Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku

Okładka książki Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku autora Kurt Vonnegut,
Okładka książki Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku
Kurt Vonnegut Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Współczesna Proza Światowa literatura piękna
Współczesna Proza Światowa
Breakfast of Champions or Goodbye Blue Monday
1977-01-01
1977-01-01
Lech Jęczmyk

Kup Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku w ulubionej księgarnii

Oceny książki Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku

Nie daję oceny, bo przeczytałem niewielką część. Nie wiem czy to kwestia tego, że Vonnegut podobał mi się w liceum (10 lat temu),czy akurat ta konkretna książka zawiera takie natężenie absurdu, że treść przestała mieć dla mnie sens i nie interesowało mnie czytanie dalej. Skoro autor mówi, że to było dla niego takie odsianie różnych myśli, to pewnie ta druga przyczyna.

Sprawdź też video nt. książki, link poniżej.

Hoover jest przedsiębiorcą, handlarzem samochodami, właścicielem nieruchomości i pomniejszych biznesów w klasycznym amerykańskim miasteczku - niczym z obrazka. Trout, który ma odwiedzić tę miejscowość z okazji festiwalu sztuki, pracuje na codzień w przemyśle okiennym, ale jego pasją jest pisanie si-fi. Obaj bohaterowie mają się spotkać, pierwszy wyczekuje idola, drugi podróżuje autostopem, aby przyoszczędzić na swoim honorarium za udział w wydarzeniu. Co wyniknie z tego spotkania?

To historia pęka od sarkazmu, antyidealistycznych tez, które ukazują Stany Zjednoczone jako kraj z niechlubną historią (niewolnictwo, rasizm, wyzysk słabszych) a nie cudowny ląd wart wielbienia. Vonegut prowadzi narrację tak nietuzinkowo, jakby snując wielowątkową opowieść z niezliczoną liczbą wątków dodatkowych i nawiązań. Tu każdy akapit ma znaczenie, a czasem każde zdanie. Obraz Stanów Zjednoczonych, jako kraju zbudowanego na krzywdzie, cierpieniu i poddaństwie, który ukazuje autor jest kontrowersyjny, ale nie pozbawiony aktualnych odniesień. Do tego są ilustracje autora, które potęgują przekaz, nadając mu lekkości i humoru.

Mało było w tamtych czasach tak odważnych i bezkompromisowych twórców, dla których forma, była równie ważna jak treść.

🔥 Ocena 1-10: 9

Sprawdź też video nt. książki, link poniżej.

więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Niestety nie dla mnie. Nie trafia do mnie taki styl pisania i chociaż czytało się błyskawicznie, to nie mogę powiedzieć, żebym była w to czytanie specjalnie zaangażowana.

8511 użytkowników ma tytuł Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku na półkach głównych
1159 użytkowników ma tytuł Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku

Okładka książki If. Worlds of Science Fiction. Vol. 1 Philip José Farmer, Daniel F. Galouye, Raymond F. Jones, R.A. Lafferty, C. C. MacApp, Rog Phillips, Frederik Pohl, Lester del Rey, James H. Schmitz, Clifford D. Simak, Kurt Vonnegut, Robert Moore Williams, Alfred Elton van Vogt
Okładka książki Zlituj się nad czytelnikiem. Zasady twórczego pisania Suzanne McConnell, Kurt Vonnegut
Okładka książki Rzeźnia numer pięć, czyli krucjata dziecięca (Adaptacja komiksowa) Albert Monteys, Ryan North, Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut
Kurt Vonnegut
Amerykanin niemieckiego pochodzenia. Pisarz, eseista i artysta grafik, a także wykładowca literatury na Uniwersytecie Harvarda oraz na City College w Nowym Jorku. Pierwsze doświadczenia dziennikarskie zdobywał pisując do szkolnej gazetki. W latach 1940-1943 studiował chemię i biologię na Cornell University. Zniechęcony słabymi wynikami w nauce wstąpił do armii amerykańskiej. Walczył na froncie II wojny światowej. W niemieckiej niewoli przeżył alianckie naloty dywanowe na Drezno, gdzie śmierć poniosło ponad 100 tys. cywilów. Te dramatyczne przeżycia odcisnęły piętno na jego psychice i zainspirowały do napisania uważanej za arcydzieło „Rzeźni numer pięć” (1968),ukazującej absurd wojny totalnej. Vonnegut znany był ze swoich kontrowersyjnych przekonań, których nie bał się wyrażać. Wyznawał poglądy lewicowe, był przeciwny wojnie i łamaniu praw obywatelskich. Sam siebie określał jako humanistę i socjalistę. Vonnegut był pisarzem prowokującym. Bezustannie bawił się formą, prowokował czytelnika, wciągał go w literackie pułapki i kpił z niego. Istotnym nurtem w twórczości Vonneguta był surrealizm. Jego powieści były pełne dziwacznych postaci, groteskowych, makabrycznych i onirycznych wydarzeń. Pisarz fascynował się science fiction, co najwyraźniej zaznaczył w powieści „Syreny z Tytana” i pisarskiej kreacji swojego alter ego – Kilgore'a Trouta.

Cytaty z książki Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku

Kurt Vonnegut Śniadanie mistrzów Zobacz więcej
Kurt Vonnegut Śniadanie mistrzów, czyli Żegnaj, czarny poniedziałku Zobacz więcej
Kurt Vonnegut Śniadanie mistrzów Zobacz więcej