Powrót z gwiazd

Okładka książki Powrót z gwiazd
Stanisław Lem Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie fantasy, science fiction
1999-01-01
1999-01-01

Kup Powrót z gwiazd w ulubionej księgarnii

Oceny książki Powrót z gwiazd

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powrót z gwiazd

Wybitna książka Lema. Mój absolutny faworyt wsród jego powieści. Świetna narracja, super styl, trzyma w napięciu. Miejscami jest humorystyczna i zarówno przerażająca. To oczywiście moja osobista opinia, ale wg mnie najlepsza którą napisał.

To był swoisty powrót do „Powrotu z Gwiazd” i pierwsze wrażenie było takie, że książka w ogóle nie zestarzała się w moich oczach, a wręcz przeciwnie jeszcze jakby urosła.
Główny bohater powracający z jednej z dalekich wypraw kosmicznych w wyniku dylatacji czasu, zjawia się na Ziemi po ponad 100 latach i zderza się z kompletnie innym światem jaki znał sprzed opuszczeniem Planety. Doświadcza niewyobrażalnej samotności konfrontując się z niezrozumieniem, pogardą a nawet lękiem otoczenia. Spodziewał się, że jego dokonanie będzie miało sens. Wylatywał jako wybraniec, heros, a wrócił jako niewidzialny, bezwartościowy relikt dawnej epoki.
Lem potrafił zbudować nie tylko ciekawą historię ale także świat z jego atmosferą i dynamiką a w sumie jej brak. Albowiem przedstawił możliwy przyszły świat jako cywilizację pozbawioną poczucia lęku, zagrożenia, bez ekspozycji na zagrożenia bez agresji. Postęp ludzkości jawi się jako kastracja tego co niejako stanowiło gen ludzkości, to co motywowało i inspirowało robienia wielkich, przełomowych rzeczy. Bo czym jest eksploracja bez ryzyka? Czym miłość bez poczucia niepokoju? Czym jest sport bez rywalizacji i kontaktu z przeciwnikiem?

"Myślę, że oni zrobili okropną rzecz. Oni zabili w człowieku człowieka."

Autor zabiera nas do świata z którego wyeliminowano zło. Świat bez agresji, ale też zdolności radzenia sobie z ryzykiem. Tylko czy taki scenariusz nie powoduje, że człowiek zostaje pozbawiony tego co stanowi podstawę życiowego postępu i poczucia wolności. Niestety brak konfliktów prowadzi do stagnacji i ogranicza zdolność do sięgania po to co nieznane.
Głownym bohaterem jest Hal Bregg, który powraca na Ziemię po blisko 150 latach pobytu w kosmosie. Zastaje świat pełen dostatku i bezpieczeństwa, gdzie ludzie unikają wszelkiej przemocy czy rywalizacji. Hal pełen jest wewnętrznych sprzeczności, bo ścierają się w jego świadomości dawne czasy, gdy świat poświęcał się eksploracji kosmosu z nowymi, gdzie zapanowały czasy życia bezproblemowego i mało ekscytującego. Po raz kolejny Lem okazał się mistrzem mistrzowsko buduje napięcie przez budowania napięcia. Autor stawia pytania, które są aktualne po dziś dzień.
Do tego jest niebywałym wizjonerem. W jego książce pojawiają się technologie, które w rzeczywistości ludzkości pojawiły się wiele lat później.
„Powrót z gwiazd” to kolejna perełka Lema. Autor prowokuje do myślenia o ludzkiej naturze, pozostawia czytelnika z wieloma tezami do przemyślenia.

"Myślę, że oni zrobili okropną rzecz. Oni zabili w człowieku człowieka."

8332 użytkowników ma tytuł Powrót z gwiazd na półkach głównych
1683 użytkowników ma tytuł Powrót z gwiazd na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Powrót z gwiazd

Okładka książki Droga Do Science Fiction. Od Wellsa Do Heinleina Isaac Asimov, Edgar Rice Burroughs, Aldous Huxley, Murray Leinster, Jack London, H.P. Lovecraft, Lester del Rey, Olaf Stapledon, Herbert George Wells, Jack Williamson, Alfred Elton van Vogt

Cytaty z książki Powrót z gwiazd