Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza

Okładka książki Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza autora Katarzyna Marciniak, 9788310124289
Okładka książki Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza
Katarzyna Marciniak Wydawnictwo: Nasza Księgarnia Cykl: Moja pierwsza mitologia (tom 1) Seria: Z biblioteki Wydawnictwa Nasza Księgarnia literatura dziecięca
literatura dziecięca
Moja pierwsza mitologia (tom 1)
Z biblioteki Wydawnictwa Nasza Księgarnia
2013-11-09
2013-11-09

Kup Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza

Fabularna wersja dla młodych odbiorców. Przyjemna w odbiorze. Ciekawa. Warto po nią sięgnąć.

2015

Genialna mitologia dla dzieci. W prosty, przystępny sposób, opowiada o wierzeniach starożytnych Greków i Rzymian. Tłumaczy też niektóre powiedzonka, które wywodzą się z mitów, a są używane współcześnie.

Dla dzieci idealna

Dla dzieci idealna

175 użytkowników ma tytuł Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza

Okładka książki Wiersze dla babci i dziadka Marcin Brykczyński, Wanda Chotomska, Agnieszka Frączek, Barbara Lewandowska, Katarzyna Marciniak, Ala Hanna Murgrabia, Joanna Papuzińska, Artur Rajch
Okładka książki Najpiękniejsze wiersze i wierszyki Jan Brzechwa, Wanda Chotomska, Aleksander Fredro, Dorota Gellner, Stanisław Jachowicz, Urszula Kozłowska, Ignacy Krasicki, Katarzyna Marciniak
Katarzyna Marciniak
Katarzyna Marciniak
Historyk literatury, filolog klasyczny, italianistka, absolwentka MISH UW, uczennica prof. Jerzego Axera. Jest profesorem nadzwyczajnym, Dyrektorem Ośrodka Badań nad Tradycją Antyczną na Wydziale "Artes Liberales" Uniwersytetu Warszawskiego. Za rozprawę doktorską otrzymała Nagrodę Prezesa Rady Ministrów RP. Jest laureatką Stypendium Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego dla wybitnych młodych naukowców i Nagrody Naukowej "Polityki". Należy do Akademii Młodych Uczonych Polskiej Akademii Nauk. Jest stypendystką Fundacji Alexandra von Humboldta, Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, Fundacji "Instytut Artes Liberales", Rządu Włoskiego, beneficjentką programu Mobilność Plus Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz grantu Harvard University Loeb Classical Library Foundation. Dla starszych czytelników napisała Mitologię grecką i rzymską (2010),za którą otrzymała Nagrodę Historyczną Klio. Najmłodszych czytelników wprowadza w świat mitów książką Moja pierwsza mitologia (2013). Katarzyna Marciniak jest też autorką wierszy dla dzieci, w których łączy tradycje klasycznej poezji dziecięcej z nowoczesną treścią. Pisze m.in. o kotach surfujących w internecie, o komarach, które tańczą tango, i o mułach korzystających ze zmywarki. Jej utwory ukazały się już w kilkunastu antologiach poetyckich. W 2013 roku decyzją Kapituły przy Radzie Języka Polskiego Katarzyna Marciniak otrzymała tytuł Młodego Ambasadora Polszczyzny.

Cytaty z książki Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza

Dodaj cytat z książki Moja pierwsza mitologia. Księga pierwsza