Potajemne zaślubiny

- The Secret Wedding
- 2012-10-22
- 2012-10-22
- Piotr Maksymowicz
Młodziutki porucznik Christian Hill próbujac ratować honor dziewczyny o imieniu Dorcas, wdaje się w pojedynek i zabija przeciwnika. Aby uniknąć oskarżenia o morderstwo, zgadza się pośpiesznie poślubić dziewczynę. Podpisując kontrakt małżeński podaje fałszywe nazwisko, a potem wyrusza na wojnę do Ameryki z przeświadczeniem, że małżeństwo i tak jest nielegalne.
Po dziesięciu latach jako dziedzic ojcowskiego tytułu uważa się za wolnego mężczyznę, tym bardziej że wcześniej dostał informację o śmierci swojej żony.
Podobny list o śmierci męża dostała także Dorcas, która teraz jest współwłaścicielką dochodowej manufaktury i planuje wyjść za mąż.
Oboje są zaniepokojeni, gdy okazuje się, że ktoś interesuje się ich dawnym małżeństwem. Gdy się spotykają, nawiązuja romans. Czy będą mieli szansę na szczęście pośród wielu komplikacji i nieoczekiwanych wydarzeń?
Kup Potajemne zaślubiny w ulubionej księgarni
Oceny książki Potajemne zaślubiny
142 użytkowników ma tytuł Potajemne zaślubiny na półkach głównych- Przeczytane 84
- Romans historyczny 4
- Romanse historyczne 3
- Historyczne 3
- 2014 2
- Jo Beverley 2
- Biblioteczka mojej mamy 1
Tagi i tematy do książki Potajemne zaślubiny
Cytaty z książki Potajemne zaślubiny
Gdyby wieszano ludzi za skończoną głupotę, co zresztą nie było by złym pomysłem, ty zawisł byś pierwszy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Potajemne zaślubiny
Moje pierwsze spotkanie z Jo Beverly.
Akcja książki na początku dzieje się dziesięć lat wcześniej. Christian Hill, w roli ratującego rycerza, następnie mordercy Moore' a, za którego miała wyjść Dorcas, a jeszcze później jako mąż Dorcas! To wydarzenie Doncaster, zapamięta na całe lata.
Późniejsza akcja dzieje się dziesięć lat później. W poukładane światy Dorcas i Christiana, nadchodzą wieści o zmarłych małżonku/ małżonce. Oboje postanawiają to sprawdzić - Dorcas, chce poślubić Eyama i planuje z nim spokojną przyszłość - Christian, co prawda nie musi brać ślubu, ale woli wiedzieć czy jego żona żyje.
Christian udaje się do żony, która udaje służącą i wymyka mu się. Christian podąża za nią. Dorcas, z pomocą swojej przyjaciółki, przeistacza się w Kate, żonę prawnika z Yorku. Chcąc wypytać Christiana o cel jego wizyty, uwodzi go. Jednakże uwodzicielska gra zamienia się w walkę o życie...
Oskarżenia, nienawiść, głęboko uśpiona miłość, pożądanie... To wszystko mamy tutaj w tej książce. Ponadto kreacje bohaterów są bardzo realne, nie za bardzo przekoloryzowane... Jedyne do czego można się przyczepić to do tego, że Dorcas, mogła od razu dowiedzieć się o co chodzi Christianowi (ale powiedzmy, że jestem kobietą, więc rozumiem po części jej działanie). Obawa utraty pieniędzy uzasadniona, a przecież nie wiedziała co on zrobi z pieniędzmi, to było za nim go poznała. Ponadto tego interesu dorobili się przodkowie, więc chciała go chronić.
P.S Wrogowie naszego małżeństwa do przewidzenia, jeśli zna się schematy romansów historycznych.
Dodam jeszcze, że w moim repertuarze znajdują się : Amanda Quick, Johanna Lindsey, Connie Brockway, Mary Balogh, Julia Quinn, Julie Anne Long... Tak, więc co nieco znam się na romansach historycznych. Ten jest lekki, humorystyczny (co jest jego niewątpliwą zaletą) początek trochę się wlecze, ale naprawdę warto dotrwać do końca, gdyż wtedy wiele rzeczy zostaje wyjaśnionych.
Jeśli komuś się podobały romanse Michelle Martin, Julie Anne Long, to jeśli chce może sięgnąć po tę pozycję. Co prawda to nie jest romans Amandy Quick, ale i tak naprawdę bardzo mi się podobało (szczególnie kiedy akcja nabiera tempa)!
Polecam.
Moje pierwsze spotkanie z Jo Beverly.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam mieszane uczucia co do tej książki... Z jednej strony podobała mi się, w innym momencie, miałam ochotę ją schować niedokończoną. Ale jako, że moja natura czytania do końca się we mnie odezwała - nie odłożyłam książki, doczytałam ją do końca. I mogę Wam napisać czy mi się podobało.
Akcja książki na początku dzieje się...
No i to się nazywa książka, seksowny bohater, bohaterka z nabiałem, zabawnie, ale i bywało gorąco. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!:)
Polecam!:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna...
Świetna...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka do poczytania. Motto tej książki - nasze życie ma wyznaczoną już swoją drogę a my nieświadomi nią tylko podążamy, mimo że nieraz się mocno buntujemy. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toksiążka przyjemna szybko się czyta. Główny bohater to przystojny facet który umie radzić siebie w trudnych sytuacjach i cały czas pomaga bohaterce do tego jest w jakiś sposób bezinteresowny. Bohaterka to przeciętna z wyglądy dziewczyna z wielką manią na punkcie tego że ktoś (jakiś facet) w tym wypadku jej mąż zabierze jej majątek i roztrwoni. Najdziwniejsze jest to że nie chodzi tylko o to że mógł by go przehulać albo przegrać w karty ale jeszcze wydać na swoja rodzinę i ratować majątek i dobra. Ogólnie książkę polecam w sama raz na leniwe wieczory. :)
książka przyjemna szybko się czyta. Główny bohater to przystojny facet który umie radzić siebie w trudnych sytuacjach i cały czas pomaga bohaterce do tego jest w jakiś sposób bezinteresowny. Bohaterka to przeciętna z wyglądy dziewczyna z wielką manią na punkcie tego że ktoś (jakiś facet) w tym wypadku jej mąż zabierze jej majątek i roztrwoni. Najdziwniejsze jest to że nie...