Breathe

Okładka książki Breathe autora Abbi Glines, 9781442488694
Okładka książki Breathe
Abbi Glines Wydawnictwo: Simon Pulse Cykl: Sea Breeze (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Sea Breeze (tom 1)
2013-06-04
2013-06-04
angielski

Kup Breathe w ulubionej księgarnii

Oceny książki Breathe

OPINIE i DYSKUSJE o książce Breathe

Jakie to było słabiutkie... Schematyczne, infantylne a książkę położyła patologiczna relacja matka-córka. Nie, dzieci nie są od bycia dorosłymi, nie maja obowiązku zasuwać za matkę-idiotkę. No, nie i już.
Bohaterowie mają po 17-20 lat a czasem zachowywali się jak dojrzali ludzie. W ogóle fabuła nie trzyma się kupy. Wielka miłość po krótkim spotkaniu to raz. Wielkie "nawrócenie" mamusi bohaterki to dwa. Zupelnie zapomniany wątek matki Jaxa (tak się wszyscy jej boją, ale nie ma nic przeciwko związkowi chłopaka) to trzy. I to są tylko najbardziej widoczne luki.
Nie polecam nawet w ramach odmóżdżenia.

Sadie White to siedemnastoletnia dziewczyna, która w bardzo młodym wieku zmuszona jest przejąć odpowiedzialność za życie swoje i swojej matki. Gdy jej kapryśna, wiecznie nieodpowiedzialna mama zachodzi w kolejną ciążę i nie może pracować, Sadie musi ją zastąpić – i tak trafia do pracy w rezydencji supergwiazdy muzyki – Jaxa Stone'a.

Brzmi jak początek bajki? Trochę tak, ale Abbi Glines dba o to, by historia była bardziej realna niż można się spodziewać.

Sadie poznaje świat luksusu, który jest jej zupełnie obcy. Wśród bogactwa i blichtru czuje się jak intruzka. Jednak Jax – mimo że na pierwszy rzut oka jest ikoną popularności i niedostępności – okazuje się zupełnie inny, niż Sadie się spodziewała. Między nimi zaczyna rodzić się uczucie... delikatne, niepewne, piękne w swojej niewinności.

Ale czy miłość zwykłej dziewczyny i wielkiej gwiazdy ma szansę przetrwać, kiedy cały świat przygląda się z boku?
Czy czasem najbardziej boimy się nie porażki, a... tego, że naprawdę możemy być szczęśliwi?

Co warto wiedzieć – „Oddychaj mną” to pierwszy tom cyklu Sea Breeze, czyli serii pełnej emocji, pierwszych miłości i trudnych wyborów. Jeśli pokochacie Sadie i Jaxa, przed Wami jeszcze więcej wzruszeń w kolejnych częściach!

Sadie i Jax – bohaterowie z krwi i kości
Sadie od razu zdobyła moje serce. Jej siła, dojrzałość i wrażliwość sprawiają, że nie sposób jej nie kibicować.
A Jax? Początkowo myślałam, że to będzie typowy "złoty chłopak" show-biznesu, ale z każdą stroną odkrywałam w nim więcej: samotność, potrzebę bycia kochanym za to, kim jest naprawdę, a nie za swoją sławę.

Czy zdarzyło Wam się kiedyś ocenić kogoś po pozorach, tylko po to, by potem odkryć, jak bardzo się myliliście?
Czy miłość naprawdę potrafi pokonać tak ogromne różnice między światami?

Styl pisania Abbi Glines – klimat, emocje i autentyczność
Styl Abbi Glines jest niezwykle lekki, a jednocześnie pełen emocji. Czułam, jakbym była tam – na tej plaży, w tym domu pełnym sekretów i nadziei.
Autorka pięknie pokazuje, że nawet najprostsze chwile – rozmowy, gesty, spojrzenia – mogą nieść największe emocje.

Mimo że pewne wątki mogą wydawać się znajome, to ich siłą jest szczerość i autentyczność.

Dlaczego warto sięgnąć po "Oddychaj mną"?
💫To wzruszająca historia o pierwszej miłości, która nie boi się pokazać trudnych wyborów i wewnętrznych walk.
💫 Przypomina, że każdy zasługuje na miłość, bez względu na pochodzenie, status czy błędy rodziców.
💫 Pokazuje, jak ważne jest, by pozostać wiernym sobie, nawet w świecie pełnym pozorów.
💫 Klimat nadmorskiego miasteczka i ciepło emocji otulą Was jak miękki koc w chłodny wieczór.
💫 To dopiero początek serii Sea Breeze, która obiecuje jeszcze więcej wzruszeń!
Kilka słów o wydawnictwie
Ta książka trafiła w moje ręce dzięki współpracy z Word Audio Publishing Instrumental (WAPI) – nowoczesnym wydawnictwem cyfrowym, które specjalizuje się w dostarczaniu książek w formie ebooków i audiobooków.
Ich misją jest, aby literatura była dostępna zawsze i wszędzie – w drodze do pracy, podczas spaceru czy w zaciszu domowego fotela.📖 🎧
Dzięki takim inicjatywom możemy poznawać fascynujące historie w nowoczesny i wygodny sposób!

Podsumowanie
"Oddychaj mną" Abbi Glines to idealna książka na lato i nie tylko. To opowieść o odwadze, odpowiedzialności i uczuciach, które dojrzewają w najtrudniejszych warunkach.
Jeśli szukacie historii, która nie tylko wzruszy, ale i zostawi po sobie ciepło w sercu – koniecznie sięgnijcie po tę książkę.
Polecam serdecznie każdemu, kto lubi prawdziwe emocje, romantyczne uniesienia i bohaterów, którzy zostają w sercu na długo! 🌸

Moja ocena: 9/10
Za emocje, za klimat, za to, że naprawdę oddychałam tą historią razem z bohaterami.

A teraz kilka pytań do Was, Kochani!
❤️ Czy wierzycie w to, że pierwsza miłość może przetrwać mimo przeciwności losu?
❤️ Czy kiedykolwiek czuliście, że ktoś widzi w Was coś więcej, niż pokazujecie światu?
❤️ A może sami kiedyś musieliście szybko dorosnąć i wziąć odpowiedzialność za innych?

Czekam na Wasze historie w komentarzach – Wasze przeżycia i przemyślenia są dla mnie ogromnie ważne!

Podziękowanie
Serdecznie dziękuję cyfrowemu wydawnictwu Word Audio Publishing Instrumental (WAPI) za udostępnienie egzemplarza książki oraz za możliwość współpracy promocyjnej. 💛
Wasze zaufanie to dla mnie ogromna radość i motywacja do dalszego dzielenia się pięknymi historiami!

Zapraszam do mojego świata książek! 📖✨
Jeśli lubisz emocjonalne historie, wzruszające recenzje i książkowe inspiracje – koniecznie zostań ze mną na dłużej!
💛 Obserwuj mój profil, aby nie przegapić kolejnych recenzji.
💛 Odwiedzaj mój blog – czeka tam na Ciebie mnóstwo pięknych opowieści!

Razem odkryjemy jeszcze więcej książek, które potrafią poruszyć serce.
#ZaczytanaOla 📖🌸

[Materisł reklamowy]
Współpraca Wydawnictwo WAPI po więcej recenzji zapraszam tutaj

Brzmi jak początek bajki? Trochę tak,...

Mam mieszane uczucia. Z jednej strony historia miłosna mnie poruszyła, kibicowałam bohaterom, czułam motyle w brzuchu.

Z drugiej strony ta cała bajka o „kopciuszku” kompletnie się nie trzyma kupy. Mówimy o chłopaku - światowej gwieździe rocku, który od lat spędza wakacje z rodziną w małym miasteczku – i jakimś cudem nikt o tym nie wie. Poznaje piękną dziewczynę i postanawia iść z nią na imprezę dla nastolatków. A potem jest wielce zdziwiony, że media się o tym dowiedziały i zaczęły rozpisywać. No proszę, co za niespodzianka! Naprawdę myślał, że cała szkoła będzie milczała?

Dziwi mnie raczej to, że informacja ta nie wypłynęła wcześniej. W jednej ze scen bohater daje ukochanej iPhone, co oznacza, że akcja toczy się co najmniej w 2009-2010 r. Wtedy już każdy miał telefon z aparatem i internetem.

Podobnie jest z wyjściem do restauracji czy finałową sceną, kiedy bohater przychodzi po swoją dziewczynę na szkolny bal – i nie ma ochrony, tłumów, paparazzi. A potem spokojnie idą sobie na plażę. Halo, przecież to światowa gwiazda rocka! To tak, nie wiem, jakby młody Justin Bieber pojawił się na szkolnej potańcówce i nikt nie zwrócił na niego uwagi!

No i jeszcze ten główny problem: „Kocham ją, ale muszę zostawić, bo media się nią za bardzo interesują” (serio, gwiazdorze? Sam do tego doprowadziłeś!). To brzmi jak głupi dramat. Dobrze, że nie ma epilogu, bo chyba bym go nie zniosła. I tak nie wierzę w „długo i szczęśliwie” w przypadku młodego idola sceny i 17-letniej dziewczyny z biednej rodziny.

A skoro już o tej biednej rodzinie mowa… Matka i córka mieszkają same – matka nie pracuje, a córka haruje na zmywaku zamiast niej. I jakoś cudownie wystarcza im na dom, opiekę medyczną, rzeczy dla przyszłego dziecka i wszystko inne? W USA? No błagam…

Do tego jeszcze w finale dowiadujemy się, że niby Jessica po psychoterapii nagle stanie się dobrą matką dla swego maleństwa. A z jakiego powodu? Przecież przez 17 lat nie była dobrą matką dla starszej córki.

Podsumowując – mam mnóstwo pytań i pretensji. To zdecydowanie nie jest literatura z górnej półki, nawet jak na "romansidło". Raczej historia dla nastolatków, dlatego prawie nie ma scen łóżkowych i opisane one w sposób prymitywny.

3424 użytkowników ma tytuł Breathe na półkach głównych
421 użytkowników ma tytuł Breathe na półkach dodatkowych

Abbi Glines
Abbi Glines
Abbi Glines can be found hanging out with rockstars, taking out her yacht on weekends for a party cruise, sky diving, or surfing in Maui. Okay maybe she needs to keep her imagination focused on her writing only. In the real world, Abbi can be found hauling kids (several who seem to show up that don’t belong to her) to all their social events, hiding under the covers with her MacBook in hopes her husband won’t catch her watching Buffy on Netflix again, and sneaking off to Barnes and Noble to spend hours lost in the yummy goodness of books. Her debut novel, BREATHE, can be found in digital format at Barnes and Noble and Amazon. Existence, a YA paranormal, was released December 13, 2011 by Wild Child Publishing. She also released a YA contemporary romance, The Vincent Boys this Fall. She just released her first New Adult contemporary, Because of Low. She is currently editing the second book in the Existence Trilogy, Predestined. If you want to find her then check Twitter first because she has a severe addiction to tweeting @abbiglines. She also blogs regularly but rarely about anything life changing. She also really enjoys talking about herself in third person.

Cytaty z książki Breathe