Śliwkowa wyspa

Okładka książki Śliwkowa wyspa autorstwa Nelson DeMille
Okładka książki Śliwkowa wyspa autorstwa Nelson DeMille
Nelson DeMille Wydawnictwo: Buchmann Cykl: John Corey (tom 1) Seria: Fabryka Sensacji kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
John Corey (tom 1)
Fabryka Sensacji
Plum Island
2012-02-22
1999-01-01
Andrzej Szulc
John Correy, były nowojorski policjant, agent federalny zwerbowany do służby w jednostce antyterrorystycznej FBI wypoczywa w rybackim miasteczku koło Long Island. W tym czasie, na położonej nieopodal Śliwkowej Wyspie zostaje zamordowane małżeństwo biologów, które pracowało w rządowym ośrodku badań nad chorobami zakaźnymi. Miejscowy szef policji, chcąc skorzystać z pobytu sławnego agenta, prosi go o pomoc w śledztwie. Poszlaki wskazują, ze biolodzy byli zamieszani w handel bronią biologiczną. Jednak dla John Correya byłoby to zbyt oczywiste wyjaśnienie. Zaczyna więc podążać własnym tropem, co naraża jego i dwie, związane z nim kobiety na śmiertelne niebezpieczeństwo. Przed trzystu laty pirat, kapitan Kidd, ukrył podobno w pobliżu Long Island skarb. Czy coś może łączyć tę legendarną historię ze śmiercią biologów z rządowego laboratorium?

Kup Śliwkowa wyspa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Śliwkowa wyspa

1113 338

Oceny książki Śliwkowa wyspa

Opinie i dyskusje o książce Śliwkowa wyspa

Pozycja w wypadku której mam problem z oceną. O ile cenię styl pisania DeMille i serię z Johnem Corey'em, tak tu tempo momentami siada i pojawiają się pewne dłużyzny, przez które człowiek przeczołguje się z mozołem. Kto nie czytał lepszych części serii może odpaść od tej ściany. Dwie gwiazdki straty w stosunku do Nadejścia nocy.

Bardzo przeciętna książka. Nastawiłam się na dobrą zabawę i wartką akcję a dostałam coś bardzo miałkiego. Główny bohater, którego zdecydowanie nie polubiłam, zdaje się być skupionym na jednym. I nie jest to próba wyjaśnienia tajemniczego zabójstwa pary biologów, którzy byli zresztą jego dobrymi znajomymi.
Książka miała potencjał, dobrze się zaczynała ale poszło to w złą stronę. Nie podobało się mi. Na plus wprowadzenie wątku kapitana Kidda. Ale to tyle.

Książka miała potencjał, dobrze się zaczynała ale poszło to w...

Sięgnąłem po tę powieść, bo podobało mi się "Złote Wybrzeże", a i kontynuacja była bardzo przyzwoita. Głównym bohaterem i narratorem był nowojorski policjant John Corey, który dochodził do siebie po postrzeleniu w rybackim miasteczku. Jego kumpel, szef miejscowej policji, poprosił go o pomoc w śledztwie, ponieważ zamordowano parę naukowców. Byli oni znajomymi głównego bohatera, a tropy prowadziły na tytułową Śliwkową Wyspę, gdzie pracowali. Pojawiły się takie wątki jak badania nad wirusami, broń biologiczna, możliwość zagłady. Jednak Corey poszedł swoim tropem i natrafił na możliwość poszukiwania zaginionego skarbu, którym to mieli być zainteresowani denaci. Wespół z lokalną policjantką próbowali rozwikłać tę zagadkę i zmierzyć się z niebezpieczeństwami. Nie będę tu już dłużej zgłębiał fabuły. Główny bohater do złudzenia przypominał Johna Suttera, miał też identyczne, sarkastyczne poczucie humoru. Odniosłem przez to wrażenie, że DeMille jest pisarzem jednowymiarowym i nie potrafi prowadzić innej narracji. Na dłuższą metę to jest męczące, a książka miała ponad 500 stron małym drukiem i trzeba jej było poświęcić sporo czasu. Pisarz słabo też poradził sobie z realizmem, początek zwiastował przyzwoite śledztwo, a im dalej w las, tym bardziej akcja przypominała jakąś farsę. Ten wątek zaginionego skarbu był straszliwie nudny i ani trochę nieprzekonujący. Do tego zero zwrotów akcji, tragiczny wątek romansowy, słabo wykreowana postać zabójcy, beznadziejna końcówka. Doprawdy jestem wyrozumiały, że daję aż 5/10. Jeśli ktoś chce sięgnąć po powieść DeMille, to w pierwszej kolejności niech to będzie "Złote Wybrzeże". Bo zaczynając od "Śliwkowej Wyspy" istnieje ryzyko, że ktoś już może kolejnymi powieściami autora nigdy się nie zainteresować. Przeciętniak do błyskawicznego zapomnienia.

824 użytkowników ma tytuł Śliwkowa wyspa na półkach głównych
135 użytkowników ma tytuł Śliwkowa wyspa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Śliwkowa wyspa

Okładka książki MatchUp Lara Adrian, Steve Berry, C.J. Box, Sandra Brown, Lee Child, Nelson DeMille, Diana Gabaldon, Andrew Gross, Charlaine Harris, Lisa Jackson, Peter James, J.A. Jance, Michael Koryta, Eric van Lustbader, Gayle Lynds, Val McDermid, David Morrell, Kathy Reichs, Christopher Rice, John Sandford, Lisa Scottoline, Karin Slaughter
Nelson DeMille
Nelson DeMille
Pisarz amerykański. W latach sześćdziesiątych służył w Wietnamie, początkowo w wywiadzie wojskowym, potem w piechocie w stopniu porucznika; otrzymał szereg odznaczeń wojskowych za męstwo. Po powrocie do kraju pracował jako korespondent.Studiował nauki polityczne i historię.Jego powieści wyróżniają się błyskotliwymi dialogami i niezwykle celnym, ironicznym humorem.Kilka z nich zostało sfilmowanych. Pisał też jako Jack Cannon, Kurt Ladner, Brad Matthews.

Czytelnicy Śliwkowa wyspa przeczytali również

Pojutrze Allan Folsom
Pojutrze
Allan Folsom
Nie mogę powiedzieć, że spotkało mnie rozczarowanie, bo niczego błyskotliwego się nie spodziewałem. Książkę ściągnąłem z półki, opisanej jako "Sensacyjne", chcąc sobie zapewnić lekką lekturę na majówkę. Ku mojemu zaskoczeniu, powieść była całkiem niezła, znacznie lepsza niż się spodziewałem. Atutem jest dobrze przygotowane tło, dokładne opisy miejsc i sytuacji, co sprawia, że czytelnik "widzi" te miejsca w wyobraźni i sprawia to wrażenie solidnie wykonanej roboty. Akcja przeprowadzona jest dobrze - nie błyskotliwie, ale dobrze. Zwalnia, gdy bohater jest zmęczony i targają nim niepewności, przyspiesza, gdy trzeba działać szybko. Postaci są wyraziste, przynajmniej te najważniejsze - poboczne mogą się czytelnikowi mylić, ale nic to nie szkodzi, bo wkrótce i tak będą martwe. To właśnie jest słaby punkt książki - trupów więcej niż w Hiroszimie. Autor tak szafuje tu ludzkim życiem, że po pewnym czasie gdy tylko pojawia się nowa postać, możemy być pewni, że końcowej strony nie dożyje. Niepotrzebnie też wpleciono tu wątek miłosny, który spłyca powieść i czyni ją przewidywalną. Prawa fizyki traktowane są tu dość dowolnie. Wspomnę tylko o cięciu skalpelem w temperaturach bliskich zeru bezwzględnemu. Tak, jakby w takich temperaturach cokolwiek można było uciąć. Urąbać, ukruszyć, rozbić - jak najbardziej - ale uciąć? I to jeszcze tak precyzyjnie? Już w minus 70 st. Celsjusza większość przedmiotów robi się krucha jak szkło. Akcja rozwija się dość długo. Niepotrzebnie długo. Gdy dochodzi do kulminacji, czytelnik zaczyna się trochę gubić, ale to uwaga na plus - bowiem podobnie gubią się śledczy. Zakończenie trudne do przewidzenia, co też jest zaletą, ale co znajduje się w tajemniczym pakunku, średnio inteligentny czytelnik domyśli się od razu - nie trzeba było zwlekać z tym do ostatniego słowa. Ostatniego - dosłownie! W sumie, nie była to lektura na dwa wieczory, jak się spodziewałem. Trochę wysiłku jednak kosztowało przebrnięcie przez zagmatwaną akcję. Jeśli ktoś to lubi - polecam. Ale moim zdaniem, to po prostu niedoskonałość formy. Treść na czwórkę, forma na trójkę. Wychodzi ocena przeciętna. Dodatkowa gwiazdka za oryginalny pomysł.
Nitager - awatar Nitager
Człowiek firmy Joseph Finder
Człowiek firmy
Joseph Finder
Joseph Finder to ekspert od thrillera „korporacyjnego”, opisującego sposób funkcjonowania wielkich firm. Fabuła dzieli się na dwie drogi: kryminalną i firmową. Pierwsza przeprowadza nas przez interesujące wątki, a druga to takie trochę lanie wody. Przez tą drugą książka jest sztucznie wydłużona i spokojnie mogłaby być dużo krótsza. W “Instynkcie zabójcy” wątki firmowe były ściśle powiązane z fabułą, a tutaj mogłyby zejść na dalszy plan i nie być tak bardzo eksponowane. Za to pierwsza droga trochę przypomina motyw ze “Zbrodni i kary” Dostojewskiego. Nick jako główny bohater zachowuje się nijako. Nie jest panikarzem, ani też zbyt pewny siebie jeżeli chodzi o sytuację stresowe. Lepiej wychodzi to Eddiemu Rinaldiemu, który trzyma rękę na pulsie. Początkująca śledcza Audrey ma wiele do zaoferowania, ale cały czas jest pomijana w męskim świecie policji. Gdy dostaje sprawę zabójstwa może w końcu pokazać swoje umiejętności. Historia ma jeden wielki zwrot akcji zawarty w zakończeniu. Według mnie trochę zbyt przekombinowany, ale nie zmienia to faktu, że samo zakończenie jest oryginalne. Reasumując książka byłaby lepsza gdyby nie pewne wątki, które wydają się tu być zbędne. Nick to dyrektor finansowy wielkiej firmy, który jest nękany przez włamywacza wandalistę. Zbiega się to z redukcją zatrudnienia w jego firmie. Policja jednak lekceważy incydenty w jego domu. Dlatego Nick postanawia wziąć sprawy we własne ręce, przez co doprowadza do tragedi. Ten problem zmieni całkowicie jego życie.
Hendoslaw - awatar Hendoslaw

Cytaty z książki Śliwkowa wyspa

Droga do serca kobiety prowadzi przez jej poczucie humoru. Kobiety lubią mężczyzn, którzy je rozśmieszają.

Nelson DeMille Śliwkowa wyspa Zobacz więcej

Sto lat temu ludzie co jakiś czas stawali w swoim życiu na rozstajnych drogach i musieli dokonać wyboru. Dzisiaj żyjemy w mikroczipie, w którym milion dróg otwiera się i zamyka w każdej nanosekundzie. Co gorsza, ktoś inny stuka w klawisze.

Rozwiń
Nelson DeMille Śliwkowa wyspa Zobacz więcej

Takie jest życie. Jego sens nie ma wiele wspólnego z dobrem, złem, uczciwością, obowiązkiem, honorem, ojczyzną i w ogóle takimi rzeczami. W życiu chodzi o to, żeby wynegocjować dobrą umowę.

Rozwiń