Chris Rea. Biografia niespokojnej duszy

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2026-02-25
- 2026-02-25
Jaka muzyka! I jakie życie!
Pierwsza na świecie pełna biografia Chrisa
Uwielbiany za swoją unikalną zachrypniętą barwę głosu piosenkarz, kompozytor i autor kultowych przebojów, takich jak Driving Home for Christmas, Josephine, Looking for the Summer czy The Road to Hell. Gitarzysta w zachwycający sposób posługujący się techniką slide. Ma na koncie scenariusze i role filmowe, a także całkiem niezłe wyniki w fascynujących go wyścigach samochodowych.
Blues inspirował Chrisa od początku drogi artystycznej, ale dopiero po latach stał się dla niego sposobem na opowiadanie historii życia. A miał o czym mówić. Chłopak z robotniczego miasta, pracujący w rodzinnym biznesie lodziarskim i przymierzający się do tego, by zostać dziennikarzem, w wieku 22 lat odmienia swoje życie dzięki usłyszanej w radio muzyce. Mimo spektakularnych sukcesów na samym początku kariery i nominacji do nagrody Grammy jego droga artystyczna była wyboista. Tę historię zmagań o twórczą niezależność w świecie wytwórni fonograficznych i show-biznesu, ale także o tym, jak ciężka choroba w jednej chwili może przewartościować wszystko, opowiada nam znakomity dziennikarz i znawca twórczości artysty.
Ta wielowątkowa biografia to pierwsze w świecie tak obszerne i kompleksowe spojrzenie na życie i twórczość muzyka. Gdy autor domykał ostatnie rozdziały książki, wszyscy niespodziewanie dowiedzieliśmy się o odejściu fenomenalnego artysty.
Kup Chris Rea. Biografia niespokojnej duszy w ulubionej księgarni
Oceny książki Chris Rea. Biografia niespokojnej duszy
34 użytkowników ma tytuł Chris Rea. Biografia niespokojnej duszy na półkach głównych- Chcę przeczytać 23
- Wishlist 1
- TOP 1
- Chcęw prezęcie 1
- Biografie, autobiografie, wywiady 1
- Biografie 1
- Chcę 1
- Nie mam 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chris Rea. Biografia niespokojnej duszy
Zaskakująco ciekawa biografia. Polecam nie tylko dla fanów artysty.
Zaskakująco ciekawa biografia. Polecam nie tylko dla fanów artysty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba nie znam osoby która nie kojarzyłaby jednego z największych świątecznych hitów „Driving Home for Christmas”. Bo czym byłyby świąteczne przygotowania bez tego utworu?
Ten bardzo charakterystyczny głos należy do Chrisa Rei, który 4 marca obchodziłby kolejne urodziny.
Szymon Babuchowski w swojej najnowszej książce zgrabnie prowadzi nas przez życie Chrisa Rei – od dorastania w Middlesbrough w rodzinie o włosko-irlandzkich korzeniach, aż po status globalnej gwiazdy. Najmocniejszą stroną książki nie są jednak opisy sukcesów na listach przebojów, lecz analiza wewnętrznego rozdarcia muzyka.
Ta biografia – podobnie jak muzyka jej bohatera – jest pełna melancholii, ale i niezwykłej woli życia.
Tytułowa „niespokojna dusza” to człowiek, który woli spędzać czas w garażu przy renowacji samochodów wyścigowych lub malując obrazy, niż brylować na czerwonych dywanach.
Najbardziej fascynującym wątkiem książki jest nieustanny konflikt Rei z przemysłem muzycznym. Autor z precyzją opisuje, jak wytwórnie próbowały wtłoczyć włosko-irlandzkiego chłopaka z Middlesbrough w ramy „nowego Eltona Johna”.
W moim odczuciu, kluczowym momentem biografii jest opis choroby, która – paradoksalnie – wyzwoliła go artystycznie.
Książka jest wydana estetycznie, z dbałością o detale, które oddają klimat twórczości muzyka.
22 grudnia 2025 roku Chris Rea odszedł, pozostawiając muzyczny świat w głębokiej rozpaczy.
„Chris Rea. Biografia niespokojnej duszy” to pozycja fundamentalna – nie tylko dla wielbicieli niskiego, kojącego głosu artysty, ale dla każdego czytelnika poszukującego życiorysu bez upiększeń i marketingowego retuszu. To chwytająca za serce opowieść o tym, że najtrudniejsze starcia toczą się z dala od blasku fleszy, a prawdziwa sztuka zawsze ma swoje źródło w szczerości.
Serdecznie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednakże spora część z Was na pewno kojarzy utwory takie jak „Looking for the Summer” , „Josephine” czy „The Road to Hell”.
Ten bardzo charakterystyczny głos należy do Chrisa Rei, który 4 marca...
„Chris Rea. Biografia niespokojnej duszy” Szymona Babuchowskiego to publikacja, która próbuje uchwycić artystę wymykającego się oczywistym kategoriom - muzyka rozpoznawalnego przez miliony słuchaczy, a jednocześnie konsekwentnie stroniącego od medialnego zgiełku i odsłaniania prywatności. To zadanie z definicji trudne, a jednak autor podejmuje je z wyraźnym zaangażowaniem i szacunkiem wobec swojego bohatera.
Największą siłą tej książki jest jej koncepcja. Konstrukcja oparta na poszczególnych utworach i albumach pozwala czytelnikowi wejść w świat twórczości Chrisa Rei od środka - nie tylko przez pryzmat dat i faktów, lecz także przez kontekst powstawania kompozycji, inspiracje i nastroje towarzyszące kolejnym etapom kariery. To biografia, którą czyta się równolegle ze słuchaniem muzyki - i właśnie w tym tkwi jej wyjątkowość. Pomysł z odsyłaniem do konkretnych piosenek oraz dopełniająca całość playlista tworzą doświadczenie niemal multimedialne. W przypadku artysty o tak charakterystycznym, chropowatym głosie i rozpoznawalnym brzmieniu gitary slide to rozwiązanie okazuje się szczególnie trafne.
Babuchowski wykonał solidną pracę dokumentacyjną. Sięga do archiwalnych wywiadów, analizuje teksty piosenek, rekonstruuje procesy twórcze i przybliża kulisy powstawania kolejnych płyt. Dzięki temu otrzymujemy szeroki obraz drogi artystycznej - od pierwszych sukcesów, przez momenty przełomowe, po późniejsze, bardziej dojrzałe etapy kariery. Autor nie ucieka od trudniejszych tematów, takich jak zmagania z rynkiem muzycznym czy ambiwalentny stosunek Rei do sławy.
Jednocześnie wyraźnie odczuwalny jest pewien niedosyt. O ile warstwa dotycząca twórczości została opracowana bardzo szczegółowo, o tyle sfera prywatna pozostaje w cieniu. Oczywiście wynika to w dużej mierze z samej postawy artysty, który konsekwentnie chronił swoją intymność, jednak czytelnik momentami może mieć wrażenie, że poznaje bardziej katalog albumów niż człowieka z krwi i kości. Brakuje pogłębionej psychologicznej perspektywy, która pozwoliłaby jeszcze mocniej zrozumieć, skąd brała się jego „niespokojna dusza”.
Styl autora jest klarowny, uporządkowany i wyważony. Nie znajdziemy tu taniej sensacji ani publicystycznej przesady. Narracja opiera się na faktach, cytatach i analizie, co nadaje książce charakter rzetelnej literatury faktu. Momentami jednak forma bywa zbyt zachowawcza - pojawiające się wyodrębnione sentencje czy skrótowe fragmenty mogą sprawiać wrażenie wypełniaczy, które nie zawsze wnoszą nową treść. Mimo to całość czyta się płynnie, a kompozycja rozdziałów sprzyja stopniowemu zagłębianiu się w kolejne etapy kariery muzyka.
To bez wątpienia pozycja obowiązkowa dla fanów Chrisa Rei - zarówno tych, którzy znają jedynie jego najbardziej rozpoznawalne utwory, jak i dla słuchaczy śledzących całą dyskografię. Dla osób mniej zaznajomionych z jego twórczością książka może stać się przewodnikiem po bogatym dorobku artysty i zachętą do sięgnięcia po mniej oczywiste kompozycje. W kontekście jego odejścia publikacja nabiera dodatkowego wymiaru - staje się próbą uporządkowania i ocalenia muzycznego dziedzictwa.
To biografia solidna, przemyślana i napisana z pasją, choć pozostawiająca lekki niedosyt w warstwie najbardziej osobistej. Jednak być może właśnie ta niepełność jest wierna samemu bohaterowi - artyście, który zawsze pozwalał mówić przede wszystkim swojej muzyce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pozwala poznać artystę naprawdę. W radiu słychać od czasu do czasu jakiś procent jego twórczości, a autor odsłania całą gamę dźwięków, pokazuje historie tworzenia utworów, pisze o życiu artysty. Wiele wątków, dobry reaserch, sporo ciekawostek i dobra playlista.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsoby, które obserwują mój profil wiedzą, że jestem koncertoholikiem i książkoholikiem, ze szczególnym upodobaniem literatury faktu i biografii.
W 2025r. odeszło od nas sporo osób ze świata muzyki i kultury. Tuż przed świętami - 22.12.202 5r. zmarł Chris Rea, jego piosenka świąteczna "Driving Home for Christmas" grana była w tym czasie w rozgłośniach radiowych na całym świecie.
Z dużym zainteresowaniem przeczytałam tę książkę pomysłowo podzieloną na rozdziały poświęcone poszczególnym piosenkom. Na końcu każdego autor zachęca do odsłuchania danego utworu. To dzięki temu poznałam kilka kompozycji, których wcześniej nie słyszałam.
Trzeba przyznać, że trochę zabrakło mi więcej informacji o życiu prywatnym artysty. Większość miejsca poświęconego jest twórczości bohatera tej lektury.
Playlista zamieszczona na końcu książki świetnie koresponduje z poszczególnymi rozdziałami. Posłuchajcie tego zachrypniętego, oryginalnego głosu Chrisa Rea podczas czytania książki. Świetne doświadczenie.
Będzie nam brakowało kolejnych piosenek z charakterystyczną chrypką. Zostaną tylko po nim nagrania, wywiady i ta książka.
Polecam gorąco
Dziękuję Wydawnictwu Emocje Plus Minus za egzemplarz do recenzji.
Szymon Babuchowski Chris Rea Biografia niespokojnej duszy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW momencie, gdy zobaczyłam książkę "Chris Rea biografia niespokojnej duszy" Szymona Babuchowskiego wiedziałam, że muszę przeczytać tę publikację.
Tekst powstał we współpracy z Wydawnictwem Emocje Plus Minus. Dziękuję za przesłanie egzemplarza książki.
Któż z nas przynajmniej raz w życiu nie słyszał takich piosenek jak „The Road To Hell”, „Julia”, „Josephine” czy w okresie Świąt Bożego Narodzenia „Driving Home For Christmas”? Raczej każdy. Ale mało osób wie do kogo należy ten unikalny, zachrypnięty głos i ta wyjątkowa gra techniką slide na gitarze.
I tu z pomocą przychodzi Szymon Babuchowski ze swoją najnowszą książką pt. „Chris Rea. Biografia niespokojnej duszy”. Autor podejmuje się nie lada wyzwania próbując przybliżyć sylwetkę tego brytyjskiego piosenkarza, kompozytora i autora licznych utworów. Polega ono na tym, że trzeba skleić historię jedynie z archiwalnych wywiadów oraz z tekstów piosenek. Dosłownie czytania między wierszami. A że bohater tej książki bardzo dbał o ochronę swojego życia osobistego i stronił od mediów jak tylko się dało – to zadania nie ułatwia. I niestety odczuwa się to w tej książce. Mam wrażenie, że więcej jest tu miejsca poświęconego samej twórczości niż samemu twórcy. Znajdziemy tu opinie na temat poszczególnych albumów wraz z krótkim opisem kulisów ich powstawania. To wszystko jest poprzerywane fragmentami archiwalnych wypowiedzi samego Chrisa Rei. Pokuszę się o stwierdzenie, że gdyby nie nagrał on 25 płyt studyjnych to książka miałaby 250 stron mniej. A ma ich niespełna 300.
Irytujące są pojedyncze zdania, coś na zasadzie złotych myśli, skopiowane z tekstu i umieszczone w ramce, która zajmuje 1/3 strony w prawie każdym rozdziale, czyli dodatkowo 10 stron nabitych bez konkretnej treści i rozmieszczenia. Owszem poznamy kilka ciekawostek, jak na przykład - skąd artysta czerpał inspirację do swoich tekstów, jakie wrażenie wywarł na nim pobyt w Polsce, dlaczego nie podbił Ameryki i tym podobne.
Ale jest tego moim zdaniem bardzo mało, a większość tych informacji można znaleźć w internecie, chociażby w angielskiej wersji Wikipedii. Od biografii wymaga się jednak czegoś więcej. I pozostaje wielki niedosyt, lecz tak naprawdę nie można mieć pretensji do autora, ponieważ wziął na tapetę niesamowicie outsiderowego artystę.
Książkę bez wątpienia można polecić fanom Chrisa Rei, bo jest to na ten moment jedyna jego biografia, a jak wszyscy wiemy, niestety całkiem niedawno opuścił on ziemski padół. Dla nie fanów ta pozycja może być dobrą okazją do zapoznania się przede wszystkim z twórczością artysty, co dodatkowo ułatwia zamieszczony na samym końcu książki kod QR do playlisty z jego piosenkami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtóż z nas przynajmniej raz w życiu nie słyszał takich piosenek jak „The Road To Hell”, „Julia”, „Josephine” czy w okresie Świąt Bożego Narodzenia „Driving Home For Christmas”? Raczej każdy. Ale mało osób wie do kogo należy ten unikalny, zachrypnięty głos i ta...