Okładka książki Powrót Żyda. Narracje tożsamościowe trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście autora Katka Reszke, 9788378660767
Katka Reszke Wydawnictwo: Austeria publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2013-01-01
2013-01-01

Kup Powrót Żyda. Narracje tożsamościowe trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powrót Żyda. Narracje tożsamościowe trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót Żyda. Narracje tożsamościowe trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście

Mądra książka. Jak to jest być żydem ? A jak to jest być żydem w postkomunistycznej Polsce ? Warto po nią sięgnąć i próbować samemu znaleźć odpowiedzi.

Uważam, że warto przeczytać książkę Katki Reszke, by przekonać się, że społeczność żydowska w Polsce ma szansę się odrodzić. By postarać się zrozumieć, jak widzą świat i swoją misję przedstawiciele trzeciego pokolenia Żydów po Holokauście. By zdać sobie sprawę, że powrót przedwojennych sztetli jest niemożliwy, ale akceptacja nieortodoksyjnej, niehalachicznej formy żydostwa może sprawić, że nieoczekiwane pokolenie przestanie zmagać się z potrzebą (lub koniecznością) ciągłego uautentyczniania własnej tożsamości. I wreszcie, by zrozumieć, że bycie Polakiem nie wyklucza bycia Żydem, co choć nie przystoi oświeconej społeczności kraju członkowskiego Unii Europejskiej, nadal jest poglądem wyrażanym przez wielu, wyrosłym na modelu Polaka-katolika.
Moim zdaniem, jest to książka wiele wnosząca do dyskusji o polskich Żydach. Zazwyczaj wszelkie tematy z nimi związane, odwołują się do przeszłości. Autorka nie neguje wagi wydarzeń historycznych, ale wprowadza nowy głos – Żydów żywych i obecnych. Nie tych, którym udało się przeżyć i nie tych, których wspominamy na festiwalach kultury. Ludzi, dla których tożsamość żydowska jest kwestią wyboru, ale nie znaczy to, że są gorsi od Żydów wychowanych we własnej kulturze. Pokazuje, że narracje, które nieustannie podkreślają pożydowską pustkę często nie zauważają jej powolnego wypełniania przez odradzającą się społeczność. Jednak przede wszystkim „Powrót Żyda” to historia młodych ludzi, ich poszukiwań tożsamości, odkrywania samych siebie oraz codziennych problemów wynikających z decyzji kultywowania tradycji przodków. Oby opowieści trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście, pomogły w polsko-żydowskim dialogu, przekonały sceptyków tego renesansu, że życie zwycięża śmierć i nawet w miejscach niewypowiedzianej tragedii ono może się odrodzić na nowo.

Bardzo potrzebna, ważna książka. Chociaż gorzka- niespodziewanie. Odkrywa co III pokolenie Żydów i Żydówek w Polsce myśli i czuje o swojej tożsamości. Była kamieniem milowym w mojej pracy magisterskiej, jest zapisem pewnego doświadczenia pokoleniowego i osobistego jednocześnie. Polecam wszystkim zainteresowanym tematem!

45 użytkowników ma tytuł Powrót Żyda. Narracje tożsamościowe trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Powrót Żyda. Narracje tożsamościowe trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powrót Żyda. Narracje tożsamościowe trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście

Cytaty z książki Powrót Żyda. Narracje tożsamościowe trzeciego pokolenia Żydów w Polsce po Holokauście