Okładka książki Zasady wywierania wpływu na ludzi. Szkoła Cialdiniego: moc oddziaływania na ludzi i sytuacje autora Robert B. Cialdini, 9788324633616
Robert B. Cialdini Wydawnictwo: Helion Seria: Onepress nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Onepress
Influence
2011-01-01
2001-01-01
Arkadiusz Romanek

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Zasady wywierania wpływu na ludzi. Szkoła Cialdiniego: moc oddziaływania na ludzi i sytuacje w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zasady wywierania wpływu na ludzi. Szkoła Cialdiniego: moc oddziaływania na ludzi i sytuacje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zasady wywierania wpływu na ludzi. Szkoła Cialdiniego: moc oddziaływania na ludzi i sytuacje

to fundamenty, podstawy, ale warto po nie sięgnąć do źródła

to fundamenty, podstawy, ale warto po nie sięgnąć do źródła

Wydaje mi się, że dość mocno się zdezaktualizowała

Wydaje mi się, że dość mocno się zdezaktualizowała

Książka Cialdiniego przedstawia fundamenty wywierania wpływu poprzez nakreślenie 6 zasad opisujących techniki tworzące odpowiedni kontekst. Omawiana literatura jest niezwykle krótka, opisana bardzo prosto i zrozumiale. Niestety, momentami - zbyt prosto, można odczuć jakby była pisana na kolanie w dniu deadline’u. Pomimo odwołań do konkretnych przykładów (“badania naukowe dowiodły (...)” czy “czytałem ostatnio artykuł (...)”) brakuje tu jakiejkolwiek bibliografii, przypisów czy chociażby jednego nazwiska, zostaje nam jedynie uwierzyć na słowo, że jest tak jak napisane.

Z omawianej lektury nadal można wyciągnąć coś dobrego, pokazywane są liczne przykłady sytuacji z życia w których można zastosować konkretną technikę. Sposób w jaki książka została napisana (łatwy i niespecjalistyczny język, styl opowiadania typowego kolegi z pracy) sprawia, że czyta się bardzo gładko, tym samym oferując dostępność dla niemal każdego czytelnika. Zaprezentowane techniki stały się szeroko znane zarówno w naukach o zarządzaniu jak i psychologii społecznej. Nie zabrakło wątku etycznego wykorzystania danych technik. Niestety spodziewałem się większego przyłożenia do lektury sygnowanej nazwiskiem znanego profesora.

9159 użytkowników ma tytuł Zasady wywierania wpływu na ludzi. Szkoła Cialdiniego: moc oddziaływania na ludzi i sytuacje na półkach głównych
1235 użytkowników ma tytuł Zasady wywierania wpływu na ludzi. Szkoła Cialdiniego: moc oddziaływania na ludzi i sytuacje na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zasady wywierania wpływu na ludzi. Szkoła Cialdiniego: moc oddziaływania na ludzi i sytuacje

Okładka książki Mała wielka zmiana Robert B. Cialdini, Noah Goldstein, Steve Martin
Mała wielka zmiana Robert B. Cialdini, Noah Goldstein, Steve Martin
Okładka książki TAK! 60 sekretów nauki perswazji. Sztuka przekonywania i wywierania wpływu Robert B. Cialdini, Noah Goldstein, Steve Martin
Okładka książki HBRs 10 Must Reads for New Managers Robert B. Cialdini, Michael D. Watkins, Daniel Goleman, Herminia Ibarra, John P. Kotter, William Oncken Jr., Donald L. Wass
Okładka książki Mała WIELKA zmiana Jak skuteczniej wywierać wpływ Robert B. Cialdini, Noah J. Goldstein, Steve J. Martin

Cytaty z książki Zasady wywierania wpływu na ludzi. Szkoła Cialdiniego: moc oddziaływania na ludzi i sytuacje

Robert B. Cialdini Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka Zobacz więcej
Robert B. Cialdini Wywieranie wpływu na ludzi. Teoria i praktyka. Zobacz więcej