Ucho, dynia, 125

- literatura dziecięca
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- 83-85193-32-4
Jacek Kosmala to uczeń piątej klasy, gnojek, który dokucza spokojnym dzieciom i bezmyślnie znęca się nad zwierzętami. Za sprawą czarów tajemniczego Balonikarza staje się jamnikiem. Wiodąc żywot bezdomnego psa doświadcza wielu niewesołych przygód. To kara, dzięki której może zrozumieć swoje złe postępowanie i zmienić się, gdy wróci do postaci chłopca. Tak jak w innych swoich utworach, Maria Krüger posługuje się motywami fantastycznymi, snując pełną akcji i barwną opowieść.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Ucho, dynia, 125 w ulubionej księgarni
Oceny książki Ucho, dynia, 125
1718 użytkowników ma tytuł Ucho, dynia, 125 na półkach głównych- Przeczytane 1 612
- Dzieciństwo 57
- Z dzieciństwa 24
- Lektury 22
- Dla dzieci 14
- Dla dzieci i młodzieży 11
- Dziecięce 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ucho, dynia, 125
Jedna z pierwszych ulubionych książek, otrzymana jako pamiątka kolonijna, przeczytana milion razy. Ile razy patrzę na żółte niskopodłogowe pieski mam w głowie psa Balonikarza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisane barwnym językiem, wciągająca akcja, moi synowie lubili kiedy im czytałam.
Cieszę się, że wróciłam do tej książki po latach. Historia jest o Balonikarzu, małym żółtym jamniku i uczniach z klasy piątej C. Świetna pouczająca, a przy tym świetnie się bawiłam śledząc losy Jacka Kosmali.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę przeczytałem dawno temu mając jakieś 10 lat. Teraz przeczytałem ją ponownie mojemu 7 letniemu synowi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW odczuciu dorosłego taka bez szału. Synowi się podobała, chciał wiedzieć co będzie dalej. Myślę, że taka ocena 6,5 jak najbardziej pasuje.
Czytam książki dla dzieci i młodzieży zawodowo i sięgając po tą starą pozycję byłam ciekawa, czy może ona zainteresować współczesne dziecko. Wydaje mi się, że tak, mimo że przedstawiona rzeczywistość to świat dość już odległy. Niemniej książkę czytało mi się łatwo i przyjemnie. I ciekawiło mnie, co będzie dalej. Oczywiście zawiera pewien morał, ale nie jest on nachalnie moralizatorsko podany. Wprawdzie "Karolcia" tej autorki podobała mi się bardziej, ale "Ucho, dnia 125" też jest całkiem niezła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzesłanie tej książki brzmi "pies też człowiek".
Autorka zabiera nas do świata na poły realnego i na poły magicznego. Jacek Kosmala, szkolny łobuz, który dokucza nie tylko innym dzieciom, ale też zwierzętom (rzuca w psy kamieniami i kasztanami w zielonych skorupkach, które wplątują się w ich sierść),sam zostaje zamieniony w psa. Tak za karę. Wspólnie z Jackiem przeżywamy psie przygody, doświadczając jednocześnie przemiany bohatera.
"Ucho, dynia, sto dwadzieścia pięć!" to piękna opowieść o przyjaźni, lojalności i szacunku nie tylko do ludzi, ale przede wszystkim do zwierząt. Krüger wspaniale opisała niezwykłą mądrość i inteligencję psów, a także ich bezwarunkowe przywiązanie do człowieka.
Przesłanie tej książki brzmi "pies też człowiek".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka zabiera nas do świata na poły realnego i na poły magicznego. Jacek Kosmala, szkolny łobuz, który dokucza nie tylko innym dzieciom, ale też zwierzętom (rzuca w psy kamieniami i kasztanami w zielonych skorupkach, które wplątują się w ich sierść),sam zostaje zamieniony w psa. Tak za karę. Wspólnie z Jackiem przeżywamy...
Moje jedyne wspomnienia o tej książce z podstawówki:
2 - bohater zamienił się w jamnika i ucieszył się, jak dali mu krupnik do miski.
Moje jedyne wspomnienia o tej książce z podstawówki:
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to1 - nie marudziłam przy czytaniu (więc raczej o niebo lepsza od "O psie, który jeździł koleją"),
Kolejny powrót do krainy dzieciństwa.
Jedenastoletni ancymon i rozrabiaka, Jacek Kosmala, nie szanuje nikogo. Pewnego razu zostaje zamieniony w żółtego jamnika i na własnej skórze odczuwa, jak to jest być źle traktowanym przez innych. Koledzy z klasy nie wiedzą, gdzie Jacek się zapodział, dlatego postanawiają go odnaleźć. Bardzo podobała mi się ta książka, podobnie jak "Oto jest Kasia".
Kolejny powrót do krainy dzieciństwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedenastoletni ancymon i rozrabiaka, Jacek Kosmala, nie szanuje nikogo. Pewnego razu zostaje zamieniony w żółtego jamnika i na własnej skórze odczuwa, jak to jest być źle traktowanym przez innych. Koledzy z klasy nie wiedzą, gdzie Jacek się zapodział, dlatego postanawiają go odnaleźć. Bardzo podobała mi się ta książka, podobnie jak...
Była to moja lektura. Nie podobała mi się bardzo. Takie wspomnienia i tyle w temacie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna, ukochana, uwrażliwiająca na innych.
Rewelacyjna, ukochana, uwrażliwiająca na innych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam tę książkę w podstawówce, była wtedy w kanonie lektur szkolnych (nie wiem, czy nadal jest). Ach, cóż to za powieść! Byłam nią oczarowana.
Jedenastoletni chłopak, Jacek Kosmala, jest jednym z największych rozrabiaków w szkole. Źle traktuje wszystkich: ludzi i zwierzęta. Pewnego dnia zostaje zamieniony w psa, żółtego jamnika i w trakcie wielu swoich przygód przekonuje się, co czuje zwierzę, okropnie traktowane przez człowieka. Podczas, gdy przeżywa swoje perypetie pod postacią jamnika, nikt nie wie, gdzie podział się chłopiec Jacek Kosmala. Kilkoro dzieci z jego klasy postanawia go odnaleźć na własną rękę i w tym celu zakładają tajną organizację o nazwie "Banda szperaczy". W poszukiwaniu Jacka pomaga bandzie pies Gapa.
Książka napisana z dużą błyskotliwością, przenikliwością i poczuciem humoru. Maria Krüger miała to do siebie, że traktowała swoich czytelników jak inteligentych młodych ludzi. Jest to wyraźnie zauważalne w każdej jej powieści, również w tej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedenastoletni chłopak, Jacek Kosmala, jest jednym z największych rozrabiaków w szkole. Źle traktuje wszystkich: ludzi i zwierzęta. Pewnego dnia zostaje zamieniony w psa, żółtego jamnika i w trakcie wielu swoich przygód...