Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki.

Okładka książki Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki. autorstwa Ewa Maria Jakubek
Ewa Maria Jakubek Wydawnictwo: Niemieckie Towarzystwo Kulturalno-Społeczne we Wrocławiu biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Träume werden anders Wahr. Rückblick einer Schlesierin.
2010-01-01
2010-01-01
Mariusz Jakubek
Ewa Maria Jakubek już od lat nie jest - nie tylko dla żyjących na Śląsku Niemców, ale także dla wielu Polaków - "niezapisaną kartką". Dotychczas wydano dwa tomiki jej poezji w języku niemieckim: Schenk mir keine Orchideen (Nie kupujcie mi storczyków) w roku 2000 oraz Ich muss nichts mehr (Już nic nie muszę)w 2002 roku. Jej spotkania autorskie z czytelnikami, zwłaszcza z młodzieżą, cieszyły się dużym powodzeniem. Z wielkim zainteresowaniem słuchano jej wierszy, które wynikają częściowo z doświadczenia życiowego, lecz także opisują problemy współczesne, obserwowane wnikliwie i z ironią. Ale również duże wrażenie wywarły opowiadane z jej życia fakty, wygłaszane poglądy i przeżycia na tle historycznym, o które autorka była pytana na spotkaniach z czytelnikami. Już wówczas pojawił się pomysł skłonienia Ewy Jakubek do napisania historii jej życia. Nie ma już bowiem wielu żyjących świadków owych czasów mogących opowiedzieć o swoich przeżyciach wojennych i powojennych. Jednak długo jeszcze broniła się przed takim głębszym spojrzeniem w jej minione życie.

W Retrospekcji Ślązaczki opisuje historię swego życia, począwszy od beztroskiego, szczęśliwego dzieciństwa oraz wczesnej, młodości do roku 1945 w swojskim, niemieckim otoczeniu rodzinnego miasteczka Głogówka, kiedy miała jeszcze wiele marzeń, które niestety później „spełniły się inaczej”. Swoje ówczesne emocje wyraża we wplecionych w tekst wierszach, które wzbogacają tekst lirycznie.

Los na szczęście zaoszczędził jej owych wielkich upokorzeń, jakich ofiarami stawało się wiele niemieckich kobiet po zakończeniu wojny, i była tego świadoma, że – jak sama pisze – miała zawsze „dobrego Anioła Stróża”. Mimo, że jej plany na przyszłość z dnia na dzień zostały zniweczone, nie wpadła w samowspółczucie i rozdarcie duchowe, lecz próbowała odnaleźć się w nowej sytuacji, której ona i wielu innych ludzi musiało doświadczać. Żyła, jak sama podkreśla, „w dwóch wymiarach”. Powoli próbowała zrozumieć „tych drugich”, wczuć się w ich mentalność, dostrzec ich problemy jakby ich oczami, by wreszcie wzbudzić w sobie również sympatię dla nich. Dla mnie osobiście należy ona do pionierów wspólnej Europy i jest przykładem tak potrzebnej empatii. W zjednoczonej Europie wychowanie do tolerancji odgrywa specjalną rolę, mającą na celu wspieranie otwartości jednostek na innych, na ich problemy i ich odmienność. Albowiem bez poznania nie ma zrozumienia.

Kup Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki. w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki.

Opisane w książce życie Ewy Marii Jakubek, którą znałam z jejtwórczości lirycznej, swoją drogą wspaniałej i wzruszającej, opisuje fakty, które były codziennością dla wielu z mieszkańców Śląska.
Wojna i czasy powojenne na Śląsku, przesiedlenia ludności niemieckiej i polskiej, odnajdowanie się w nowej, zmienionej rzeczywistości, która nie była łatwa dla żadnej ze stron.
Książka nakreśla obraz tamtejszej rzeczywistości i pomaga w zrozumieniu. Zrozumieniu tych jednych i "tych drugich".

5 użytkowników ma tytuł Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki. na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki.

Cytaty z książki Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki.

Dodaj cytat z książki Marzenia spełniają się inaczej. Retrospekcje Ślązaczki.