Ekonomia w jednej lekcji

- Economics in one lesson
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- Grzegorz Łuczkiewicz
Ekonomia w jednej lekcji jest koronnym dowodem wyjątkowego kunsztu pisarskiego Hazlitta.
Opublikowana po raz pierwszy w 1946 roku stała się książką ponadczasową. Napisana przystępnym, żywym językiem stanowi kompendium wiedzy ekonomicznej, dlatego jest idealnym źródłem dla szerokiego spektrum odbiorców — od laików po zawodowych ekonomistów.
W 26 rozdziałach (lekcjach) omówione zostały wszystkie kluczowe zagadnienia takie jak: regulacje cen, płace, kredyty, inflacja. Autor bezpardonowo rozprawia się również z najczęstszymi mitami, sofizmatami i manipulacjami dotyczącymi problematyki gospodarczej.
Lektura książki pobudza do refleksji i logicznego myślenia, rozwija u czytelników świadomość natury procesów gospodarczych, pozwalając im w konsekwencji na samodzielne rozpoznawanie błędów ekonomicznych oraz tworzonych na ich podstawie populistycznych rozwiązań politycznych. Atuty te są szczególnie ważne obecnie, gdy demagogia polityków stała się codziennością.
Milton Friedman powiedział kiedyś o ekonomii: „To, co sprawia, że jest ona najbardziej fascynująca, jest to, że jej fundamentalne zasady są tak proste, że każdy jest w stanie je zrozumieć, jednak niewielu je rozumie”. Niewątpliwie Ekonomia w jednej lekcji jest jedną z tych wyjątkowych publikacji, które pozwalają zrozumieć zasady ekonomii każdemu.
Kup Ekonomia w jednej lekcji w ulubionej księgarni
Oceny książki Ekonomia w jednej lekcji
3909 użytkowników ma tytuł Ekonomia w jednej lekcji na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 193
- Przeczytane 1 591
- Ekonomia 96
- Biznes 12
- Finanse 11
- 2020 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ekonomia w jednej lekcji
Klasyka dla wolnościowców, tłumaczy w prosty sposób z pozoru zawiłe sekrety ekonomii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe wnioski, a konkretnie jeden towarzyszący przez całą książkę. Trochę ciężko się to czyta zwykłemu laikowi bez ekonomicznego backgroundu, ale zdecydowanie warta sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie polecam. Autor od samego początku nie zachowuje pozorów obiektywności i wyśmiewa przedstawicieli innych szkół ekonomicznych. Cała książka również jest bardzo stronnicza i dogmatyczna. Jeśli masz takie same poglądy jak autor(czyli ekstremalnie wolnorynkowe),to bardzo ci się spodoba, ale jeśli szukasz bardziej wyważonego źródla wiedzy o ekonomii jako całej, a nie tylko co na ten temat sądzi radykalny odłam ekonomistów, to się zawiedziesz.
Muszę jednak przyznać, że czyta się ją dobrze. Jest napisana lekkim językiem, a w niektórych kwestiach, np. mieszkaniowych, technologicznych. Hazlitt wyglasza bardzo rozsądne opinie. Dlatego wystawiam .ocenę 4.
Nie polecam. Autor od samego początku nie zachowuje pozorów obiektywności i wyśmiewa przedstawicieli innych szkół ekonomicznych. Cała książka również jest bardzo stronnicza i dogmatyczna. Jeśli masz takie same poglądy jak autor(czyli ekstremalnie wolnorynkowe),to bardzo ci się spodoba, ale jeśli szukasz bardziej wyważonego źródla wiedzy o ekonomii jako całej, a nie tylko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtwiera oczy na pewne tematy. Uczy że nie można tylko patrzeć powierzchownie na dowolny temat, ale zweryfikować głębiej, sprawdzić ukryte i długofalowe skutki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy początek z historią o zbitej szybie, jednak finalnie nie porwała mnie
Ciekawy początek z historią o zbitej szybie, jednak finalnie nie porwała mnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka kręci się wokół jednego tematu przedstawiając go z kilku perspektyw od prostych przykładów z życia jak i bardziej skomplikowanych polityczno-ekonomicznych zjawisk. Lektura obowiązkowa dla ludzi którzy chcą poznać znaczenie wyrażenia zawsze jest dodatkowy koszt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor ma dar tłumaczenia trudnych rzeczy w prosty sposób. Zero lania wody, sama treść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, która uświadomiła mi ostatecznie, że nasze społeczeństwo jeszcze przez długi czas nie będzie gotowe na prawdziwy wolny rynek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka, która uwypukla to w jak chorym systemie żyjemy. Od pokoleń pogłębia się spirala długu i podstawowych błędów.... To ta z pozycji obowiązkowych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka powinna być lekturą obowiązkową, w świetny sposób tłumaczy działanie polityki gospodarczej.