Ekonomia w jednej lekcji

Okładka książki Ekonomia w jednej lekcji autora Henry Hazlitt, 9788363250072
Okładka książki Ekonomia w jednej lekcji
Henry Hazlitt Wydawnictwo: Instytut Ludwiga von Misesa biznes, finanse
biznes, finanse
Economics in one lesson
2012-01-01
2012-01-01
Grzegorz Łuczkiewicz

Kup Ekonomia w jednej lekcji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ekonomia w jednej lekcji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ekonomia w jednej lekcji

Klasyka dla wolnościowców, tłumaczy w prosty sposób z pozoru zawiłe sekrety ekonomii.

Ciekawe wnioski, a konkretnie jeden towarzyszący przez całą książkę. Trochę ciężko się to czyta zwykłemu laikowi bez ekonomicznego backgroundu, ale zdecydowanie warta sięgnąć.

Nie polecam. Autor od samego początku nie zachowuje pozorów obiektywności i wyśmiewa przedstawicieli innych szkół ekonomicznych. Cała książka również jest bardzo stronnicza i dogmatyczna. Jeśli masz takie same poglądy jak autor(czyli ekstremalnie wolnorynkowe),to bardzo ci się spodoba, ale jeśli szukasz bardziej wyważonego źródla wiedzy o ekonomii jako całej, a nie tylko co na ten temat sądzi radykalny odłam ekonomistów, to się zawiedziesz.
Muszę jednak przyznać, że czyta się ją dobrze. Jest napisana lekkim językiem, a w niektórych kwestiach, np. mieszkaniowych, technologicznych. Hazlitt wyglasza bardzo rozsądne opinie. Dlatego wystawiam .ocenę 4.

Otwiera oczy na pewne tematy. Uczy że nie można tylko patrzeć powierzchownie na dowolny temat, ale zweryfikować głębiej, sprawdzić ukryte i długofalowe skutki.

Ciekawy początek z historią o zbitej szybie, jednak finalnie nie porwała mnie

Ciekawy początek z historią o zbitej szybie, jednak finalnie nie porwała mnie

Książka kręci się wokół jednego tematu przedstawiając go z kilku perspektyw od prostych przykładów z życia jak i bardziej skomplikowanych polityczno-ekonomicznych zjawisk. Lektura obowiązkowa dla ludzi którzy chcą poznać znaczenie wyrażenia zawsze jest dodatkowy koszt.

Autor ma dar tłumaczenia trudnych rzeczy w prosty sposób. Zero lania wody, sama treść.

Świetna książka, która uświadomiła mi ostatecznie, że nasze społeczeństwo jeszcze przez długi czas nie będzie gotowe na prawdziwy wolny rynek.

Kolejna książka, która uwypukla to w jak chorym systemie żyjemy. Od pokoleń pogłębia się spirala długu i podstawowych błędów.... To ta z pozycji obowiązkowych

Książka powinna być lekturą obowiązkową, w świetny sposób tłumaczy działanie polityki gospodarczej.

3909 użytkowników ma tytuł Ekonomia w jednej lekcji na półkach głównych
502 użytkowników ma tytuł Ekonomia w jednej lekcji na półkach dodatkowych

Okładka książki Wstęp do libertarianizmu. Wybór tekstów Stephen P. Halbrook, Henry Hazlitt, Jesús Huerta de Soto, Jörg Guido Hülsmann, Stephan Kinsella, Ludwig von Mises, Robert Murphy, Llewellyn Rockwell, Wilhelm Röpke, Murray Newton Rothbard, James Sadowsky, praca zbiorowa

Cytaty z książki Ekonomia w jednej lekcji