Aktualności
PD James, uwielbiana autorka kryminałów, zmarła w wieku 94 lat
Jej najbardziej znanym bohaterem jest inspektor Adam Dalgliesh. Pojawił się już w pierwszej książce PD James – „Zakryjcie jej twarz”....

Coroczny jarmark parafialny to tradycyjny element w krajobrazie sennej wioski. Tym razem jednak staje się on miejscem akcji pierwszego aktu tragedii. Stephen, syn pani Maxie, właścicielki posiadłości, oświadcza się pokojówce, której reputacja była tematem wielu plotek. Następnego dnia po zaręczynach Sally Jupp zostaje zamordowana. Nadinspektor Adam Dalgliesh wezwany z Londynu, by pomóc w śledztwie, za fasadą spokojnej na pozór wiejskiej sielanki odkrywa niepohamowane namiętności i mroczne tajemnice…
OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakryjcie jej twarz
O tym, że nie zawsze warto dotrzymywać tajemnicy.
To jest kryminał w klasycznym, starym stylu. Angielska prowincja, morderstwo w zamkniętym pokoju, stosunkowo niewielka grupka podejrzanych, z których każdy miał motyw. Dosyć widoczne są inspiracje Agathą Christie, ale w ogóle mi to nie przeszkadzało. Najlepszym elementem są tutaj bohaterowie - zarysowani wyraziście, z rozbudowanymi osobowościami i psychologiczną głębią, która może zaskakiwać przy książce o tak skromnej objętości. Sama historia w gruncie rzeczy jest bardzo smutna.
O tym, że nie zawsze warto dotrzymywać tajemnicy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRodzina Maxie przyjmuje do pracy w pokojówkę z nieślubnym dzieckiem, która szybko staje się solą w oku wszystkich kobiet z okolicy. Kiedy dziewczyna ogłasza swoje zaręczyny z synem pani domu, zostaje zamordowana jeszcze tej samej nocy.
Pierwsza część cyklu o Adamie Daglieshu jest bardzo dobrym wskazaniem na mistrza gatunku, który chce się kontynuować- czyli A. Christie. Miałam czystą przyjemność obcowania z klasycznym kryminałem, który jest stopniowym odkrywaniem faktów z życia zamordowanej Sally i osób z nią związanych. Fabuła toczy się bardzo spokojnie, ale konsekwentnie, odsłaniając kolejne tajemnice.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo to się wyjaśniło, dlaczego ta książka na tle innych z serii o Dalglieshu jest w mojej opinii, póki co ... najsłabsza. Bo to jest pierwsza z serii. I może jej czytanie nie idzie jakoś opornie, ale za to zupełnie bez polotu. Mimo że pomysł na fabułę jest dobry. Ginie młoda dziewczyna, samotna matka będąca na “służbie” w dobrym domu. Jej ciało zostaje znalezione w zamkniętym od środka pokoju na piętrze domu z dzieckiem śpiącym obok w kołysce. No i zaczyna się szukanie tego kto jej pomógł zejść z tego padołu. To co mnie uderzyło albo raczej zwróciło moja uwagę to to że sposób prowadzenia i rozwiązywania spraw jakby żywcem zaczerpnięty z Agaty Christie i jej Poirota. Dosłownie zakończenie i rozwiązanie zagadki ta tak zwana finałowa scena zamknięcia no żywcem Poirot. Po lekturze miałam wrażenie jakby autorka nie bardzo wiedziała jak to wszystko ma wyglądać i nie miała pomysłu na swojego bohatera. I chwała nie wiem tam komu że inne części przygód tego detektywa są o niebo lepsze i już nie ściągają z konkurencji.
No to się wyjaśniło, dlaczego ta książka na tle innych z serii o Dalglieshu jest w mojej opinii, póki co ... najsłabsza. Bo to jest pierwsza z serii. I może jej czytanie nie idzie jakoś opornie, ale za to zupełnie bez polotu. Mimo że pomysł na fabułę jest dobry. Ginie młoda dziewczyna, samotna matka będąca na “służbie” w dobrym domu. Jej ciało zostaje znalezione w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzypomniałem sobie, jak 20 lat temu przeczytałem wszystko z Herkulesem Poirotem. Co prawda wąsików i megalomanii tu brakuje, ale czyta się dość kryminalnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKryminał stylem przypominający książki Agatha Christie. Nieśpieszna akcja, ale zwięzła i konkretna, policyjny detektyw inteligentny i zaangażowany. Kto zabił? Będziecie zaskoczeni. Dla mnie bardzo dobra książka, szczególnie, że audiobook przeczytany przez Pana Marcina Popczyńskiego, który nadaje historii swoisty klimat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze spotkanie z Adamen Dalglieshem okazało się całkiem nieźle. Polecam
Pierwsze spotkanie z Adamen Dalglieshem okazało się całkiem nieźle. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się ta książka podobała, głównie ze względu na ten soczysty, angielski styl, ciekawe postaci, dwór, wieś, stajnie itp.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie - cóż, w sumie każdy mógłby to morderstwo popełnić i nie wpłynęłoby to na odbiór książki :)
Z Panią P.D.James spotkałam się wcześniej już kilka razy. Zawsze jej książki wpadały mi w ręce niespodziewanie na wyprzedażach i tak też było w przypadku tego tytułu. Jest to pierwszy tom z serii kryminałów z udziałem detektywa Adama Dalgliesha i ,jeśli się nie mylę, debiut samej autorki. Cieszę się, że w końcu udało mi się trafić na ten tom.
Fabuła opowiada o morderstwie popełnionym w rodzinnym domostwie państwa Maxie w noc po corocznym jarmarku parafialnym. Zamordowana zostaje pokojówka, która tego samego wieczoru ogłosiła zebranym, że syn tej rodziny oświadczył się jej. Śledztwo zajmuje się detektyw Adam Dalgliesh.
Bardzo szybko i przyjemnie czytało mi się tę książkę. Niestety nie jest to wybitny przedstawiciel swojego gatunku. Kto był mordercą można się domyślić, aczkolwiek podobało mi się, że było wielu podejrzanych. Główna bohaterka nie była najmilszą i najbardziej lubianą osobą, toteż motyw miało wiele osób. Lekki i niezobowiązujący kryminał przywodził mi na myśl trochę pióro Agathy Christie, której historie są równie przystępne.
Polecam, szczególnie tym, którzy mają ochotę na coś szybkiego i lekkiego na wieczór, a nie na ciężki i wymagający kryminał.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła opowiada o morderstwie...
Nie czytam po kolei i to była kolejna książka z Dalgieshem i szczerze mówiąc, nie ma to wpływu na fabułe. Za to wielki plus, że można czytać w różnej kolejności i nic nie umknie. Co do samej książki, to jestem naprawde zadowolona. Wciągnełam się nie na żarty :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra, klasyczna powieść detektywistyczna. Jeszcze nie tak przygnębiająca jak następne książki tej autorki.