Opowieści nadzwyczajne

- horror
- 1998-01-01
- 1998-01-01
- Bolesław Leśmian
Życie Edgara Poego było jednym z tych cichych, żmudnych i beznadziejnie bolesnych dramatów, których ocenę i odsłonę publiczną rozumnie i celowo zrzeszone społeczeństwo odsuwa starannie na męczeńską chwilę przedwczesnej śmierci zbytecznego bohatera, pozwalając mu cierpieć i ginąć samopas, oraz pilnie odwracając oczy od "krwawych scen", gdyż widok ich mógłby niepotrzebnie zakłócić rozzuchwalony ład zbrodniczej codzienności - ład, który jest wszakże sumieniem społeczeństwa.
Kup Opowieści nadzwyczajne w ulubionej księgarni
Oceny książki Opowieści nadzwyczajne
246 użytkowników ma tytuł Opowieści nadzwyczajne na półkach głównych- Chcę przeczytać 121
- Horror 2

6. Studia i wahadło
7. Cień
8. Diabeł na wieży
9. Król Dżumiec
10. Zagłada domu Usher'ów
1. Wyspa zaklęta
6. Studia i wahadło
7. Cień
8. Diabeł na wieży
9. Król Dżumiec
10. Zagłada domu Usher'ów
Smakowita. Dziwna. Trudna.
Smakowita. Dziwna. Trudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakiś czas temu zachwycałam się pięknem języka w „Zbieraczu ziół” Anatolija Kima, dziś to samo mogę powiedzieć o „Opowieściach nadzwyczajnych” Edgara Allana Poe. Miło czytać tak niebanalne sformułowania jak „woda przezrocza tak się nieodparcie zwierciedliła”, „dziwotworny panteizm” czy „zsiniały niebiosa”. Autor snuje swoje groteskowe, dziwne, niekiedy makabryczne historie z dużą łatwością; jego wyobraźnia była bardzo płodna. Jednak same opowieści są dość zawiłe i nie czyta się ich łatwo. Mimo tego warto zaznajomić się z tą pozycją tym bardziej, że przedmowę napisał do niej Bolesław Leśmian.
Jakiś czas temu zachwycałam się pięknem języka w „Zbieraczu ziół” Anatolija Kima, dziś to samo mogę powiedzieć o „Opowieściach nadzwyczajnych” Edgara Allana Poe. Miło czytać tak niebanalne sformułowania jak „woda przezrocza tak się nieodparcie zwierciedliła”, „dziwotworny panteizm” czy „zsiniały niebiosa”. Autor snuje swoje groteskowe, dziwne, niekiedy makabryczne historie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie potrafię ocenić tej pozycji. Jest to historia warta poznania i zachowania. Opowieści w niej zawarte są czasami groteskowe i makabryczne. Czytając, po prostu czułam to szaleństwo, grozę!
Piękny język, czysta przyjemność.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękny język, czysta przyjemność.
Książka naprawdę mega! Pomimo dość trudnego języka, naprawę czyta się świetnie! A jak się jeszcze oglądało Kruka ;) to i smaczki pewne są dodatkowe. Polecam zapoznać się z tą pozycją. Z pewnością nie będzie to stracony czas jak przy niektórych gniotach z naszych czasów :D.