczy wywiad w całej serii (ponad 70 000 znaków) i największą średnią objętość wywiadu (blisko 60 000 znaków).
Wszystkie rozmowy zostały poprzedzone skrupulatnym researchem, a ich ostateczny kształt zadowoli każdego, kto jest zainteresowany historią polskiego hip-hopu. Jacek Baliński, zgodnie ze swoim zwyczajem, precyzyjnie wyselekcjonował i opracował treści, które są godne uwagi czytelnika. Zapoznaj się z prawdziwymi historiami wyśmienitych raperów, producentów, DJ-ów i wielu innych znakomitości.
Kup To nie jest hip-hop. Rozmowy VI w ulubionej księgarnii
Oceny książki To nie jest hip-hop. Rozmowy VI
38 użytkowników ma tytuł To nie jest hip-hop. Rozmowy VI na półkach głównych- Chcę przeczytać 21
- 2024 2
- .. priorytetowo! 1
- 05 Zdobyć papier 1
- Muzyka 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce To nie jest hip-hop. Rozmowy VI
Klasyk zamykający legendarną serię.
Warto zwrócić uwagę że prócz treści, sam fizyczny produkt jest świetnie wydany i zwyczajnie ładny.
Klasyk zamykający legendarną serię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa przestrzeni wszystkich książek często największe wrażenie robiły na mnie wywiady z ludźmi z cienia sceny. Tak było też tym razem - IGS co za rozmowa. W swoim czasie każdy wiedział jakie bity robi IGS ale wywiadów nie mogę sobie przypomnieć. A tutaj taki sztosik.
Warto zwrócić uwagę że prócz treści, sam fizyczny produkt jest świetnie...
Każda z serii to petarda. Szkoda, że się już kończy. Przeczytałem masę dobrych wywiadów z idolami lat dorastania, ale i z ludźmi, dzięki którym sukces tychże idoli nie byłby aż tak spektakularny. Bardzo dobrze napisane, kolekcja pięknie wygląda na półce :) mocno polecam! Nie mam zastrzeżeń co widać po mojej opinii, a6 tomów nie zrobiło mi się ani na trochę nudne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejnych 15 rozmówców ze świata polskiego hip-hopu. Nie tylko raperzy, bo też producenci, fotograf, dziennikarka. Duże nazwiska i te trochę z cienia.
Dogłębność tych rozmów skłania mnie nawet do określenia ich niemalże zawodowymi biografiami. Dlaczego zawodowymi? Bo życia prywatnego raczej tutaj nie uraczycie. To nie żaden Pudelek, tylko kawał historii polskiej sceny muzycznej.
Jeśli lubicie historie z backstage’u, sentymentalne opowieści z początków hip-hopu w Polsce, ryzykowne inwestycje, niespodziewane sukcesy i spektakularne porażki, to się nie zawiedziecie.
Jestem pod wrażeniem skrupulatności autora w przygotowaniu się do każdej kolejnej rozmowy. A to szósty tom z serii x 15 rozmówców… matematykę zostawiam Wam 😎
Było inspirująco, poruszająco, zabawnie i wciągająco!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDogłębność tych rozmów skłania mnie nawet do określenia ich niemalże zawodowymi biografiami. Dlaczego zawodowymi? Bo życia prywatnego raczej tutaj nie uraczycie. To nie żaden Pudelek, tylko kawał historii polskiej sceny...
Znakomita seria wywiadów!
Znakomita seria wywiadów!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaję dyszkę za pomysł i realizację całego cyklu. Absolutny must have dla każdego kto "siedzi" w polskim rapie. Pozostaje mieć nadzieję, że autor zgodnie z zasadą "nigdy nie mów nigdy" będzie chciał jeszcze trochę osób przepytać. W tym tomie najlepsze rozmowy z Fu (aż żale, że autor go stopował bo ciekawe rzeczy pozarapowe opowiadał :D, Markiem Zioło, Juzkiem, IGSem w sumie długo by wymieniać bo wszystkie ciekawe. Gorąco polecam!!!
Daję dyszkę za pomysł i realizację całego cyklu. Absolutny must have dla każdego kto "siedzi" w polskim rapie. Pozostaje mieć nadzieję, że autor zgodnie z zasadą "nigdy nie mów nigdy" będzie chciał jeszcze trochę osób przepytać. W tym tomie najlepsze rozmowy z Fu (aż żale, że autor go stopował bo ciekawe rzeczy pozarapowe opowiadał :D, Markiem Zioło, Juzkiem, IGSem w sumie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że to najprawdopodobniej już ostatnia część wywiadów. Autor wyraźnie się rozkręcił, im dalej w las tym lepiej, ciekawiej, lepszy dobór gości i pytań, płynniejsze rozmowy. W tej części zdecydowanie najciekawszy był dla mnie wywiad z IGSem. Interesująca była rozmowa ze Spinachem, Bogną Świątkowską czy Djem Twisterem. Dużo ciekawostek, otwartość rozmówców, wyczerpywanie tematu od początku do końca. Niezwykle udany cykl, Balińskiemu należą się propsy za inicjatywę i realizację pomysłu.
Szkoda, że to najprawdopodobniej już ostatnia część wywiadów. Autor wyraźnie się rozkręcił, im dalej w las tym lepiej, ciekawiej, lepszy dobór gości i pytań, płynniejsze rozmowy. W tej części zdecydowanie najciekawszy był dla mnie wywiad z IGSem. Interesująca była rozmowa ze Spinachem, Bogną Świątkowską czy Djem Twisterem. Dużo ciekawostek, otwartość rozmówców,...