Bajty Polskie

Okładka książki Bajty Polskie autora Bartłomiej Kluska, Mariusz Rozwadowski, 9788392722915
Okładka książki Bajty Polskie
Bartłomiej KluskaMariusz Rozwadowski Wydawnictwo: Orka rozrywka
rozrywka
2011-01-01
2011-01-01

Kup Bajty Polskie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bajty Polskie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajty Polskie

Odniosłem wrażenie, że poruszane zagadnienia miały większy potencjał niż autorzy poruszyli ale mimo wszystko czyta się dobrze i wciąż można się czegoś nowego dowiedzieć. Na minus skład w Bajtach 3.0 - nie wiem kto wpadł na pomysł dzielenia zdania trzema rozkładówkami i cytowania z rodem magazynów...

Dla fanów i pasjonatów tematyki retro rozrywki książka jak najbardziej godna polecenia. Faktycznie autor głównie skupia się na tematyce gier, lecz porusza również problem słabej w owych czasach wiedzy informatycznej Polaków, jak i ogólnie niewielkiej "komputeryzacji" polskiego społeczeństwa.
W mojej opinii największym zarzutem jaki można mieć do owej publikacji jest dość spora niekonsekwencja omawianych platform gier. Niestety książka głównie skupia się na komputerach Atari, C64 i starszych, traktując np. Amigę bardzo po macoszemu, a przecież to również bardzo popularny komputer, zwłaszcza po roku 90.
Nie mniej książkę jak najbardziej polecam, choć głównie kierowana jest do pasjonatów tematyki retro, a zwłaszcza gier.

Bajty polskie opowiada o ewolucji polskiej branży gier od jej początku do drugiej połowy lat 90. Opisane są tutaj pierwsze gry oraz pierwsze konsole i komputery, które były sprowadzane do Polski lub były produkowane na miejscu. Opisane jest działanie giełd komputerowych oraz historia kilku pierwszych polskich studiów deweloperskich. Jest też trochę informacji na temat popularnych wtedy czasopism, demosceny oraz osób, które stawiały pierwsze kroki w tej branży.

W książce regularnie przewija się tematyka dużego zacofania polaków względem zachodu jeśli chodziło o dostęp do sprzętu i oprogramowania. Piracono też na potęgę zarówno oprogramowanie jak i sprzęt, kopiując stare rozwiązania z zachodu i produkując je w Polsce/ZSRR. Wielu pierwszych twórców gier i innych person w branży było nastolatkami/studentami, którzy samodzielnie budowali swoje pierwsze gry/biznesy w swoich własnych domach bez dostępu do profesjonalnej wiedzy na ten temat. Stopniowo sytuacja się jednak poprawiała czego pierwsze oznaki było widać już w latach 90. W czasach współczesnych Polska nie ma się czego wstydzić w temacie sektora IT oraz branży gier, gdyż mamy wiele firm, które odniosły światowy sukces. Jednak początki wyglądały całkowicie inaczej o czym opowiada ta książka.

Książka skupia się głównie na tematyce gier, chociaż dla mnie jako osoby z branży IT ciekawym aspektem byłoby też więcej szczegółów technicznych dotyczących oprogramowania i sprzętu. Ciekawi mnie też, ile powstawało w tamtych czasach programów użytkowych. Niestety w tej książce nie ma zbyt wielu informacji na ten temat. W wielu rozdziałach opisywane są kolejne gry ale rzadko jest to zilustrowane jakimiś zrzutami z ekranów, więc nie do końca wiadomo jak taka gra działa czy wygląda. Mimo to, jak ktoś jest zainteresowany początkami branży gier w Polsce, może sięgnąć po tą pozycję.

158 użytkowników ma tytuł Bajty Polskie na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Bajty Polskie na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bajty Polskie

Okładka książki Gry z komiksem Tomasz Kleszcz, Bartłomiej Kluska
Gry z komiksem Tomasz Kleszcz, Bartłomiej Kluska
Okładka książki Bajty Polskie 3.0 Bartłomiej Kluska, Mariusz Rozwadowski
Bajty Polskie 3.0 Bartłomiej Kluska, Mariusz Rozwadowski
Okładka książki Stefan Weinfeld: człowiek o stu twarzach Bartłomiej Kluska, Roman Weinfeld
Stefan Weinfeld: człowiek o stu twarzach Bartłomiej Kluska, Roman Weinfeld
Okładka książki Wokół narracji interaktywnej Bartłomiej Kluska, Michał Śledziński
Wokół narracji interaktywnej Bartłomiej Kluska, Michał Śledziński
Okładka książki Niebezpieczny Ryszard i klątwa Amazonii Tomasz Kleszcz, Bartłomiej Kluska
Niebezpieczny Ryszard i klątwa Amazonii Tomasz Kleszcz, Bartłomiej Kluska

Cytaty z książki Bajty Polskie