Czerwona księga

Okładka książki Czerwona księga autora Carl Gustav Jung, 9788379982332
Okładka książki Czerwona księga
Carl Gustav Jung Wydawnictwo: Vis-á-Vis/Etiuda nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Das Rote Buch
2019-09-20
2019-09-20
2009-10-07
Jerzy Korpanty, Jerzy Prokopiuk

Kup Czerwona księga w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czerwona księga

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwona księga

Z jednej strony jest fascynująca. Zatapiamy się bowiem w odmęty dziwnych wizji człowieka, który miał ogromny wpływ na naszą kulturę. Z drugiej strony ciężko przez to przebrnąć. Nie ma jakieś linii fabularnej, czy objaśnień, a lektura jest obszerna.

Usuwam z listy „do przeczytania” po zapoznaniu się z fragmentami. Wyciągnięte z odmętów podświadomości wizje autora zupełnie nie przemawiają do mojego gustu estetycznego. Odnoszę też wrażenie, że brakuje mi odpowiedniego backgroundu kulturowego (przepraszam za makaronizm),aby zrozumieć specyficzną dla Junga symbolikę i skojarzenia.

"CZERWONA KSIĘGA" autorstwa C.G.JUNGA to jedna z najciekawszych i najbardziej enigmatycznych zarazem prac tego wybitnego psychologicznego wizjonera.

Stanowi ona zapis retrospekcji autora, którą określił mianem - "konfrontacji z nieświadomością". To właśnie w ramach tych dociekań autor stworzył pojęcia ARCHETYPÓW, NIEŚWIADOMOŚCI ZBIOROWEJ oraz INDYWIDUACJI.

JUNG zapraszam nas do wspólnej, ryzykownej jednak podroży do wnętrza WŁASNEJ NIEŚWIADOMOŚCI. W czasie wspólnej podroży poznajemy min. ELIASZA, SALOME, węża i DIABŁA i nie są to bynajmniej łatwe konfrontacje.
"Czerwona księga" stanowi odwołanie do "Czarnej księgi", w której Jung rejestrował swe wizje nadając im bardziej ogólne interpretacje i tworząc nowe konstrukty pojęciowe...

W opinii autora "Czerwona Księga" jest "nowym spojrzeniem wejrzenia we własne dusze..."

Ciekawe i inspirujące, ale bardzo wymagające ....

JUNG zapraszam...

1202 użytkowników ma tytuł Czerwona księga na półkach głównych