Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury

Okładka książki Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury autora Robert Darnton, 9788301172527
Robert Darnton Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN historia
historia
The Great Cat Massacre and Other Episodes in French Cultural History
2012-01-01
2012-01-01
Dorota Guzowska

Kup Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury

Na półkach: , , , , , , , ,

Praca amerykańskiego historyka zaliczana zarazem i do mikrohistorii (w zakresie przytoczonych problemów),jak i historii antropologicznej. Podtytuł – "i inne epizody francuskiej historii kulturowej" – wyraźnie wskazuje obszar zainteresowań autora. Warto dodać, że chodzi o XVIII wiek, a konkretnie okres ancien regime’u, czyli przed Wielką Rewolucją Francuską.
Całość podzielona jest na sześć rozdziałów, w zasadzie od najbardziej, do najmniej ciekawego. Tytułowa masakra kotów, jej przyczyny, okoliczności, tradycje etc. zostały przedstawione w drugim rozdziale. I miłośnicy kotów mogą być zszokowani.
Z kolei czwarty rozdział – paryskie środowisko literackie w raportach nadzorującego je policjanta dorównuje z całą pewnością tytułowemu. Pokazuje przy tym, że od XVIII wieku zmieniło się jedno – dziś nie analizuje się dochodów małżonków i co za tym idzie wpływu małżeństwa na sytuację finansową twórcy. Poza tym jak i dziś liczą się przede wszystkim …. relacje (inaczej znajomości, plecy, protekcja etc.). I wówczas autorzy starali się o różne synekury, najlepiej w pewnym sektorze publicznym.
Najciekawszy jest pierwszy rozdział – chłopi opowiadają bajki – wymowa bajek Babci Gąski. Znakomita analiza francuskich podań ludowych, wprowadzonych do literatury przez Charlesa Perraulta (a wiek później ich zmodyfikowanych wersji przez braci Grimm). Autor znakomicie rozprawił się z absurdalnymi, psychoanalitycznymi interpretacjami bajki o Czerwonym Kapturki w wersji Ericha Fromma i Brunona Bettelheima. Opisuje historie tego podania, brzmiącego pierwotnie zupełnie inaczej niż znana dziś wersja, powstała jako przetworzenie ludowej opowieści dla elit.
Porównuje także bajki z kręgu kultury francuskiej (realistyczne,frywolne, bez grozy i wymyślonych potworów – poza olbrzymami, sławiące cwaniactwo),niemieckiej (zawsze wymyślone stwory, groza),anglosaskiej (często rymowane) i włoskiej (dziwaczne). Dwie pierwsze zestawia ze sobą na konkretnych przykładach. A wszystko jest osadzone w realiach francuskiej wsi okresu „długiego trwania”.
Dwa mniej ciekawe rozdziały dotyczą hierarchii mieszkańców Montpellier na ustalonej podstawie udziału w procesji oraz recepcji dzieł Rousseau zarówno przez jego zamożnego czytelnika, protestanckiego kupca z La Rochelle, jak i jego współczesnych. Ale i ten ostatni przypadek pokazuje, że to wówczas powstała moda na szukanie emocji w lekturze powieści (zarówno uniesień, jak i wzruszeń).
Pewną wadą jest język, odwoływanie się do innych autorów i tytułów oraz terminów z bardziej wyspecjalizowanych publikacji. Tym niemniej zdecydowanie warto. Książka, która pozostaje w pamięci.
Pozycja przeczytana w ramach wyzwania kwietniowego – książka z tytułem (lub autorem) rozpoczynającym się na literę „W”.

Całość...

Tytuł zdecydowanie przyciąga uwagę, a i sama treść dziełka okazuje się bardzo interesująca. Autor przygląda się różnym nieoczywistym tekstom źródłowym z XVIII-wiecznej Francji: ludowym bajkom, wspomnieniom pewnego drukarza, opowiadającego, jak to z kamratami urządził tytułową wielką masakrę kotów, opisowi miasta Montpellier, aktom paryskiego policjanta, zajmującego się środowiskiem pisarskim, drzewami wiedzy encyklopedystów oraz spisem biblioteki pewnego kupca oraz listami, w których opisuje swoje wrażenia z lektur. Źródła te prezentowane są w społecznym kontekście, następnie autor zastanawia się, co też one same mogą powiedzieć nam o dawnym społeczeństwie, ludziach i ich mentalité - czyli umysłowości, mentalności, do której dziś dostępu już nie mamy. Przez trzy wieki świat zdążył się bardzo zmienić i nie rozumiemy już, czemu pokazowy proces urządzony kotom tak bawił pracowników paryskiej drukarni. Właśnie te niezrozumiałe dziś dla nas elementy stanowią główny punkt zainteresowania Darntona. W zrozumieniu ich szuka klucza do dawnej mentalności. Wnioski, które wyciąga, są przeciekawe, zaś metoda - zdecydowanie warta naukowej dyskusji i dalszego wykorzystywania na innych polach!

Świetna i ważna (dla mnie) książka i jak na świetną popularno-naukową książkę przystało potrafi zanudzić na śmierć. (Kota) Stawiam batonik marcepanowy każdemu kto przeczyta ją do końca. Ja w każdym razie odkopałem ją spod zwałów książek odłożonych i chyba mogę z czystym sumieniem odznaczyć jako przeczytaną teraz. (no bo w sumie to nawet ją przeczytałem, szybko, ale jednak) A na pewno zapamiętaną.

551 użytkowników ma tytuł Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury

Okładka książki Rocznik Antropologii Historii, 2012, nr 2 (3) Jacek Banaszkiewicz, Roger Chartier, Robert Darnton, Jacek Kowalewski, Andrzej P. Kowalski, Piotr Kowalski, Dominick LaCapra, Zbigniew Libera, Michał Mokrzan, Tomasz Pawelec, Czesław Robotycki, Michał Tomaszek, Paweł Żmudzki

Cytaty z książki Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury

Dodaj cytat z książki Wielka masakra kotów i inne epizody francuskiej historii kultury

Ciekawostki historyczne