Jezioro cierni

- 2013-05-06
- 2013-05-06
- 9788363742041
Kiedy przed laty Katarzyna opuszczała Polskę, nie był to zwykły wyjazd lecz ucieczka. W Silver Spring pod Waszyngtonem próbowała ułożyć życie na nowo – jako Kate Robertson, żona Stephena i matka Petera. Rodzinną sielankę przerywa wiadomość, że dorastający syn pragnie poznać swoje korzenie i odnaleźć rodzinę w Polsce. Kate w desperacji rusza w ślad za nim, by uchronić go przed poznaniem najbardziej mrocznych tajemnic z przeszłości.
Kup Jezioro cierni w ulubionej księgarni
Oceny książki Jezioro cierni
481 użytkowników ma tytuł Jezioro cierni na półkach głównych- Przeczytane 238
- 2013 8
- 2018 4
- Ebooki 3
- Z biblioteki 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jezioro cierni
Super. Nieoczekiwane zakończenie, o co wbrew pozorom trudno. Polecam.
Super. Nieoczekiwane zakończenie, o co wbrew pozorom trudno. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo to było słabe, z końcówką tak wydumaną, że cały czas się zastanawiałam, co jeszcze autorka wymyśli, by odczarować tajemnicę, która wcale tajemnicą nie była. Do zapomnienia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez czysty przypadek trafiłam na tą książkę i choć nie jest tym co preferuję czytać nie zawiodłam się na niej. Choć nieporozumienie które zapoczątkowało cały ciąg zdarzeń było łatwe do rozszywrowania to autorka napisała bardzo dobrą książkę. Dobrze się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez tę książkę przeleciałam jak burza. Bardzo dobrze mi się ją czytało, jednak dało się ją trochę skrócić. Momentami stawała się przydługa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zgadza się, była gnidą, ale był ktoś jeszcze gorszy, jeszcze nędzniejszy od niej, ktoś, kto to wszystko zapoczątkował. Wiedziała, gdzie go szukać. To właśnie była sprawa, którą miała do załatwienia. Nadszedł czas wyrównania rachunków.”
Kate a właściwie Katarzyna Wojciechowska przed laty uciekła z Polski za granicę i tam ułożyła sobie życie. Zrobiła wszystko by zapomnieć o nastoletnich latach. Synowi nigdy nie opowiadała o swojej rodzinie. Mury chroniące tajemnice przeszłości, które budowała od momentu wyjazdu do Silver Spring zostają naruszone, kiedy jej syn Peter postanawia poznać swoje korzenie i odnaleźć krewnych w Polsce.
Peter przyjeżdża do Polski znając jedynie dane dziadka. Odnajduje go z pomocą Agnieszki, jednak dziadek – podobnie jak matka - niewiele mówi o przeszłości. Zdenerwowana Kate by zapobiec rozpadowi rodziny jedzie za synem. Co takiego wydarzyło się w życiu głównej bohaterki?
W tym dramacie psychologicznym autorka stopniowo buduje napięcie. Dobrze przeplata ze sobą wątek tajemnicy rodzinnej z miłosnym. Czytało się szybko i przyjemnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKate a właściwie Katarzyna Wojciechowska przed laty uciekła z Polski za granicę i tam ułożyła sobie życie. Zrobiła wszystko by zapomnieć o...
Niedopowiedzenia i kłamstwa potrafią popsuć błahe sprawy, a co dopiero gdy chodzi o istotne relacje. Jak bardzo można sobie zamieszać i swoim najbliższym, powodując jeszcze większe szkody. Tak więc ponownie prawda jest jedna i naga i dobrze ją znać choć często boli, ale inaczej niż kłamstwo, które wychodzi po jakimś czasie. Książkę wchłonąłem błyskawicznie. Bardzo mi się podobała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNawet pomysłowa historia. Niestety oprócz pomysłu na fabułę trzeba jeszcze być niezłym gawędziarzem, by powstała z tego interesująca książka. Tu jest właśnie taka sytuacja, że autorce zabrakło tych umiejętności. Zakończenie, choć przewidywalne jest dość zręczne, więc za to gwiazdka więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciągająca. Najlepiej przeczytać ją od razu, bo odłożona na moment traci na tajemniczości. Myślę, że najlepszym podsumowaniem tej książki jest "każdy ma swoją prawdę" i że warto ze sobą rozmawiać bo to jest klucz do wyjaśnienia sobie wszystkich problemów i sytuacji spornych. Brak rozmowy zaś doprowadza często do niepotrzebnych problemów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu "Willi", którą bardzo dobrze mi się czytało i która mocno mnie wciągnęła, poszłam za ciosem i wpadłam po uszy w równie zaskakujące swoją tajemniczą i zawiłą fabułą "Jezioro cierni". Książkę czyta się naprawdę bardzo szybko, trudno się od niej oderwać, co rusz wchodząc na nowe ścieżki tajemniczej przeszłości, która odcisnęła się ogromnym piętnem na losach rodziny Wojciechowskich i Robertsonów. Tu każda odkryta tajemnica, każda prawda sprzed lat wbija się w serce jak cierń.
Kiedy 19-letni Peter informuje rodziców, że zamierza odwiedzić rodzinny kraj matki - Polskę, na Kate (Katarzynę) pada blady strach i nie dlatego, że może on odkryć skrywaną prawdę, ale że ta prawda zniszczy całe dotychczasowe życie rodziny, bowiem to, co Kate powiedziała Stephenowi przed ich ślubem i ucieczką do Stanów, było wierutnym kłamstwem. Nie mogła wyznać znanej jej prawdy, bo była ona - i nadal jest - zbyt bolesna, traumatyczna, dlatego uciekła się do wymyślenia własnej wersji zdarzeń. W tym samym mniej więcej czasie zostaje zamordowany narzeczony jej siostry, o czym Kate dowie się dużo później. Przez wszystkie lata w USA nie używała ojczystego języka, nie uczyła też syna mówić po polsku, w ogóle nie wspominała własnego kraju. Obawiając się nieprzewidzianych konsekwencji pobytu Petera w Polsce, postanawia polecieć do ojczyzny, bowiem mimo krzywdy, jakiej tam doznała, tęskniła za starszą siostrą Moniką, również za znienawidzonym ojcem, który dla niej był potworem.
Nie napiszę więcej na temat fabuły, tajemnic i intryg, jakie z każdą stroną wychodzą na światło dzienne. Dzięki determinacji i wręcz obsesyjnym dążeniom Petera do poznania sekretów i ukrywanych przez matkę prawd sprzed lat, a także rozmowy zdesperowanej i wściekłej Kate z ojcem, leżącym w szpitalu, wreszcie wszystkie elementy tych życiowych puzzli wskakują na swoje miejsce. Ujawnię tylko, że to przed czym uciekła Kate, jej subiektywny odbiór i ocena tego zdarzenia sprzed lat, wyglądało zupełnie inaczej, a "zbrodnia" popełniona przez ojca dotyczyła innej osoby.
To dobrze napisana i bardzo wciągająca powieść, pokazująca jak nasze domysły, kłamstwa i skrywane sekrety mogą destrukcyjnie wpływać na nasze relacje z najbliższymi, jak tajemnice sprzed lat i brak szczerości czy przemilczanie pewnych spraw mogą przez lata zatruwać nasze dusze, serca, wywoływać panikę, że prawda wyjdzie na jaw. Fabuła stworzona przez Magdalenę Zimniak trzyma się logicznej całości, jej bohaterowie budzą sympatię, zwłaszcza Peter i Agnieszka, akcja budzi nieustającą ciekawość i intryguje, zakończenie zaś zaskakuje. Słowem - polecam!
Po przeczytaniu "Willi", którą bardzo dobrze mi się czytało i która mocno mnie wciągnęła, poszłam za ciosem i wpadłam po uszy w równie zaskakujące swoją tajemniczą i zawiłą fabułą "Jezioro cierni". Książkę czyta się naprawdę bardzo szybko, trudno się od niej oderwać, co rusz wchodząc na nowe ścieżki tajemniczej przeszłości, która odcisnęła się ogromnym piętnem na losach...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka #magdalenazimniak i po raz kolejny się nie zawiodłam . Kate mieszka z mężem i z synem w Stanach .Syn postanawia jechać do Polski i poznać rodzinę i miasto w którym mieszkała jego matka. Katarzyna nigdy nie rozmawiała z synem po polsku, jakby się wstydziła swojego pochodzenia. Jakie kłamstwa ukrywa Kasia i czy słusznie ma żal do ojca ?
Polecam bo naprawdę warto 👌.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam bo naprawdę...