Mały Książę

- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Jan Szwykowski
- Ekranizacje:
- Mały Książę (1974) Saint-Exupéry. Zanim powstał Mały Książę (2024)
"A oto mój sekret. Jest bardzo prosty: dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu". Mały Książę, najpiękniejsza opowieść o poszukiwaniu przyjaźni, bliski jest sercu każdego czytelnika dzięki swojej nieprzemijającej mądrości. Od 1943 roku jest wydawany w milionach egzemplarzy na całym świecie.
Kup Mały Książę w ulubionej księgarni
Oceny książki Mały Książę
100152 użytkowników ma tytuł Mały Książę na półkach głównych- Przeczytane 95 695
- Chcę przeczytać 4 110
- Posiadam 16 486
- Ulubione 7 154
- Lektury 2 472
- Lektury szkolne 545
- Klasyka 371
- Z biblioteki 246

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mały Książę
Nie mogę się doczekać przerabiania tego. Myśle że wpadło na samą górę mojej topki lektur.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemnie było wrócić do książki którą czytałam jeszcze w szkole podstawowej. Ubóstwiam ten utwór!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę to jeszcze raz przeczytać bo nie każdą kwestie zrozumiałam (przykro jest na koniec😥)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja ulubiona książka, nie zliczę ile razy przeczytana. Życiowa, pouczająca... dla osób w każdym wieku. Piszę o książce, nie o żadnym konkretnym wydaniu - a tych jest mnóstwo, sam mam wiele. Jako epilog do książki polecam album muzyczny Marka Bilińskiego pt. "Mały Książę" z 2010 r. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMały książę jako książka, ma przesłanie, uczy. Lecz sama postać Małego Księcia była dla mnie nie do zniesienia. Miałam do niej kilka podejść. Wiadomo, najpierw jako lekturę, potem bo pokochałam czytanie, a na koniec bo może zmienię o niej zdanie. Nic się nie zmieniło. Książka warta przeczytania bo klasyk, ale postać irytującego małego księcia, który myśli tylko o sobie. I'm done. Wiele osób kocha tę książkę i to rozumiem ale również trzeba zrozumieć, że można jej nienawidzić .
Mały książę jako książka, ma przesłanie, uczy. Lecz sama postać Małego Księcia była dla mnie nie do zniesienia. Miałam do niej kilka podejść. Wiadomo, najpierw jako lekturę, potem bo pokochałam czytanie, a na koniec bo może zmienię o niej zdanie. Nic się nie zmieniło. Książka warta przeczytania bo klasyk, ale postać irytującego małego księcia, który myśli tylko o sobie. I'm...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitność tej książki wyraża się różnym przeżywaniem tego dzieła w zależności od momentu życia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRYCZEEE😭😭😭😭😭❤️
RYCZEEE😭😭😭😭😭❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to zdecydowanie jedna z najważniejszych książek, którą przeczytałam w swoim życiu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy czytałam Małego Księcia jako lekturę była dla mnie niezrozumiała. Otwarcie ją krytykowałam, chociaż nie pamiętam już czemu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeraz- 10 lat później- chociaż treść doskonale zapamiętałam po pierwszym podejściu- czyta się ją jakoś inaczej. Postrzegam to jako mój sukces.
Lubię wracać do niej.
Lubię wracać do niej.