Bum!

- Don Kichot i Sancho Pansa
- 2013-11-13
- 2013-11-13
- Agnieszka Walulik
Najnowszą powieść Mo Yana, najbardziej znanego na świecie chińskiego pisarza i laureata zeszłorocznej Nagrody Nobla, krytycy porównywali do dzieł europejskich mistrzów mrocznego i niewesołego absurdu - Güntera Grassa czy Witolda Gombrowicza.
Luo Xiaotong, główny bohater, jest nowicjuszem w klasztorze. Opowiada staremu mnichowi o swoim okrutnym dzieciństwie i traumatycznym okresie dorastania. Według niego światem rządzą chciwość, seks i władza. Właśnie tego nauczył się w swojej trudnej młodości, zwłaszcza obserwując właściciela ziemskiego i kochanka swojej matki Lao Lana, który bezlitośnie wyzyskiwał mieszkańców wioski dzięki wprowadzeniu monopolu na produkcję mięsa. Od tej pory mięso nieodłącznie kojarzy się małemu Luo z władzą i pożądaniem, zaś wszystkie stworzenia zamieszkujące Ziemię dzielą się dla niego na dwie kategorie – potężnych mięsożerców i tych, którzy sami są mięsem i pozwalają się zjadać.
Ta zarazem śmieszna i okrutna powieść nie tylko nie daje jednoznacznych odpowiedzi na pytania, które stawia, ale pozostaje otwarta na wiele, wręcz sprzecznych ze sobą interpretacji. Mo Yan zaś nadal jest mistrzem ukrytych aluzji oraz autorem opowiadającym przejmujące i pełne znaczeń historie.
Kup Bum! w ulubionej księgarni
Oceny książki Bum!
511 użytkowników ma tytuł Bum! na półkach głównych- Chcę przeczytać 316
- Nobliści 7
- 2014 6
- Literatura chińska 6
- Daleki Wschód 5
- Azjatyckie 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bum!
Po "Obfitych Piersiach.." sięgnąłem po "Bum!" Uważam, że książka jest nieco, ale tylko nieco gorsza od "Obfitych Piersi". Obie książki napisane są w bardzo podobnym stylu Mo Yana. Czyta się czasami nie zważając na wydarzenia. Dla samej przyjemności obcowania z "mięsistym" językiem, humorem, metaforami, pięknymi opisami i dramatycznym finałem. Motywem przewodnim jest mięso. Główny bohater Luo Xiaotong odczuwa nieustająco nieokiełznaną żądzą jedzenia mięsa i to napędza całą opowieść. Mięso!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtóraś już z kolei książka Mo Yan w mojej biblioteczce, ale ta niestety ze mną nie zostaje....
Dla wrażliwych żołądków i wielbicieli zwierzątek-uwaga może porządnie zemdlić w kilku miejscach!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakkolwiek zaczyna się rzeczowo i ciekawie, po jakimś czasie zaczyna się robić dość męczliwie i nieznośnie, a kończy zupełnie absurdalnie . Co akurat wcale mi się nie podobało.
Książki Mo Yana traktuję jak podróż do innego świata, która w mniejszym lub większym stopniu, zawsze jest udana i ekscytująca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Bum!" jest z pewnością dla ludzi cierpliwych, ponieważ nie ma w niej ani "trzęsienia ziemi" ani nagłych zwrotów akcji, ale warto w tę podróż się wybrać.
Szczerze mówiąc rozczarowała mnie po wybitnych "Obfite piersi, pełne biodra" oraz "Żaby". Tamte pozycje uwielbiałem za to że forma beletrystyki była tylko środkiem do przedstawienia Chin. Tutaj mamy duży nacisk na konkretną postać plus jak dla mnie zbyt przesadzony, bo az niezrozumiały - również w warstwie symbolicznej - wątek oniryczny. Polecam co większym fanom Mo Yana, a początkującym jedną z wyżej wskazanych pozycji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ukrywam, że do sięgnięcia po Bum! zachęcił mnie nieco cudaczny tytuł, który mnie zaintrygował. Powieść bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła a jest o… jedzeniu mięsa. Cóż, nie jestem wegetarianinem i mięso jem, ale praktyki takie jak jedzenie psów (co w Chinach jest powszechne) budzą we mnie wstręt. Chociaż nie chcę wyjść na hipokrytę, bo skoro jedzenie psów jest niehumanitarne to jedzenie świni (ach, ta szyneczka) już nie?
Bum! to powieść napisana z rozmachem, właściwie nie opowiada o niczym ciekawym a jednak napisana tak, że chce się ją czytać i pochłaniać kolejne strony. Moim zdaniem nie zawsze ważne jest to co się opisuje, ale ważne jak a Mo Yan robi to po mistrzowsku. Moim ulubionym fragmentem jest ten o zawodach w jedzeniu mięsa, który na pewno na długo utkwi mi w pamięci. Autor już nieraz udowodnił, że jest w stanie tworzyć niebanalne powieści a ta jest już moją czwartą jego książką. Polecam. Siedem gwiazdek (bardzo dobra).
Nie ukrywam, że do sięgnięcia po Bum! zachęcił mnie nieco cudaczny tytuł, który mnie zaintrygował. Powieść bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła a jest o… jedzeniu mięsa. Cóż, nie jestem wegetarianinem i mięso jem, ale praktyki takie jak jedzenie psów (co w Chinach jest powszechne) budzą we mnie wstręt. Chociaż nie chcę wyjść na hipokrytę, bo skoro jedzenie psów jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się szybko dość ciekawa , ale nie powala . A takich szukam . Dzika mulica to na pewno zapamiętam .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo trudna w odbiorze, nie wiem czy to kwestia tłumaczenia, czy samej treści, ale szło mi opornie. Dotyka jednak ważnej dla chińczyków kwestii jaką jest kultura jedzenia i na pewno mona z niej wiele wyciągnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka genialna! Pomysłowa i oryginalna w swej konstrukcji i fabule. Absurdalna, komiczna, ironiczna, naturalistyczna, w której fikcja miesza się z rzeczywistością, realizm z baśnią ale wszystko się klei i czytanie to wielka przyjemność. To moja pierwsza książka tego autora i na pewno sięgnę po więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pewnością jedna z najbardziej absurdalnych i oryginalnych książek, jakie w życiu przeczytałam.
Specyficzna, nie dla każdego. Z pewnością jej lektura dostarcza spektrum różnych wrażeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwilami odrzucająca, wegetarianie mogą być zniesmaczeni. Obraz chińskiej prowincji.
Lubię Mo Yana za nieoczywiste powieści i przy "Bum!" się nie zawiodłam. Lektura jest wciągająca - absurd wpleciony w wcale nie tak szarą rzeczywistość z małą dozą magii oraz dużą dawką ironii. W "Bum!" niektóre postacie przypominają bohaterów innych (wcześniejszych jak i późniejszych) powieści chińskiego noblisty, być może takie wrażenie odniosłam poprzez pewne pióro i charakterystyczny styl pisarski Mo Yana, nie zmienia to jednak faktu iż lektura tej książki była dla mnie przyjemną rozrywką i z chęcią będę polować na kolejne pozycje autora.
Dobra książka na kilka ironiczncyh wieczorów, dla fanów azjatyckiej jak i lekko absurdalnej/ satyrycznej literatury, jak i dla tych którzy poszukują nowych smaczków.