Archetypy i nieświadomość zbiorowa

Okładka książki Archetypy i nieświadomość zbiorowa autora Carl Gustav Jung, 9788394350420
Okładka książki Archetypy i nieświadomość zbiorowa
Carl Gustav Jung Wydawnictwo: Wydawnictwo KR nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2011-01-01
2011-01-01
1959-01-01
Robert Reszke

Kup Archetypy i nieświadomość zbiorowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Archetypy i nieświadomość zbiorowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Archetypy i nieświadomość zbiorowa

Zamiast pisać o tej książce, zacytuję Autora:
"Freud słusznie cytuje jako źródło owego symbolu Hieroglyphica Harapolla, księgę w owym czasie bardzo rozpowszechnioną - czytamy w niej, że sępy występują jedynie w formie osobników rodzaju żeńskiego i że są symbolami matki; poczynają one za sprawą wiatru (pneuma). Słowo to, przede wszystkim pod wpływem chrześcijaństwa, przybrało podwójne znaczenie "ducha". Nawet w relacji o cudzie Pięćdziesiątnicy ma ono jednak jeszcze znaczenie tchnienia i ducha. Uważam, że fakt ów wskazuje niewątpliwie na Maryję, która - jako dziewica - poczęła z pneumy, czyli jak sęp.
Ponadto według Horapolla sęp jest także symbolem Ateny, która wyskoczyła wprost z głowy najwyższego bóstwa, była dziewicą i znała najwyraźniej jedynie duchowe macierzyństwo. To wszystko wyraźnie wskazuje na Maryję i motyw odrodzenia. Nie ma tu ani śladu dowodu, że Leonardowi da Vinci, kiedy malował ten obraz mogło chodzić o cokolwiek innego. jeśli słuszne jest założenie, że on sam utożsamił się z Dzięcięciem Jezus, to podług wszelkiego prawdopodobieństwa przedstawił on dwojakie macierzyństwo mistycznie, w żadnym przypadku nie chodziło tu jednak o jego osobistą historię."

Kurwa, ja pierdolę!
Przecież to jest czysty bełkot. Wodolejstwo, grafomania i pisanie czego tylko dusza zapragnie. Prorok, a nie psycholog.

Dawniej miałem jaki-taki szacunek do Junga, ponieważ jego teoria archetypów w jakiś sposób do mnie przemawiała. Ale tylko otarłem się o jego książki.
Teraz - pomyślałem sobie - chętnie poczytam kogoś mądrego. Co za porażka!

Nie cięrpię takiej "objawionej psychologii", opartej na jakichś niejasnych wierzeniach.
I te nie mające tu prawa bytu stwierdzenia Junga: "wszelkie prawdopodobieństwo", "fakt ów wskazuje niewątpliwie na..."
Ten poziom autorytarnej apodyktyczności i to próżne branie na siebie roli proroka: żenada, wstyd.

Serdecznie odradzam. Jeden z ludzi o których myślałem bardzo dobrze, nagle przewrócił się na twarz, jak sięgnąłem do tego co pisze, a nie do tego co o nim pisano...

Zamiast pisać o tej książce, zacytuję Autora:

To było pierwsze dzieło Junga z jakim miałam do czynienia. Za pierwszym razem nie dotrwałam do końca, po 2/3 książki zrezygnowana odłożyłam na półkę, ponieważ wymagała ode mnie obycia się z jungowskimi określeniami. Nie do końca rozumiałam o co chodzi z nieświadomością i archetypami, więc dobrze mieć elementarną wiedzę na temat teorii Junga, żeby czytanie jego dzieł miało sens. Teraz gdy wracam do niej z większą wiedzą oraz po tym jak przeczytałam inne jego dzieła patrzę na tą pozycję przychylniejszym okiem. Archetypy to najcenniejsze co wyciągnęłam od Junga ;) polecam, choć książka jest wymagająca.

Archetypy i nieświadomość zbiorowa to moim zdaniem NAJCENNIEJSZE IDEE z JUNGOWSKIEGO ŚWIATA.
(Nie warto zabierać się za tę pozycję bez startera „Człowiek i jego symbole” i/ lub „Wspomnienia, sny, myśli”)
Warto jednak zaznaczyć, że o idei nieświadomości zbiorowej pisał już wcześniej (1895) Gustave Le Bon w książce "Psychologia tłumu".

1010 użytkowników ma tytuł Archetypy i nieświadomość zbiorowa na półkach głównych
94 użytkowników ma tytuł Archetypy i nieświadomość zbiorowa na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Archetypy i nieświadomość zbiorowa

Dodaj cytat z książki Archetypy i nieświadomość zbiorowa