Piotr I Wielki

Kup Piotr I Wielki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Piotr I Wielki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piotr I Wielki

Na półkach: , , , ,

Odwrotnie niż u Troyata, autor jest raczej pozytywnie nastawiony do cara i Rosji. „Ciekawe” jest np. stwierdzenia, że car bardzo pragnął pomóc Rzeczpospolitej w czasie wojny północnej, a to raczej nie wdzięczni, skłóceni ze sobą Polacy nie zawsze chcieli tą pomoc odebrać. Przemilcza (poza jednym podsumowującym zdaniem o oszustwach i naciąganiu w układach politycznych) granie na konfliktach interesów elektora Saksonii i magnatów Rzeczpospolitej, zawieranie nie wiążących go zbytnio umów czy też całą politykę utrzymania obozu sasko-polskiego w wojnie by samemu w spokoju odbierać Szwecji Inflanty. Opisując czasy wielkiej wojny północnej autor oddala się od postaci Piotra, skupia się raczej na przebiegu wojny północnej, a więc szlaku działań rosyjskich bojów (co nieco porusza wojnę polsko szwedzką, jeszcze bardziej skrótowo opisuje duńskie i pruskie zmagania). W książce znajdziemy dość dobry opis sukcesów carskich na frontach 1702-1710).

Zdecydowanie trzeba polecić lektury uzupełniające:

„Piotr I, August II i Rzeczpospolita 1697-1706” Jacka Burdowicza-Nowickiego
Jest to lektura trudna, długa i szczegółowa, dotycząca dogadywania się Augusta II z carem w sprawach kontynuowania wojny przeciwko Szwecji. Najlepiej zasiąść do niej po kilku lekturach o wojnie północnej i jej aktorach co by znać kontekst poszczególnych porozumień sasko-rosyjskich i polsko-rosyjskich. Autor szczegółowo wyjawia sposób oplatania sieci wokół Augusta i Rzeczpospolitej przez cara Piotra zwanego wielkim. W książce Burdowicza można znaleźć to czego próżno szukać w biografiach Piotra - nie tylko tego jaki był wobec własnych poddanych, ale jak konstruował umowy międzynarodowe, z myślą o tym jak się z nich nie wywiązywać (dawanie subsydiów na wojsko, zwrot Kijowa, Białej Cerkwii i innych terenów zajętych w ramach działań wojennych) i ewentualnie móc zarzucać stronie przeciwnej łamanie ich postanowień (np. nakazanie stronie polskiej utrzymywania wielkiej armii składającej się głównie z piechoty, gdy w armii tej zawsze przeważała jazda). W tym jakie odnosił z nich korzyści. Autor opisuje również rozbieżne cele Augusta II i cele negocjatorów polskich, co było też dobrą okazją dla cara do rozgrywania pierwszego przeciwko drugim.

Peter the great Struggle for Power 1671-1725. [Paula Bushkovitch](https://www.goodreads.com/author/show/74925.Paul_Bushkovitch)a
„ Westphalen commented that Evdokiia herself had been in danger of her life: ``if the tsar knew the history of King Henry VIII [of England] I would not bet fifty ducats on her life.'' „
Autor skupia się na grze i zmianie możnych u władzy na dworze cara oraz kłótniach między oficerami wojsk rosyjskich (Mienszykow, Szeremietiew, Apraksin, Repnin, Ogilvy). Opisuje wzrost władzy Mienszykowa, narastający w związku z tym opór starej grupy władzy bojarów i innych faworytów carskich, zakończonych niemrawymi działaniami na froncie Meklemburskim (ugodowość Prus i Mienszykowa wobec Szwecji, przy woli kontynuacji wojny przez Danię) i wielką aferą korupcyjną Mienszykowa i Apraksina (ten drugi pogrążył się żartem, którym chciał ratować Mienszykowa, że wszyscy na dworze kradną i nie zostało by ludzi do służby dla cara). Bardzo dużo miejsca autor poświęca śledztwu i procesowi w sprawie zdrady i ucieczki syna Aleksego z kraju (poszukiwanie współwinnych ucieczki, doszukiwanie się spisku na życie cara).
Z ciekawostek Bushkovitch analizuje hipotetyczny scenariusz wielkiej wojny północnej. Wg niego w 1708-9 Karol XII, zachęcony udaną historią w nadaniu korony Leszczyńskiemu w Polsce, liczył na podobny scenariusz w Rosji. Spodziewał się buntu kilku możnych, starowierców i bojarów, którzy stanęli by po stronie syna Piotra - carewicza Aleksego. Myślał ponoć, że taki bunt syna przeciw ojcu pozwoli mu na koronację kolejnej proszwedzkiej marionetki (czy też jak rzeklibyśmy o postaciach w średniowieczu kreatury). Autor tłumaczy to niepowodzenie wprowadzeniem przez cara systemu wielkich obszarowo gubernii w Rosji, w których zaangażował największych graczy, w tym tych najbardziej opozycyjnych wobec jego osoby.

Bardzo dobrze napisana biografia Piotra Wielkiego. Lekki język oraz umiejętny podział historii na rozdziały sprawia, że publikację czyta się jak powieść. Szybko i przyjemnie, plus do tego dochodzi masa szczegółów, które w naturalny sposób przybliżają postać rosyjskiego imperatora.

Panowie! Pora ścinać kozie bródki! Ciekawa to bez umniejszania postac w dziejach Rosji, stawiany za wzór, wynoszony na piedestał, patrzący z niezliczonej ilości pomników, budowniczy, reformator, polityk... ale czy tak jednostronna ocena moze być prawdziwa, Wielkim on może i był, ale nie do końca mam na myśli politykę...

305 użytkowników ma tytuł Piotr I Wielki na półkach głównych
93 użytkowników ma tytuł Piotr I Wielki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Piotr I Wielki

Władysław Andrzej Serczyk
Władysław Andrzej Serczyk
Polski historyk, zajmujący się historią Ukrainy, Rosji i historią stosunków polsko-ukraińskich. Ukończył studia historyczne na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz UMCS. W roku 1963 uzyskał doktorat, w 1968 habilitację. W latach 1976–1986 był profesorem UJ. Autor ponad 300 prac naukowych, z czego ponad 30 to książki. Członek Prezydium Komitetu Nauk Historycznych PAN.

Cytaty z książki Piotr I Wielki

Dodaj cytat z książki Piotr I Wielki