Chwyt metafizyczny Vladimir Nabokov - estetyka z sankcją wyższej rzeczywistości

- historia
- 2012-03-15
- 2012-03-15
- 978-85-7525-624-6
Chwyt metafizyczny jest (…) książką, którą Leszek Engelking powinien był, a nawet w końcu musiał napisać, swego rodzaju autorską sumą badawczą, krytyczną, wreszcie czytelniczą. Z pewnością nie ja jeden cieszę się, że ten zasłużony polski komentator Nabokova zebrał w jednej książce odkrycia i odczytania rozproszone dotychczas w przedmowach, posłowiach i opracowaniach publikowanych na przestrzeni wielu lat (…). Rozprawa (...) pozostaje (...) klasyczną monografią akademicką ze wszystkimi charakterystycznymi dla niej cechami: aparatem bibliograficznym, (…) krytyczną dyskusją z istniejącymi interpretacjami (...),propozycjami nowych, oryginalnych odczytań poszczególnych dzieł Nabokova. Trzeba odnotować, że typowe analizy krytyczne współistnieją w dziele z informacjami biograficznymi; w niektórych rozdziałach (…) konkretne interpretacje zdają się schodzić na dalszy plan; Engelking przywołuje mnóstwo faktów dotyczących okoliczności powstania, fascynacji pisarza (na przykład szachami i motylami),a nawet adaptacji filmowych.
Z recencji prof. dr. hab. Jacka Gutorowa
Kup Chwyt metafizyczny Vladimir Nabokov - estetyka z sankcją wyższej rzeczywistości w ulubionej księgarni
Oceny książki Chwyt metafizyczny Vladimir Nabokov - estetyka z sankcją wyższej rzeczywistości
51 użytkowników ma tytuł Chwyt metafizyczny Vladimir Nabokov - estetyka z sankcją wyższej rzeczywistości na półkach głównych- Chcę przeczytać 49
- Nabokoviana 2
- Muszę mieć 1
- Biblioteka domowa 1
- Literatura polska 1
- Do kupienia 1
- Metaksiążki (książki o książkach) 1
- O języku i literaturze 1
Tagi i tematy do książki Chwyt metafizyczny Vladimir Nabokov - estetyka z sankcją wyższej rzeczywistości
Cytaty z książki Chwyt metafizyczny Vladimir Nabokov - estetyka z sankcją wyższej rzeczywistości
Dodaj cytat z książki Chwyt metafizyczny Vladimir Nabokov - estetyka z sankcją wyższej rzeczywistości
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chwyt metafizyczny Vladimir Nabokov - estetyka z sankcją wyższej rzeczywistości