Nie jesteś samotną wyspą

Okładka książki Nie jesteś samotną wyspą autora Eckhart Tolle, 9788361987239
Okładka książki Nie jesteś samotną wyspą
Eckhart Tolle Wydawnictwo: Medium nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Oneness With All Life: Inspirational Selections from A New Earth
2012-11-01
2012-11-01
9788361987239
Wanda Grajkowska

Kup Nie jesteś samotną wyspą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie jesteś samotną wyspą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie jesteś samotną wyspą

Jak ktoś chce poznać filozofię autora, i nie chce tracić czasu na czytanie czegoś dłuższego, to to jest dobry wybór. W jeden wieczór zaliczy książkę, która pomoże ustalić czy warto sięgać po inne tytuły. Jak dla mnie zbiór większości rzeczy które autor opisuje w innych książkach. To taki skrót, po który można sięgnąć zawsze gdy zajdzie potrzeba. Mimo swej niewielkiej objętości daje wiele do myślenia.

Książka wybrana na chybił-trafił z biblioteki, bo po raz pierwszy od kilkunastu (na pewno 17 a może i więcej) lat, miałem okazję odwiedzić polską bibliotekę ;) ale z mojej listy "chciałbym przeczytać" znalazłem tam tylko jedną powieść, więc wybrałem jeszcze dwie inne książki, wśród nich tą. Pomyślałem: "Eckhard Tolle, wygląda na coś lekkiego i pozytywnego, akurat na urlop, to wezmę".
Już we wstępie autor zaznacza, że to jakby najważniejsze myśli z innej jego książki (której nie czytałem, a którą lepiej by było przeczytać najpierw) i aby czytać po kawałku każdego dnia itp. No u mnie to nie było możliwe (muszę oddać),przeczytałem szybko całość ;) ale podobała mi się!
Np. taka myśl, że jeśli porzucić myśli (lęki) o przyszłości, wspomnienia przeszłości, to w tym momencie, w tej jednej chwili, czego potrzebujemy by być szczęśliwymi? Zazwyczaj okazuje się, że niczego, że możemy być szczęśliwi w tym momencie. A życie składa się z samych takich momentów... Życie nigdy nie jest tym co będzie albo tym co było, zawsze jest tylko tym co jest w tej chwili :)
I kiedy tak starałem się być Teraz, bez myśli o przyszłości i przeszłości, i nawet mi się to udawało, to tak pomyślałem - czy to nie jest właśnie medytacja? Tak pusty umysł, a jednocześnie prawdziwe bycie... bardzo się cieszę, że udało mi się to uczucie uchwycić, chyba pierwszy raz tak wyraźnie :) Jeśli choćby tylko to wyciągnę z tej książki, to już i tak było warto!

Ale mam jeszcze jeden cytat:

"Jeżeli jakieś zadanie nie sprawia ci radości, możesz przynajmniej zaakceptować fakt, że po prostu musisz je wykonać. Akceptacja to stwierdzenie, że oto teraz dana sytuacja czy chwila wymaga, abym coś zrobił, a więc robię to chętnie.
Jeżeli nie możesz ani cieszyć się tym, co robisz, ani tego akceptować - przestań to robić. W przeciwnym razie nie weźmiesz odpowiedzialności za jedyną rzecz, za którą możesz być odpowiedzialny; i w gruncie rzeczy za jedyną, która naprawdę jest ważna - za swój stan świadomości. A jeśli nie odpowiadasz za własny stan świadomości, to nie odpowiadasz też za swoje życie."

- oczywiście pomyślałem o pracy :D To bardzo mądry cytat jest... ale oczywiście wiedzieć, że coś jest mądre, zgadzać się z tym, a wprowadzić to w czyn, to zupełnie inna sprawa ;) Muszę nad tym pomyśleć...

(czytana: 9-10.08.2024)
5/5 [8/10]

Pozycja jest swoistym dopełnieniem filozofii Eckharta Tolle'a. Po "Potędze teraźniejszości" nie zaskakuje jednak. Swój egzemplarz pożyczyłem kolejnej osobie. Dalej nie zwróciła ;) Egzemplarz jest króciutki. Jednak powinniśmy stosować go jako dodatek niż osobne wydanie. Nie wydaje się, być książką terapeutyczną ani motywacyjną, raczej filozoficzną.

553 użytkowników ma tytuł Nie jesteś samotną wyspą na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Nie jesteś samotną wyspą na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nie jesteś samotną wyspą

Eckhart Tolle
Eckhart Tolle
Nauczyciel duchowy i autor książek z zakresu duchowości. Urodził się w Niemczech, studiował na Uniwersytecie Londyńskim i Cambridge. W wieku 29 lat przeżył głęboką przemianę wewnętrzną, co radykalnie zmieniło jego życie. Kolejne lata życia poświęcił zrozumieniu, integracji i pogłębieniu transformacji, która stała się początkiem intensywnej wewnętrznej podróży. Później rozpoczął pracę w Londynie z małymi grupami jako doradca i nauczyciel duchowy. Od 1995 roku mieszka w Vancouver, w Kanadzie. Eckhart Tolle jest autorem przetłumaczonego na 33 języki bestsellera "Potęga teraźniejszości".

Cytaty z książki Nie jesteś samotną wyspą

Dodaj cytat z książki Nie jesteś samotną wyspą