Zakopane: Sezon na samobójców

Okładka książki Zakopane: Sezon na samobójców autora Jacek Rębacz, 8370541852
Okładka książki Zakopane: Sezon na samobójców
Jacek Rębacz Wydawnictwo: superNOWA Seria: superNOWA Sensacja kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
superNOWA Sensacja
2006-01-01
2006-01-01

Kup Zakopane: Sezon na samobójców w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zakopane: Sezon na samobójców

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakopane: Sezon na samobójców

Naprawdę słabo napisana, postaci sztuczne, ciężko kogokolwiek polubocz fabuła traci sens szybko, pogardliwy obrazek Zakopanego, moim zdaniem szkoda czasu, dokończyłam tylko dlatego że cienkie jak gazetka z lidla

Na półkach: , , , , ,

Główny bohater Piotr Klucha jest zakopiańskim detektywem. Ten niepozorny człowiek o bardzo trudnym charakterze i pesymistycznym podejściu do życia, ma "przeszłość". I to nie byle jaką. W obliczu krucjaty nowej ekipy rządzącej, pan Klucha miał nieszczęście pracować w WSI i... z hukiem z niej wylecieć. Teraz jako detektyw, szpieguje niewiernych małżonków, szuka psów i pije wódkę z góralami.
Afera, w którą wmieszał się prywatny detektyw zaczęła się niewinnie. Do drzwi biura zapukali załamani rodzice nastolatka, który pożegnał się z życiem na szczycie Świnicy. Zdarzenie wyglądało na samobójstwo - według zeznań świadków chłopak rozłożył ręce i skoczył w przepaść. Nie zostawił żadnego listu pożegnalnego, nie miał powodów, żeby się zabić... Dlaczego to zrobił? A może ktoś mu "pomógł"?
Detektyw przyjmuje zlecenie i całkowicie przypadkowo trafia w wir wydarzeń, które z samobójstwem chłopaka mają niewiele wspólnego.
Jacek Rębacz pisząc ten kryminał dla odmiany akcję umieścił nie w Londynie, Nowym Jorku, ani choćby w Moskwie. Ale w Zakopanem... na naszej polskiej ziemi. Każdy z Was był w Zakopanem, prawda? Krupówki, Gubałówka. Kasprowy Wierch, skocznia narciarska, te sprawy... Miłe, turystyczne miasto... A tu nieprawda. Bo za fasadą turystycznego raju kryją się brudy, które lepiej zamiatać pod dywan. Mieszkający przez pewien czas w Zakopanem autor postanowił zrobić inaczej i wyciągnął brudy na światło dzienne. Dzięki temu poznacie ten zimowy kurort od strony, od której najmniej byście się spodziewali.
Lewe interesy, chciwi górale, ceny z kosmosu, chińskie wyroby udające "oryginalne pamiątki z gór", przekręty budowlane i polityczne. Ksiądz Dyrektor, z którym władze konsultują ważne decyzje, prywata, wyzysk pracownika, praca na czarno w pensjonatach, mafia, korupcja, równi i równiejsi... długo można wymieniać. Opowieść niby fikcyjna, ale jej tło niebezpiecznie przypomina faktyczne wydarzenia. W szerszej perspektywie stolica Tatr staje się wręcz zwierciadłem, w którym odbijają się chyba wszystkie problemy ówczesnej Polski.
Powieść napisana z werwą, lektura przyjemnie wciąga, fabuła pełna zwrotów akcji, wszystko okraszone sporą dawką czarnego humoru i celnych spostrzeżeń na temat niewesołej rzeczywistości. Do tego bohater, którego łatwo polubić.
Idealna na jeden deszczowy wieczór. Polecam!

Ciekawa zagadka, bohaterowie z krwi i kości, rzeczywiste sytuacje. Zakończenie trochę nierealne, ale nie będę się czepiać :) Dobre poczucie humoru! Świetne odniesienia do aktualnej sytuacji :) Polecam i zabieram się za kolejne części.

215 użytkowników ma tytuł Zakopane: Sezon na samobójców na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Zakopane: Sezon na samobójców na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zakopane: Sezon na samobójców

Cytaty z książki Zakopane: Sezon na samobójców

Dodaj cytat z książki Zakopane: Sezon na samobójców