Omen

Okładka książki Omen autora Christie Golden, 9788324140336
Okładka książki Omen
Christie Golden Wydawnictwo: Amber Cykl: Przeznaczenie Jedi (tom 2) Seria: Star Wars: Gwiezdne wojny fantasy, science fiction
Przeznaczenie Jedi (tom 2)
Star Wars: Gwiezdne wojny
Omen
2011-09-20
2011-09-20
2010-05-25
Anna Hikiert-Bereza

Kup Omen w ulubionej księgarnii

Oceny książki Omen

Powtórka z rozrywki, a także wejście nowych postaci na scenę. Luke wraz ze swoim synem kontynuują misję poszukiwania źródeł szaleństwa Jacena, a w tym samym czasie kolejnych Jedi na Coruscant ogarnia szaleństwo. Jednocześnie na planecie Kesh Zaginionę Plemię Sithów natyka się na starożytny statek kosmiczny.

Najciekawszy w książce jest wątek Sithów. Czytelnik dowiaduje się nieco więcej o tej społeczności, a także może się przekonać, że nie są to wcale tak jednoznacznie złe postacie, jak sugerują inne teksty z tego uniwersum. Nie jest to przy tym żałosny obraz niedobitków Sithów znany z „Dziedzictwa mocy”, ale dumni wojownicy z zasadami.

Trochę gorzej jest w dwóch pozostałych wątkach. Wątek Luke’a i Bena jeszcze jako tako daje radę, przez przedstawienie nowego oryginalnego gatunku kosmitów, którzy porozumiewają się jedynie za pomocą Mocy. Niestety wszystkie wydarzenia z Coruscant to po raz kolejny te same motywy, co w poprzednim tomie, przez co w zamierzeniu nawet najbardziej emocjonujące sceny idą znanym schematem i pozostawiają czytelnika obojętnym.

Brak pomysłowości tej książki w pewnych kwestiach sprawia, że jest ona co najwyżej przeciętna.

Najciekawszy w książce jest wątek Sithów. Czytelnik dowiaduje się...

Niemalże jednym tchem przeczytałem drugą część serii "Przeznaczenie Jedi" zatytułowaną "Omen" i muszę przyznać, że robi się coraz bardziej ciekawie. Powieść, napisana przez Christie Golden, odkrywa przed czytelnikami kolejne rozdziały podroży Luke'a Skywalkera i jego syna Bena przez galaktykę w poszukiwaniu przyczyn przejścia na ciemną stronę Mocy Jacena Solo. Podczas gdy Mistrz Jedi wraz z potomkiem zgłębiają tajniki Mocy na Curuscant Zakon Jedi przeżywa kryzys. Kolejni rycerze zapadają na dziwną chorobę powodującą, że wszędzie widzą sobowtóry znanych im osób.

"Omen", co mnie ucieszyło, jest napisany zupełnie innym stylem niż "Wygnaniec". Autorka nie stara się naśladować stylu autora poprzedniej części i przedstawia wydarzenia w sposób ciekawy, ale momentami niepewny. Prowadzi bohaterów przyjętą przez pomysłodawców serii ścieżką jednocześnie nadając im nowego kolorytu. Lubie te odniesienia do zdarzeń znanych z filmowej sagi i pod tym względem także się nie zawiodłem. Szkoda, że książka była taka krótka, na szczęście jeszcze siedem tomów tej historii przede mną.

Część słabsza. Bardziej kobieca... Wątek na targach zwierząt. .. ekhm

Część słabsza. Bardziej kobieca... Wątek na targach zwierząt. .. ekhm

256 użytkowników ma tytuł Omen na półkach głównych
132 użytkowników ma tytuł Omen na półkach dodatkowych

Okładka książki Star Wars: Z pewnego punktu widzenia. 40 opowieści na 40-lecie "Imperium kontratakuje" Tom Angleberger, Sarwat Chadda, Shannon A. Chakraborty, Mike Chen, Adam Christopher, Katie Cook, Zoraida Córdova, Delilah S. Dawson, Tracy Deonn, Seth Dickinson, Rebecca F. Kuang, Alexander Freed, Jason Fry, Christie Golden, Hank Green, Rob Hart, Lydia Kang, Michael Kogge, C. B. Lee, Mackenzi Lee, Mark Oshiro, John Jackson Miller, Michael Moreci, Daniel José Older, Amy Ratcliffe, Beth Revis, Lilliam Rivera, Cavan Scott, Emily Skrutskie, Karen Strong, Anne Toole, Catherynne M. Valente, Austin Walker, Martha Wells, Django Wexler, Kiersten White, Gary Whitta, Brittany M. Williams, Charles Yu, Jim Zub
Okładka książki Star Wars: Z pewnego punktu widzenia. 40 opowiadań na 40-lecie Nowej nadziei Ben Acker, Renée Ahdieh, Tom Angleberger, Ben Blacker, Jeffrey Brown, Pierce Brown, Meg Cabot, Rae Carson, Adam Christopher, Zoraida Córdova, Delilah S. Dawson, Kelly Sue DeConnick, Paul Dini, Ian Doescher, Ashley Eckstein, Matt Fraction, Alexander Freed, Jason Fry, Kieron Gillen, Christie Golden, Claudia Gray, Pablo Hidalgo, Emily Kate Johnston, Paul S. Kemp, Mur Lafferty, Ken Liu, Griffin McElroy, John Jackson Miller, Nnedi Okorafor, Daniel José Older, Mallory Ortberg, Beth Revis, Madeleine Roux, Greg Rucka, Gary D. Schmidt, Cavan Scott, Charles Soule, Sabaa Tahir, Elizabeth Wein, Glen Weldon, Richard William Wheaton, Gary Whitta
Christie Golden
Christie Golden
Autorka bestsellerów z listy „New York Timesa” - ponad trzydziestu powieści, w tym książek z serii „Star Wars. Przeznaczenie Jedi: Omen”, „Sojusznicy” i „Hegemonia”. Na swoim koncie ma publikacje między innymi ze świata Ravenloft, który w 1991 roku wzbogaciła „Wampirem z mgieł” , a także powieść „Fable: Edge of the World”, kilkanaście pozycji z cyklu Star Trek oraz liczne książki z uniwersów World of Warcraft i StarCraft, w tym „Warcraft. Thrall: Twilight of the Aspects” i „StarCraft II: Devil's Due”.

Cytaty z książki Omen

Dodaj cytat z książki Omen