Obietnica krwi

Okładka książki Obietnica krwi autora Brian McClellan, 9788379640607
Okładka książki Obietnica krwi
Brian McClellan Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Trylogia Magów Prochowych (tom 1) Seria: Fantastyczna Fabryka fantasy, science fiction
Trylogia Magów Prochowych (tom 1)
Fantastyczna Fabryka
Promise of Blood
2015-05-06
2015-05-06
2013-04-16
Maciej Nowak-Kreyer, Dominika Repeczko

Kup Obietnica krwi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Obietnica krwi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obietnica krwi

„Obietnica krwi” uderza z siłą wystrzału z muszkietu, wrzucając czytelnika w świat, gdzie korony upadają z hukiem, a magia nierozerwalnie wiąże się z zapachem spalonego prochu. Zamiast mozolnego budowania napięcia, akcja startuje od krwawego przewrotu stanu. Marszałek polny Tamas obala monarchę, gilotynuje arystokrację i próbuje ulepić republikę z chaosu, podczas gdy sąsiednie mocarstwa tylko czekają, aż nowa władza potknie się o własne nogi...

Ciekawym walorem tej historii stanowi unikalny system magii. Elitę stanowią magowie prochowi – żołnierze zażywający proch strzelniczy niczym stymulant, by wyostrzyć zmysły i siłą woli zakrzywiać trajektorię kul w locie. Nadaje to starciom trochę takiej filmowej dynamiki, w której snajper potrafiący posłać pocisk na kilometr przez środek burzy robi większą robotę niż cały zastęp rycerzy.
Fabuła zręcznie żongluje trzema perspektywami. Śledzimy losy zmęczonego marszałka, który woli walkę od polityki; jego syna, wybitnego strzelca zmagającego się z traumą oraz Adamața – detektywa z fotograficzną pamięcią. Ten ostatni wnosi do książki noir-owy klimat, tropiąc zdrajców w mrocznych zaułkach płonącego miasta.

Mimo, że początek cyklu bywa momentami kanciasty, fabuła pędzi od pierwszej strony. Relacje między bohaterami wydają się czasem uproszczone, a postacie kobiece mogłyby dostać więcej miejsca, jednak klimat rewolucji przemysłowej wymieszanej z magią skutecznie to nadrabia. Powstała brudna, męska przygoda, w której stare bóstwa budzą się tylko po to, by przekonać się, że świat nauczył się już obsługiwać armaty.....

Muszę przyznać, że zachwycił mnie od pierwszego rozdziału.
Historia zaczyna się w środku pałacowego przewrotu , a potem rozkręca się na całego. Spadające z szafotu głowy, zdrajcy, tajemnice, magowie, potencjalni bogowie, ukrywane dzieci, najeźdźcy, mordercy i obrońcy kraju i ludu. Wszystko w tym kotle układa się w porywającą historię, trzymającą w napięciu do ostatniego zdania. Nota bene, świetne ostanie zdanie🤩
Autor wprowadza szybko i gładko wielu bohaterów, solidnych, różnorodnych i nietuzinkowych. I świetnie nad nimi panuje, nie gubiąc żadnego na zakrętach fabuły.
W książce mamy kilka systemów magicznych i zdolności, łączących w jednym uniwersum klasyczne czary z bronią palną i wrodzonymi nietypowymi umiejętnościami.
To, co mogłabym zarzucić, to nieco chaotyczny sposób ich przedstawiania. Autor ustawił wysoki próg wejścia w historię. Od początku wrzuca nas w środek świata i niewiele tłumaczy, każąc samemu się w tej różnorodności połapać.
Większości czytelników zresztą ułożenie tej kostki sprawi niemałą przyjemność.
Tak czy inaczej, jestem zachwycona i zacieram łapki przed kolejnymi tomami😍😍😍

Muszę przyznać, że zachwycił mnie od pierwszego rozdziału.

Rewelacja pod każdym względem. Wprawdzie najpierw wpadł mi w ręce tom I trylogii o magach szkła i stąd zainteresowanie panem McClellan'em, ale przy opowieści o magach prochowych, czas uciekł niewiadomo kiedy a świat przez niego wykreowany wciągnął bez reszty. Krwiści, nietuzinkowi i niejednoznaczni w swych wyborach bohaterowie, wartka akcja, niezwykłe podejście do magii. Dobrze, że następne tomy już czekają w kolejce.

4341 użytkowników ma tytuł Obietnica krwi na półkach głównych
874 użytkowników ma tytuł Obietnica krwi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Obietnica krwi

Brian McClellan
Brian McClellan
Brian mieszka w Cleveland, w stanie Ohio, z żoną, dwoma psami i kotem. Posiada od 6000 do 60000 pszczół miodnych (w zależności od pory roku). Jest zapalonym graczem gier wideo i czytelnikiem epickich powieści historycznych. Jego hobby to robienie domowych dżemów z jagód i pielęgnacja pszczół w ich przytulnych ulach. Zachęcony przez rodziców do pisania, zaczął od opowiadań i nowel już jako nastolatek. Po pierwszych sukcesach zapisał się na kurs kreatywnego pisania na Uniwersytecie Brigham Young. To tam poznał Brandona Sandersona, który dał Brianowi nieocenione wsparcie w jego karierze. W listopadzie 2011 Obietnica Krwi i dwa sequele zostały sprzedane na aukcji w Orbit Books. Od tego momentu zaczęła się jego międzynarodowa kariera, a grono zachwyconych czytelników zaczęło rosnąć.

Cytaty z książki Obietnica krwi

Video