Wciąż o tobie śnię

Okładka książki Wciąż o tobie śnię autora Fannie Flagg, 9788375340297
Okładka książki Wciąż o tobie śnię
Fannie Flagg Wydawnictwo: Nowa Proza literatura piękna
I Still Dream About You
2010-10-10
2010-10-10
Wojciech Szypuła

Kup Wciąż o tobie śnię w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wciąż o tobie śnię

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wciąż o tobie śnię

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

We „Wciąż o Tobie śnię” Fannie Flagg znów zabiera nas do małego amerykańskiego miasteczka Birmingham w Alabamie. Tam ludzie znają się po imieniu, a najważniejsze sprawy dzieją się w kuchniach, ogrodach i starych domach pełnych pamiątek. Autorka z właściwą sobie czułością i humorem kreśli świat pełen barwnych postaci, które mimo życiowych zakrętów nie tracą wiary w to, że każdy dzień może przynieść coś dobrego.
To opowieść o powrotach – do domu, do siebie, do marzeń. To książka życiu, które miało wyglądać inaczej, o starzeniu się z godnością, o miłości, która nie zawsze jest taka jak w filmach, ale bywa znacznie prawdziwsza. O przemijaniu – ale takim, które nie smuci, tylko przypomina, że życie to podróż, której warto się uważnie przyglądać.
Flagg potrafi pisać o rzeczach trudnych w sposób lekki, ale nigdy banalny – z czułością, z humorem, z nadzieją.
Idealna na lato. Dla wszystkich, którzy tęsknią za opowieściami, które rozgrzewają serce. Dla tych, którzy wierzą, że nigdy nie jest za późno, by zacząć od nowa. I dla tych, którzy wierzą, że czasem największe cuda przychodzą znienacka a piękne chwile kryją się w zwyczajności.
Polecam

Fannie Flagg, autorka bestsellerowych Smażonych, zielonych pomidorów, ponownie zabiera nas w podróż do pełnej uroku amerykańskiej prowincji. Wciąż o Tobie śnię to ciepła, nostalgiczna opowieść o , przyjaźni i drugich szansach, w której przeszłość splata się z teraźniejszością w charakterystycznym dla autorki stylu.
Główną bohaterką jest Maggie, dziś 55 letnia panna, w przeszłości Miss Alabamy, która szukała szczęścia w wielkim mieście. Po latach wróciła do rodzinnego domu i wiedzie nudnawe życie agentki nieruchomości. Maggie odczuwa rozczarowanie swoim życiem, nie widzi dla siebie perspektyw i nadziei. Postanawia odejść z tego świata, i bardzo solidnie się do tego przygotowuje. W końcu Margaret jest pedantką, przywiązaną do detali i porządku. Ale sprawy nie płyną tak jak to zaplanowała nasza bohaterka. Co chwilę musi bowiem przesuwać swój plan doskonały...
Flagg, jak zwykle, kreuje barwne, pełne ciepła postaci i wplata humor w codzienne troski swoich bohaterów. Jej styl jest lekki, narracja płynie gładko, a krótkie rozdziały i przeplatanie perspektyw sprawiają, że książkę czyta się szybko i przyjemnie.
Pod pozornie prostą historią kryją się głębsze przesłania: o tym, jak ważne są małe gesty życzliwości, o tym, że nigdy nie jest za późno na zmiany, oraz o tym, jak niespodziewane wydarzenia mogą odmienić nasze życie. Flagg przypomina, że miłość i przyjaźń są lekarstwem na samotność, a życzliwość i otwartość mogą czynić cuda.

Wciąż o Tobie śnię to książka idealna dla tych, którzy szukają wzruszającej, pełnej ciepła opowieści o ludzkiej dobroci. Nie jest to powieść z wartką akcją czy wielkimi dramatami – raczej delikatna, nostalgiczna historia, która otula niczym ciepły koc w zimowy wieczór. Dla fanów twórczości Fannie Flagg i miłośników książek o małomiasteczkowej atmosferze – pozycja obowiązkowa.

Główną bohaterką jest Maggie, dziś 55 letnia panna, w...

1104 użytkowników ma tytuł Wciąż o tobie śnię na półkach głównych
240 użytkowników ma tytuł Wciąż o tobie śnię na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wciąż o tobie śnię

Fannie Flagg
Fannie Flagg
Fannie Flagg (właśc. Patricia Neal) - ur. 21 września 1944 w Birmingham w Alabamie - amerykańska pisarka i aktorka. Zaczęła pisać i produkować programy telewizyjne w wieku dziewiętnastu lat, a następnie dała się poznać jako aktorka, scenarzystka i powieściopisarka.

Zamiana miejsc Jane Green
Zamiana miejsc
Jane Green
Bardzo przyjemna w odbiorze opowieść o dwóch kobietach, które wyniku pewnych okoliczności zamieniają się miejscami. Singielka wchodzi w rolę mężatki i matki, mężatka w rolę singielki. A, żeby było jeszcze ciekawiej, to singielka, Vicky jest Angielką, natomiast mężatka Amber to Amerykanka. Co wyniknie z tej szalonej zamiany? Co w ogóle ją spowodowało? Tego nie będę zdradzała, choć można się domyślać, że u podstaw leży odwieczne chyba przekonanie, że wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma😉 Vicky, choć zawodowo spełniona, jest jednocześnie sfrustrowana niepowodzeniami w relacjach damsko - męskich i tęskni za tym, by mieć szczęśliwą rodzinę, męża i dzieci. Amber posiadająca, to wszystko w pakiecie, bywa momentami zagubiona w roli ‘idaelnej’ żony i matki i tęskni do tego, żeby być sobą dla samej siebie. Więc nic dziwnego, że decydują się skorzystać z możliwości, którą zsyła im los i przez cztery tygodnie odnaleźć siebie, przeżywając życie kogoś innego. Miało być lekko, przyjemnie i było. Na to się nastawiałam i to otrzymałam😊. Czy zapamiętam tę historię na dłużej? Pewnie nie, choć niewątpliwie miło spędziłam czas, a całość niepozbawiona jest również głębszych refleksji. Co ważne, bohaterki wzbudzają sympatię i można się z nimi solidaryzować, rozumiejąc ich punkt widzenia, co przy tego typu książkach nie zawsze jest takie oczywiste. Polecam, jeżeli lubicie ten gatunek albo szukacie po prostu czegoś lekkiego, co pozwoli się w przyjemny sposób zrelaksować 😊
Kasiag - awatar Kasiag

Cytaty z książki Wciąż o tobie śnię