Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać7
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
Mitologia

- popularnonaukowa
- 2024-12-06
- 1924-01-01
„Mitologia” Jana Parandowskiego stanowi najpopularniejszy w Polsce zbiór greckich i rzymskich podań i wierzeń. Napisana przez wybitnego znawcę i promotora antycznej kultury i literatury, przyniosła mu ogromną popularność i od 1924 r. nieustannie cieszy się wielkim zainteresowaniem czytelników. Piękny język i doskonałe wyczucie tematyki sprawiają, że jest do dziś nie tylko niezastąpioną lekturą szkolną, ale również pozostaje obowiązkową pozycją dla wszystkich rozpoczynających fascynującą podróż po starożytności, ułatwia poznanie i zrozumienie korzeni europejskiej cywilizacji.
Niniejsze wydanie zostało przygotowane na jubileusz stulecia pierwszego wydania książkowego i opatrzone osobistym wstępem wnuczki pisarza Joanny Szczepkowskiej oraz esejem dr Ewy Wylężek-Targosz.
Kup Mitologia w ulubionej księgarnii
Mitologia
KAŻDY MA SWOJEGO "BOGA" W erze, coraz to nowoczesnej technologii, tracimy wszystkie WAŻNE wartości. Zapominamy o swoim pochodzeniu i kulturze; liczy się tu i teraz, nasz MAŁY ŚWIAT. Kto wyznaje wiarę z Jezusa Chrystusa, bądź innego BOGA? Niektórzy z nas uważają się za ateistów, ale czy istnieje pojęcie człowieka bez wiary? Bo wszyscy w coś wierzymy. Każdy ma swojego boga, czy to w postaci Jezusa Chrystusa i Trójcy Świętej, czy może jakiegoś popaprańca, którego ubóstwiamy muzykę. Jeszcze inny będzie klękał nad najnowszym wydaniem „Vogue”. Jest diametralna różnica pomiędzy „wiarą” a „byciem uduchowionym”. Setki lat przed naszą erą poeta Homer postanowił zrobić porządek. Wraz z Hezjodem stworzyli etos kosmogoniczny, po którym narodzili się greccy bogowie. Zeus, Hades, Hera, Posejdon… - to nie jest cała „elita”. Nie zapominajmy o rozwiązłości co niektórych. Bożkowie nie byli idealni: mściwi, grzeszni, próżni, ale jakimś cudem uchodzili za obraz boskości, męstwa i piękna. Myślę, że nie jeden psychiatra miałby używanie wobec twórców tych mitów, ale cóż ja mogę rzec, najzwyklejszy „szarak”? „Mitologia” Parandowskiego, chociaż tak bardzo chwalona i w Polsce, i za granicą, stawiana za wzór wiedzy, mnie kompletnie nie przypadła do gustu. Nie ma wątpliwości, że autor zna się na rzeczy, jednak czytałam lepsze wersje książek podobnego gatunku. Parandowski powoli wprowadza w temat, by następnie jak jakiś pasikonik przeskoczyć na inny. Pytam się: co ma piernik do wiatraka?! Nie dość, że uboga ta wiedza zawarta na papierze, to jeszcze takie szlaczki tworzy dla nas autor. Jak dla mnie zbyt mało treści było poświęcone greckim bogom, do tego nie zapominajmy - są też ZUPEŁNIE INNE wersje opowiadań o greckich bohaterach, jak choćby Tezeusza. Gdzie wzmianka o jego walce z Hadesem? Pamięć mnie nie myli, a tu ani widu, ani słychu. Więc jeśli, ktoś zapytałby mnie czy wydanie pana Parandowskiego jest godne polecenia, odparłabym: NIE!
Oceny książki Mitologia
- Lektury szkolne 180
- Z biblioteki 90
- Literatura polska 69

Inne materiały dotyczące książki Mitologia

Matura 2024 z języka polskiego. Jakie były lektury?

Lustrzana data 22.02.2022. O motywie lustra w literaturze

Zmiany w kanonie lektur. Minister podpisał rozporządzenie

Wakacje z duchami, czyli podróże z dreszczykiem

Propozycja nowej listy lektur. Jest Jan Paweł II, nie ma Kosika, Świetlickiego i Konwickiego

Lista lektur na rok szkolny 2020/21. Jakie książki będą czytać uczniowie?
Cytaty z książki Mitologia
(…) wspólną macierzą wszystkiego, co żyje – jest ziemia, a kośćmi ziemi są kamienie.
było to bardzo piękne zwierzę ,które miało złote poroże i racice ze spiżu
było to bardzo piękne zwierzę ,które miało złote poroże i racice ze spiżu
Człowiek pierwotny nie tylko nie uważa zwierząt za istoty niższe, ale niejednokrotnie stawia je wyżej od siebie, ceniąc ich siłę lub przebiegłość.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mitologia
Ciężko mi szło czytanie tego. Wspominając moje pierwsze zetknięcie z „Mitologią” Jana Parandowskiego w podstawówce, zapamiętałem ją jako coś fascynującego. Liczyłem na może lekki powiew nostalgii, a boleśnie się odbiłem. Chaos - tak w dużej mierze można określić tę książkę. Skakanie od jednej postaci do drugiej… Do tego napisana dość topornie i „sucho”. Pojawiające się mity są lepsze i gorsze. Spełniają swoją rolę poznawczą, ale nic więcej. Akcja raz pędzi jak szalona zasypując nas kolejnymi bohaterami i wydarzeniami, a innym razem ciągnie mało interesujące wątki. Ocenienie tego jest trudne, bo z jednej strony dobrze, że jest to kanon – do dziś można zobaczyć echa mitologii w popkulturze. Z drugiej zaś zmuszałem się do dobrnięcia do końca i zwyczajnie uważam, iż nie jest to odpowiednia książka do zaszczepienia książkowego bakcyla u młodych. Wynudzą się. Stąd moja subiektywna słaba ocena. Trzeba przeczytać chociaż raz w życiu. Natomiast czy jest to dobra książka? Moim zdaniem nie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyczne opracowanie mitów greckich, które w przystępny sposób przedstawia bogów, herosów i legendy starożytnej Grecji. Autor łączy wierne opowieści mitologiczne z literackim, pięknym językiem, dzięki czemu książka jest zarówno źródłem wiedzy, jak i ciekawą lekturą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Mitologia” Jana Parandowskiego to książka, z którą miałem mieszane odczucia. Nie ukrywam, że przez sporą część lektury trochę się męczyłem — są oczywiście ciekawe mity i interesujące wątki dotyczące wierzeń, ale duża część zwyczajnie mnie nie zaciekawiła. Trzeba też zaznaczyć, że poszczególne rozdziały w większości nie są ze sobą powiązane, przez co książka przypomina bardziej encyklopedię niż spójną historię, co utrudnia wciągnięcie się w całość. Z drugiej strony to bardzo wartościowa pozycja — pozwala poznać dawne wierzenia, które mają ogromny wpływ na dzisiejszą kulturę, literaturę, a nawet religię. Nie jest to dla mnie lekka czy porywająca lektura, ale zdecydowanie warto ją znać.
„Mitologia” Jana Parandowskiego to książka, z którą miałem mieszane odczucia. Nie ukrywam, że przez sporą część lektury trochę się męczyłem — są oczywiście ciekawe mity i interesujące wątki dotyczące wierzeń, ale duża część zwyczajnie mnie nie zaciekawiła. Trzeba też zaznaczyć, że poszczególne rozdziały w większości nie są ze sobą powiązane, przez co książka przypomina...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę pozostawię bez oceny.
Jest to gratka dla osób, które się interesują mitologią grecką albo interesują ich mity.
Wziąłem sobie ją do rąk dla serii God of War ale niespecjalnie mnie zainteresowało, przyjąłem do wiadomości tylko najważniejsze rzeczy bo informacji jest tam multum. 3/4 książki to mitologia grecka, rzymska bardziej po macoszemu została potraktowana.
Klasyka gatunku, ważna pozycja dlatego nie chcę jej bezcześcić.
Książkę pozostawię bez oceny.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałem, chociaż lepiej by napisać, że przeleciałem wzrokiem bądź oglądnąłem połowicznie.
Sentyment, sentyment i jeszcze raz sentyment !!!
Nie wyobrażam sobie lepszej książki wprowadzającej czytelnika w początki kultury europejskiej, która do tej pory kształtuje świadomość, sztukę, filozofię, system edukacyjny i literaturę Zachodu.
Lewactwa nie zaliczam do kultury europejskiej !!!
Pisarz był dwukrotnie nominowany w latach 1957 i 1959 do Nagrody Nobla.
Niestety, nie był komunistą, jak chociażby Szymborska, czy działaczem, jak ta druga "gwiazda" antychrześcijańsko - tęczowo - lewackiego odchylenia i d.... zbita, jak to się mówi.
O tym, że autor był świetnym historykiem i obserwatorem niech świadczy fakt, że w 1947 r. w " Odrodzeniu " napisał:
" Niebawem rozpoczną Niemcy wielką ofensywę moralną przeciw tym, których wczoraj zabijali i tępili z zamiarem całkowitej zagłady. W coraz już śmielszej propagandzie ludność polska, nawet księża polscy są przedstawiani jako nieludzcy oprawcy na Ziemiach Odzyskanych, Można być pewnym, że w niedalekiej przyszłości znajdą się pióra dość nikczemne, by, najpierw zohydzić męczeńskie narody, następnie zaryzykować rehabilitację katów Europy. Nie wystarczy protestować, karcić, oburzać się, trzeba zmusić do myślenia, trzeba także pióra złamać wstydem. Może to zaś uczynić tylko ciągła naoczność faktów "
No, tak. Wszystko przewidział, tylko jednego... nie.
Nie połączył faktów związanych z rozbiorami Polski z tym, że należy do Wielkiego Narodu IDIOTÓW.
Powinien przewidzieć, że kilka dekad później, Polską będzie rządził niemiecki namiestnik !!!
Książkę POLECAM !!!
Sentyment, sentyment i jeszcze raz sentyment !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo było moje pierwsze spotkanie, jako nastolatka, z wierzeniami Greków i Rzymian, a dzięki autorowi piękne i niezapomniane !!!
Sięgnęłam po tę książkę drugi raz w wieku 40 lat kiedy moje dzieci miały ją przeczytać w szkole. Chyba tylko po to żeby cierpieć razem z nimi. Moje zdanie nie zmieniło sie od czasów szkolnych - jest bardzo nudna. Opowieści są bezbarwne, płaskie, mało wciągające. Dzieci oczarowane mitologią nordycką Gaimana były ogromnie rozczarowane Parandowskim i jego mitami. Ciężko było im przebrnąć i doskonale je rozumiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wszech czasów
Książka wszech czasów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toklasyka gatunku
klasyka gatunku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka gatunku. Obok suchych faktów na plus wtrącenia autora dotyczące zwyczajów, stawianych świątyń, celebracji pewnych wydarzeń, a także zmian kulturowych wśród ludzi na przestrzeni wieków.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezmiennie, po upływie lat od pierwszego mojego zetknięcia z "Mitologią" Parandowskiego (IV klasa szkoły podstawowej),mit o Prometeuszu pozostaje moim ulubionym.