Zakopane. Osiem deszczowych dni
- superNOWA Sensacja
- superNOWA
- 2010-06-08
- 2010-06-08
- proza literatura piękna kryminał
Deszczowa wiosna w Zakopanem.
Jacek Rębacz już od kilku lat portretuje zimową stolicę Polski. Nie robi tego w rękawiczkach ani nie zamiata spraw pod dywan. W jego zakopiańskich kryminałach to miasto jest takie, jakie jest: piękne i dumne, brudne i skorumpowane. W knajpach, które trudno zliczyć, w zgodnej symbiozie przesiaduje elita: gangsterzy i celebryci, znani politycy i biznesmeni, a po Krupówkach snują się umęczeni turyści. Jest gwarnie i wesoło, jest interes do zrobienia. Tani przekręt – proszę bardzo. Morderstwo na zlecenie – też się zdarza. Grubsza afera – jeśli nie tutaj, to gdzie!
Jak ktoś ma pecha, to i w dupie palec złamie".
Świetnie oddany chaotyczny klimat przełomu epok sparodiowany intrygą, która winnych czasach nie miałaby prawa wypalić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejne ciekawe śledztwo detektywa Piotra Kluchy, tym razem w strugach deszczu i oparach mgły. Świetnie pokazane Zakopane z knajpami pełnymi dziwnych interesów, naciągającymi góralami, turystami w butach trekingowych, szemranymi układami. Uśmiech wymusza opis ślubu celebrytów:) Duży plus za poczucie humoru i świetne dialogi. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawdę mówiąc już zdążyłem polubić Piotra Kluchę - prywatnego detektywa i byłego funkcjonariusza WSI . Tym razem zostaje on zatrudniony przez zamożnego lekarza , który padł ofiarą napaści i został obrabowany we własnym domu . Sprawa zaczyna się jednak komplikować , gdy detektyw zaczyna skrupulatnie się nią zajmować , a jego dociekliwość powoduje , że on sam wpada w tarapaty .
Tak jak w poprzednich częściach tłem dla akcji jest Zakopane , ale nie takie jak znamy z Krupówek ; z oscypkami , najprawdziwszymi góralami , pobrzmiewające góralską muzyką , "Białym misiem" i nieodłącznym fotografem z Polaroidem na szyi . To raczej plotkarskie miasto , gdzie poczta pantoflowa działa szybciej od internetu , gdzie robi się interesy na każdą skalę i nie zawsze uczciwie . Turyści to też mieszanina ludzka od gołodupców po celebrytów , przez tych "prawdziwych" i wierzących po Noworuskich z karmanami wypchanymi dudkami w różnych kolorach i walutach .
Zachęcam do przeczytania "Ośmiu deszczowych dni" , bo i fabuła niezła i "Zakopane" jakieś inne w tej powieści .
Prawdę mówiąc już zdążyłem polubić Piotra Kluchę - prywatnego detektywa i byłego funkcjonariusza WSI . Tym razem zostaje on zatrudniony przez zamożnego lekarza , który padł ofiarą napaści i został obrabowany we własnym domu . Sprawa zaczyna się jednak komplikować , gdy detektyw zaczyna skrupulatnie się nią zajmować , a jego dociekliwość powoduje , że on sam wpada w tarapaty...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDeszczowa wiosna w Zakopanem. Okradziony lekarz prosi o pomoc Piotra Kluchę, byłego oficera WSI i eks-detektywa. Tropy prowadzą do mrocznych historii z czasów II wojny, ubeckiej katowni na Wilczniku i "Białego SS". Wkrótce lekarz odwołuje zlecenie, miasteczkiem wstrząsa seria spektakularnych napadów, dawni znajomi przypominają o zobowiązaniach, eks-detektyw brnie coraz głębiej w kłopoty, a deszcz pada, pada i pada...
Deszczowa wiosna w Zakopanem. Okradziony lekarz prosi o pomoc Piotra Kluchę, byłego oficera WSI i eks-detektywa. Tropy prowadzą do mrocznych historii z czasów II wojny, ubeckiej katowni na Wilczniku i "Białego SS". Wkrótce lekarz odwołuje zlecenie, miasteczkiem wstrząsa seria spektakularnych napadów, dawni znajomi przypominają o zobowiązaniach, eks-detektyw brnie coraz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo took
ok
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże robię się wybredna, ale dla mnie jest to przeciętny kryminał.
Może robię się wybredna, ale dla mnie jest to przeciętny kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzósta gwiazdka za umiejscowienie akcji w Zakopanem przy dokładnym oddaniu topografii miasta.
Wbrew pozorom i nie specjalnie zachęcającej okładce bardzo dobry, polski kryminał. Jest akcja, są liczne wątki, które prowadzą w uliczki bez wyjścia. Jest troszkę historii i teraźniejsze polityki. Jest eks-dedektyw z cofniętą licencją, agenci WSI i gangsterzy, a przede wszystkim Zakopane, które poprzez opis Jacka Rębacza można zwiedzać bez mapy :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohmmmmmmmmm cięzko okreslic ,toche na taK I TROCHE NA NIE
hmmmmmmmmm cięzko okreslic ,toche na taK I TROCHE NA NIE