Krucjata Bourne’a - t. 2/2

Okładka książki Krucjata Bourne’a - t. 2/2 autora Robert Ludlum, 8385079297
Okładka książki Krucjata Bourne’a - t. 2/2
Robert Ludlum Wydawnictwo: Amber Cykl: Jason Bourne (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Zdzisław Nowicki

Kup Krucjata Bourne’a - t. 2/2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Krucjata Bourne’a - t. 2/2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krucjata Bourne’a - t. 2/2

Ocena całej powieści. Kontynuacja jednej z najsłynniejszych powieści szpiegowskich, która zrewolucjonizowała gatunek i nadała mu miano global conspiracy thriller to brawurowy pokaz wspaniałej historii, która w całości odbiega od poprzednika i zachowuje przy tym swoją własną tożsamość doskonale eksplorującą mroczny świat tajnych agencji wywiadowczych. David Webb zostaje ponownie wplątany w spisek międzynarodowy i zmuszony do przyjęcia odrzuconej osobowości z przeszłości Jasona Bourne’a, by ocalić świat przed groźbą wojny atomowej, a przede wszystkim by odnaleźć swoją ukochaną Marie. Wmówiono mu iż gdzieś w Chińskiej Republice Ludowej znajduje się zamożny taipan szukający zemsty za śmierć swojej ukochanej, i obwinia o to samego Jasona, tak naprawdę jego brytyjskiego naśladowcę i nowego wybitnego mordercę na zlecenie podszywającego się pod Bourne’a. Prawda jednak zahacza tutaj o przewrót na najwyższych szczeblach krajowych przez nacjonalistycznego maniakalnego generała pragnącego zjednoczenia Chin i zagarnięcia Hongkongu, krótko przed wygaśnięciem umowy handlowej z Wielką Brytanią, i symulacje porwania żony na zlecenie amerykańskiego rządu. Bourne nie cofnie się przed niczym, by odzyskać ukochaną i odkryć prawdziwy spisek władz amerykańskich z czołowymi magnatami polityki na czele próbującymi zapobiec rozlewowi krwi w dalekiej Azji. Powieść, chociaż często wydaje się nazbyt rozległa i wydłużona, to wspaniały pokaz brutalnych i pomysłowych scen akcji, a także dwutorowej fabuły, bowiem śledzimy losy nie tylko Webba, ale także perypetie Marie i jej próby ucieczki po całym Makau przed agentami wojskowymi. Oboje stanowią tutaj równe stanowisko w historii na zmianę dopowiadając poszczególne fakty czytelnikowi, a wszystkie postacie drugoplanowe jak powracający Alexander Conklin, eks-agent Meduzy D’Anjau czy nowe osoby – psychiatra doktor Panov, kanadyjska ambasador Catherine Staples i politycy rządowi Havilland i McCallister, odgrywają znaczące role w wizji Ludluma wprowadzając ogromną dawkę polityki, krasomówstwa i głębi w powieści. Bourne, wraz z D’Anjau, podróżuje po Chinach poszukując swojego psychopatycznego impostora, który trzykrotnie unika złapania stosując przy tym metody naśladujące swojego idola, a my siedzimy na krawędzi fotela próbując zrozumieć do czego zmierza owa zabawa w kotka i myszkę. Rzeźnia na politycznych pionkach w parku narodowym, zasadzka w mauzoleum Mao Tse-Tzunga czy atak terrorystyczny na ambasadorów narodów na lotnisku Pekinu? Ludlum doskonale bawi się z czytelnikiem odwlekając starcie między zawodowymi mordercami, by na końcu zaserwować nam krwawą potyczkę w siedzibie CIA i w chińskiej dżungli ze zwolennikami generała Shenga. Krucjata to znakomita kobyła literacka, która nie wymaga od czytelnika znajomości wcześniejszej Tożsamości, a jej historia to znakomity samograj, który został zaprzepaszczony w pseudo-ekranizacji filmowej, z której wyciągnięto tylko nazwisko głównego bohatera. Szkoda, bo mamy tu do czynienia z wzorowym przykładem historii pełniącej funkcję komentarza społecznego, aktualnego nawet dzisiaj po 30-stu latach w tamtym zakątku świata, a cała reszta rozrywki to już czysta przyjemność dla fanów teorii spiskowych i spadkobierców Fleminga i Forsythe’a.

Jak zobaczyłam, że jest kontynuacja „Tożsamości…” to się bardzo ucieszyłam. Ale dalsze losy głównego bohatera nie zrobiły już na mnie takiego wrażenia jak w pierwszej części. Owszem, dokończyłam, ale nie chciałam czytać kolejnej części.

1987
1987

Tego typu literatury staram się nie czytać, mało co wnoszą, ale... właśnie to "ale ".
Książki, jak zaczniesz, nie można przestać czytać.
Jeszcze jeden rozdział i jeszcze jeden, a potem to już nie ma sensu iść spać.
Znowu noc zarwana.
Czyta się świetnie.
Ocena w pakiecie ze świetnym filmem.

POLECAM !!!.

Książki, jak zaczniesz, nie można przestać czytać.
Jeszcze jeden rozdział i jeszcze jeden, a potem to już nie ma sensu iść spać.
Znowu noc zarwana.
Czyta się świetnie.
Ocena w pakiecie ze świetnym filmem.

POLECAM !!!.

Okładka książki Sankcja Bourne’a Robert Ludlum, Eric van Lustbader
Sankcja Bourne’a Robert Ludlum, Eric van Lustbader
Robert Ludlum
Robert Ludlum
Największy mistrz powieści sensacyjnych, które nie poddają się próbie czasu Robert Ludlum to pisarz legenda, fenomen wydawniczy. Stworzył wzorcowy kanon literatury sensacyjnej, sobie tylko właściwy gatunek, nazwany global conspiracy thrillers. Napisał 33 powieści, sprzedanych w ponad 500 000 000 egzemplarzy, przetłumaczonych na 32 języki. Robert Ludlum zmarł w 2001 roku, pozostawiając ogromną niewydaną spuściznę prawie ukończonych i naszkicowanych powieści. Pierwszym światowym bestsellerem wydanym w Polsce w 1990 roku przez AMBER była Tożsamość Bourne’a, pierwsza część Trylogii Bourne’a, na którą składają się też Krucjata Bourne’a i Ultimatum Bourne’a. W pierwszej ekranizacji Tożsamości Bourne’a zagrał Richard Chamberlain, a w filmie z roku 2002 Matt Damon, który wcielił się również w postać Jasona Bourne’a w najnowszej ekranizacji Krucjaty Bourne’a. Potem przyszły kolejne sukcesy: Transakcja Rhinemanna, Manuskrypt Chancellora, Pakt Holcrofta, Weekend z Ostermanem, Przesyłka z Salonik, Spisek Akwitanii, Plan Ikar, Iluzja Skorpiona, Dokument Matlocka, Dziedzictwo Scarlattich, Trevayne, Mozaika Parsifala, Strażnicy Apokalipsy, Zew Halidonu, Testament Matarese’a, Spadkobiercy Matarese’a, Strategia Bancrofta. Na początku lat 90. Ludlum był w Polsce najpopularniejszym pisarzem, wydawanym w najwyższych nakładach. Od 2001 roku popularność mistrza przeżywa w Polsce wielki renesans. Z gorącym przyjęciem spotkał się Program Hades. Klątwa Prometeusza została jednym z polskich bestsellerów roku 2001. Protokół Sigmy był według „Rzeczpospolitej” najlepiej sprzedającą się powieścią sensacyjną w Polsce w 2002 roku. Przymierze Kasandry, Zlecenie Jansona i Opcja paryska królowały na listach bestsellerów w 2002 i 2003 roku, a Zdrada Tristana – w roku 2004. Kod Altmana – napisany wspólnie z Gayle Lynds, autorką bestsellera Spirala – to czwarta powieść z cyklu Z tajnych archiwów Roberta Ludluma. Piąta część to Zemsta Łazarza, kolejna – Wektor moskiewski. Kryptonim Ambler to mistrzowski conspiracy thriller w tradycji największego ludlumowskiego bestsellera, klasyki gatunku – Tożsamości Bourne’a.

Cytaty z książki Krucjata Bourne’a - t. 2/2