Uczeń czarnoksiężnika

- 1953-01-01
- 19 min.
- 831008644X
- Hanna Januszewska
Utwór Goethego składający się z 14 strof, opowiada o uczniu czarnoksiężnika, który podczas nieobecności mistrza próbuje czarów.
Kup Uczeń czarnoksiężnika w ulubionej księgarni
Oceny książki Uczeń czarnoksiężnika
157 użytkowników ma tytuł Uczeń czarnoksiężnika na półkach głównych- Chcę przeczytać 105
- KSIĄŻKA: BS 1
- 1 Piękne - Stworzone dla mnie 1
- (25) ROMANTYZM 1
- Przyszła biblioteczka 1
- 2023 1
- Docter Wolf 1
Tagi i tematy do książki Uczeń czarnoksiężnika
Cytaty z książki Uczeń czarnoksiężnika
W kąt, starucha!
Duchy, słuchać!
Znikły czary!
Odtąd moim sprawom służcie,
Gdy rozkażę ja - mistrz stary.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uczeń czarnoksiężnika
W czasie nieobecności starego mistrza, młody adept postanawia wykorzystać tę sposobność, by trochę poczarować (na co dawno miał ochotę). Jest pewien, że znając przyzwyczajenia i tajniki sztuki mistrza, uda mu się wykorzystać magię dla własnych przyjemności.
Postanawia wziąć stosowną kąpiel; do balii woda płynie zbyt wolno, więc; przemienia miotłę w istotę ludzką, z dzbanem na głowie, aby mogła nim nieść wodę (dziwna fantazja). Po czym gdy zaczyna się już z balii przelewać, znów próbuje odczarować miotłę ("miotła miotłą będzie"),ale okazuje się, iż zapomniał odpowiedniego zaklęcia.
Decyduje się na ostateczność; szablą przecina miotłę na pół, ale to zamiast oczekiwanego skutku, wręcz pogarsza sytuację. Wreszcie niepokorny uczeń wzywa mistrza - "Ratujże mnie, mistrzu! Mistrzu!”.
I wszystko kończy się dobrze.
Moja ulubiona bajka z dzieciństwa :)
gatunek: ballada
ciekawostka:
W 1940 r. powstał film animowany stanowiący przedstawienie tej ballady, wyprodukowany przez The Walt Disney Company. Ten 9 minutowy film stanowił część wielkiego dzieła Disneya, Fantazja
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostanawia wziąć stosowną kąpiel; do balii woda płynie zbyt wolno, więc; przemienia miotłę w istotę ludzką, z dzbanem...