Opowieść Olivera

Okładka książki Opowieść Olivera autora Erich Segal, 8371504942
Okładka książki Opowieść Olivera
Erich Segal Wydawnictwo: Zysk i S-ka Seria: Kameleon literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Jarosław Sokół

Kup Opowieść Olivera w ulubionej księgarnii

Oceny książki Opowieść Olivera

OPINIE i DYSKUSJE o książce Opowieść Olivera

Mega dobra ksiazka, i bardzo zabawna oraz wciagajaca, ale smuci mnie jedynie ze tak smutno sie zakończyła :(

Bardzo przyjemny tytuł Segala na 2 wieczory.

Bardzo przyjemny tytuł Segala na 2 wieczory.

Melodramat. Powieść obyczajowa, romans. II część ,, Love story’’.

Film na podstawie powieści powstał w 1978 roku.
Nie oglądałam.

Kontynuacja I części Olivera IV Baretta. Mimo, że już upłynęło dużo czasu od śmierci Jenny, chłopak nie potrafi o niej zapomnieć. Walczy z żałobą, która na zawsze już zagościła w jego sercu. Nie wierzy, że mógłby pokochać jeszcze kogoś. Ta miłość była i tkwi jeszcze jak cierń w zranionym sercu. Psychika Olivera jest już tak okaleczona, że nie sposób się z tego wydźwignąć.
Za duża trauma zrobiła spustoszenie w jego duszy. Próbuje normalnie żyć, ale nie wychodzi mu to.

Na jego drodze staje pewna bardzo tajemnicza kobieta.

Czy życie daje chłopakowi kolejną szansę?
Czy Oliver podźwignie się jeszcze?
Jak potoczą się jego dalsze losy?

Książka nie jest przewidywalna. Ukazuje wielką traumę u bohatera i próbę walki podniesienia się z doła wielkości - Wielkiego Kanionu Kolorado.
Gra na uczuciach jak mało która. Rzeźbi serce czytelnika od wewnątrz.

Trzeba żyć Oliverze! Tylko pytanie jak?
Druga część jest dużo lepsza od pierwszej. Wgłębiamy się w psychikę i uczucia bohatera.

Jeżeli ktoś przeczytał pierwszą część, to zachęcam do zapoznania się z drugą koniecznie.
Wtedy polecam!

Melodramat. Powieść obyczajowa, romans. II część ,, Love story’’.

Film na podstawie powieści powstał w 1978 roku.
Nie oglądałam.

1145 użytkowników ma tytuł Opowieść Olivera na półkach głównych
206 użytkowników ma tytuł Opowieść Olivera na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Opowieść Olivera

Erich Segal
Erich Segal
Współczesny amerykański pisarz, scenarzysta i naukowiec. Segal, syn rabina, uczęszczał do Midwood High School w Brooklynie. Ojciec zgodził się na to pod warunkiem, że chodził na wykłady wieczorowe do miejskiego żydowskiego seminarium teologicznego. Następnie studiował filologię klasyczną na Uniwerstytecie Harwarda. W roku 1965 uzyskał doktorat w zakresie komparatystyki literackiej. Segal był profesorem literatury greckiej i łacińskiej na uniwersytetach Harwarda, Yale, Princeton. Wykładał też jako profesor wizytujący w Dartmouth College i na Uniwersytecie Monachijskim. Ostatnio wykładał w Wolfson College, Oxford. Zajmował się głównie dramatem antycznym, a w szczególności komedią. Był autorem wielu publikacji naukowych, w tym syntetycznej historii komedii od czasów antycznych po współczesność (The Death of Comedy). Przetłumaczył na angielski m.in. cztery komedie Plauta. Był niezwykle popularnym wykładowcą - na jego wykłady przychodziło niekiedy 600 studentów. Odmówiono mu jednak tenury na Yale i choć oficjalnym powodem było nadmierne zaangażowanie w działalność pozauniwersytecką, jednak uważa się, że rzeczywistym powodem była zawiść środowiska uniwersyteckiego zazdrosnego o jego popularność jako pisarza. W 1967, na podstawie powieści Lee Minoffa, Erich Segal napisał scenariusz do pełnometrażowego filmu animowanego opartego na muzyce The Beatles, Yellow Submarine. W późnych latach sześćdziesiątych, Segal był współautorem różnych scenariuszy, napisał też samodzielnie scenariusz romantycznej opowieści o miłości studenta Harvardu i studentki z Radcliffe College (związanego z Harwardem żeńskiego college’u),nie udało mu się jednak sprzedać. Agent namówił go na przerobienie scenariusza na powieść, która w rezultacie okazała się wielkim sukcesem i następnie została sfilmowana. Książka była jedną z najlepiej sprzedających się w Stanach Zjednoczonych powieści lat siedemdziesiątych i została przetłumaczona na ponad 20 języków. W przeciwieństwie do publiczności krytycy przyjęli ją źle. Doszło do tego, że gdy została nominowana do National Book Award jury zagroziło zbiorową dymisją, jeśli nominacja nie zostanie wycofana. Z kolei film był przyciągnął rekordową widownię w roku 1971. W 1977 Segal napisał sequel powieści Love Story – Opowieść Olivera, która również została sfilmowana. Jego powieść Absolwenci z 1985 roku, saga oparta na roczniku 1958 Harvardu, także okazała się bestsellerem oraz wygrała liczne nagrody literackie we Francji i we Włoszech. Powieść Doktorzy to kolejny bestseller New York Timesa. Akcja wielu powieści Segala (m.in. Love story, Absolwenci, Nagrody) rozgrywa się w środowisku uniwersyteckim, a w szczególności - przynajmniej częściowo - na Harwardzie. Przewija się tam też wątek "mezaliansu" - związku WASPa z przedstawicielem mniejszości narodowych i religijnych. Segal zawarł w roku 1975 związek małżeński z Karen Marianne James, z którego urodziły się dwie córki. Przez 25 lat Segal cierpiał na chorobę Parkinsona. Zmarł w swoim londyńskim domu, na zawał serca.

Cytaty z książki Opowieść Olivera