Dzieciaki świata

Martyna Wojciechowska Wydawnictwo: G+J literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2013-05-08
2013-01-01

Kup Dzieciaki świata w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzieciaki świata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieciaki świata

Bardzo wartościowa pozycja, napisana prostym językiem z dużą dawką wiedzy o różnych krajach i tradycjach dla dzieci, polecam.

Ze względu na temat emocjonalne, ale z wyczuciem.

Ze względu na temat emocjonalne, ale z wyczuciem.

Książka "Dzieciaki świata" autorstwa Martyny Wojciechowskiej to fascynujący zbiór opowieści, które zabierają czytelnika w niezwykłą podróż po różnych zakątkach świata. Jest to niezwykle ciekawy i edukacyjny materiał, który pozwala dzieciom odkrywać różnorodność kultur, tradycji i sposobów życia na naszym globie. Autorka przedstawia te różnice poprzez oczy dzieci, co sprawia, że treść jest nie tylko interesująca, ale także wzbogacająca w kontekście wartościowych lekcji o tolerancji, empatii i szacunku.

Książka skupia się na pięciu bohaterach: Matinie, Lien, Mali, Zuzu i Merbatu, którzy pochodzą z różnych zakątków świata. Każde z dzieci dzieli się swoimi doświadczeniami, opisując, jak wygląda ich codzienne życie, jakie tradycje i zwyczaje obowiązują w ich społecznościach, i jakie wyzwania oraz radości towarzyszą im na co dzień. To sprawia, że czytelnik ma okazję poznać świat oczami rówieśników z różnych kultur. Jest to bardzo atrakcyjne, nie tylko dla dziecka!

Jednym z najważniejszych atutów tej książki jest jej niezwykła różnorodność. Autorka ukazuje nam, jakie to szczęście żyć w różnych częściach świata, gdzie dzieci radują się z prostych rzeczy, a jednocześnie muszą stawiać czoła różnym wyzwaniom. Czytając o życiu dzieci w pałacu w Nepalu, poznajemy ich wyjątkową kulturę i sposób myślenia. Dowiadujemy się, dlaczego Etiopia jest kolebką światowych mistrzów biegania. Opis życia w pływających wioskach pozwala nam zrozumieć trudności i radości związane z takim nietypowym środowiskiem. A historia o budowie domów z kupy krowy w Afryce ukazuje kreatywność i praktyczność, która jest nieoceniona w trudnych warunkach.

Ważnym elementem książki jest także przekaz o tolerancji i wrażliwości. Dzieci, choć pochodzą z różnych części świata, uczą się akceptować i szanować innych. To istotna lekcja, która pomaga rozwijać w młodych czytelnikach empatię i zrozumienie dla innych kultur. Poznając losy bohaterów, dzieci mogą dowiedzieć się, że choć różnimy się od siebie pod wieloma względami, to mamy wiele wspólnego, a wartości takie jak przyjaźń, rodzina i marzenia są uniwersalne.

Narracja jest przyjazna dzieciom i dostosowana do ich poziomu zrozumienia. Autorka używa prostego i przystępnego języka, który pozwala młodym czytelnikom z łatwością przyswoić nowe informacje. Książka jest również wzbogacona o liczne ilustracje, które pomagają wizualizować opisywane miejsca i sytuacje.

W "Dzieciakach świata" Martyna Wojciechowska tworzy inspirujący portret różnorodności kulturowej, który może otworzyć oczy dzieciom na bogactwo świata i zachęcić do poszukiwania wiedzy o innych narodach. To książka, która edukuje, bawi i rozwija wrażliwość. Gorąco polecam ją jako doskonały materiał do czytania zarówno w domu, jak i w szkole.

616 użytkowników ma tytuł Dzieciaki świata na półkach głównych
147 użytkowników ma tytuł Dzieciaki świata na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dzieciaki świata

Cytaty z książki Dzieciaki świata

Martyna Wojciechowska Dzieciaki świata Zobacz więcej