ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać7
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać14
LubimyCzytać32
Leśne morze

- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 978-83-247-1487-2
Kup Leśne morze w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Leśne morze
Znakomita i niedoceniana książka Igora Newerlego. Napisana w 1958 roku a wydana w ocenzurowanej (bez dwóch pełnych rozdziałów) wersji w 1960. Autor miał pracować nad nią cztery lata, korzystając m.in. z rozmów z jednym Polaków z Harbinu (wówczas pisanego przez „ch”),Bronisławem Żebrowskim, aczkolwiek powieść nie nawiązuje do jego losów. Akcja rozgrywa się w latach 1939-1943 na terenie Mandżurii, głównie w szu-hai – tytułowym „leśnym morzu”, ale także w Harbinie, w marionetkowym państwie Mandżukuo, pod japońską okupacją, wśród Chińczyków, Polaków i Rosjan - zarówno „białych”, jak i bolszewików. Newerly, jak na wnuka carskiego łowczego (Czecha!) przystało, umiał jak mało kto odmalować słowami piękno lasów, puszcz, gór, rzek i strumieni, świat zwierząt i roślin oraz zjawiska przyrodnicze,takie jak powódź. Nawet opisy polowań w jego wykonaniu nie rażą dzisiejszego czytelnika, słusznie nie uważającego zabijania zwierząt za sport czy rozrywkę czy w ogóle za coś,czym wypada się chwalić. Widać także szacunek dla wszystkich mieszkańców Mandżurii i ich kultur oraz fascynację ich życiem, szczególnie przejawianą przez Wiktora Domaniewskiego, głównego bohatera książki (obok jeszcze jednej istoty, pojawiającej się na początku książki i pod sam jej koniec). Nawet Japończycy, w tym ewidentni zbrodniarze (jednostka nr 731 istniała naprawdę) budzą mieszane uczucia. Okrutni, lecz inteligentni, wywodzący się z niezrozumiałej dla Polaków kultury, ale na swój sposób szanujący ich. I tylko zdrajcy budzą jednoznaczne uczucia czytelnika, acz jest ich niewielu. Jak na okres powstania powieści jest ona zaskakująco neutralna politycznie. Komuniści nie budzą jednoznacznej sympatii, a ich wrogowie niechęci, za to ofiary – szacunek i wyłącznie sympatię. Tylko w przypisach autora rażą słowa typu „reakcja”, chociaż i tu widać chęć wyręczenia się cytatami zamiast własnych opinii. Akcja toczy się wartko, lecz chociaż całkowicie wymyślona,jest w pełni prawdopodobna, a co najważniejsze wolna od kiczu i infantylizmu. Nie ma superbohaterów wychodzących bez skazy ze wszelkich niebezpieczeństw, a większość szwarccharakterów nie zostaje ukarana. Jeśli chodzi o życie osobiste,to bohaterom bliżej do Kmicica (przed „przemianą”),niż Podbipięty, a przedstawicielki płci pięknej nie są matkami-Polkami z rodzinnych sag historycznych. Czyli – jak pisał Hłasko – prawdziwe zmyślenie, albo realistyczna wyobraźnia autora, poparta rzetelną wiedzą i pięknym, epickim stylem. Pozostaje przyjemność poznawania dalekiego, egzotycznego świata, dziś już nie istniejącego, gdzie ludzie żyli w symbiozie z przyrodą, umiejąc z niej korzystać, ale nie ponad miarę. I to kolejna książka przynajmniej częściowo rozgrywająca się w Harbinie (jak m.in. dużo słabsze „Trzy minuty po trzeciej”, debiutanckiej powieść Teodora Parnickiego, także ucznia harbińskiego gimnazjum polskiego imienia Henryka Sienkiewicza). Piękna, epicka, niesłusznie zapomniana powieść.
Oceny książki Leśne morze
611 użytkowników ma tytuł Leśne morze na półkach głównych- Chcę przeczytać 384
- Literatura polska 7
- E-book 4
- Polska 3
- 2023 3

Cytaty z książki Leśne morze
Nie sposób wszystkiego przeczytać, więc trzeba pomału i tak, jakby się samemu pisało.
... kochać póki czas, po prostu i świeżo, bo może przyjść miłość zatruta zwątpieniem, jakaś miłość zupełnie wynaturzona, w którą nikt nie uwierzy, do której lepiej się nie przyznawać...
Rozwiń ZwińKażdy nosi w sobie jakąś szklaną górę i o jej krawędzie całe życie się kaleczy.
Każdy nosi w sobie jakąś szklaną górę i o jej krawędzie całe życie się kaleczy.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Leśne morze
bardzo trudna w przyswajniu ta opowieść, głownie ze względu na specyfikę regonu, w którym toczy się akcja. Ale frapujaca, do tego niesamowicie malarsko przedstawiona.
No i trochę sentymentu patriotycznego...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i trochę sentymentu patriotycznego...
Podobają mi się powieści Newerlego, wciąga mnie akcja jego książek, z ciekawością śledzę losy bohaterów.
Autor ukazuje ówczesną Polonię zamieszkującą tamte tereny, ich życie wśród Chińczyków, wspieranie w walkach o niepodległość.
Można zauważyć, że obok Wiktora Domaniewskiego, w książce występuje drugi bohater, tygrys, zwany Bezogonny. Jest pewne podobieństwo między nimi, obaj tracą rodziców, obaj muszą radzić sobie w tajdze, aby przeżyć; są odważni i waleczni.
Autor ciekawie opisał perypetie bohatera, jego przyjaźnie i głębsze uczucia, przeżyte tragedie.
Warto wspomnieć, że w książce jest dużo opisów przyrody, puszczy mandżurskiej zwanej przez Chińczyków Leśne Morze; oraz opisy zwierząt zamieszkujących te tereny, czy tamtejszego ptactwa.
Wydarzenia i postacie w powieści są fikcją literacką, jak zaznacza autor, ale dzięki tej książce można sięgnąć dalej i poczytać o powstawaniu Kolei Wschodnio-Chińskiej i udziale Polaków w jej budowie, oraz o mieście w Mandżurii, Charbin, założonym przez Polaka, z którym jest związany bohater tej powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną postacią tej powieści jest Wiktor Domaniewski, syn polskich zesłańców, młody mężczyzna, żyjący w Mandżurii, jego losy śledzimy w latach 1939-1944, jest to czas, gdy w Mandżurii trwają walki o niepodległość narodu chińskiego z japońskim okupantem.
Autor ukazuje...
Newerly za sprawą tej powieści przenosi czytelnika w sam środek Mandżurii lat 1939 – 1943, mistrzowsko łącząc opisy przyrody z historią ludzi. Obserwujemy życie Polaków, Chińczyków i Rosjan pod japońską okupacją, poznając ich codzienność, radości, lęki i moralne wybory w świecie pełnym niepewności.
Co fascynujące, przyroda nie jest tylko tłem – w jej rytmach i cyklach odbija się życie bohaterów, ich dramaty i nadzieje. Nawet polowania czy konflikty, choć obecne w opowieści, nie dominują – wszystko wpisuje się w większą harmonię opowieści o świecie, który jest zarówno surowy, jak i piękny.
To epicka opowieść o człowieku i naturze, o przetrwaniu i szacunku dla innych kultur, pełna empatii i subtelnego napięcia, które trzyma do ostatniej strony. To książka, którą czyta się nie tylko oczami, ale i sercem – pozwala zrozumieć świat, który przeminął, a mimo to wciąż zachwyca swoją niezwykłą atmosferą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo fascynujące, przyroda nie jest tylko tłem – w jej rytmach i cyklach...
zupełnie nie spodziewałam się takiej książki spod pióra Newerlego, gdyż jak już wspomniałam przy poprzedniej 'recenzji' również myślałam stereotypowo i skojarzenia miałam nawiązujące do szczęśliwie minionej epoki komunizmu, o której myśl wzdraga mną ilekroć przypomnę sobie dziecięce lata. Tymczasem powieść jest po prostu świetna, może nie tyle trzymająca w napięciu ile nie pozwalająca na wybór innej formy spędzania czasu wieczorem. Są momenty bardzo smutne, są wzruszające, a opisy mandżurskiej przyrody są niezwykle sugestywne. Cieszę się, że przypadło mi czytać tę książkę zimową porą, odnoszę wrażenie, że lepiej odbierałam surowość mandżurskich krajobrazów. Ponadto, przyznam szczerze, że nie miałam pojęcia o szeregu faktów historycznych, które są kanwą powieści. Mam już przygotowaną kolejną książkę tego wspaniałego pisarza i polecam tę pozycję tym, którzy cenią wysokich lotów i pięknie pisaną prozę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLosy Polaka w tajdze mandżurskiej na tle walk Rosjan i Chinczyków z Japonczykami. Rodzący się komunizm i piekne opisy przyrody.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkowicie wciągająca. Doskonale się czytało, a przy okazji można się dowiedzieć o kulturze i przyrodzie rejonów odległych i mało znanych. Dodatkowo historia, niby niezbyt odległe czasy, ale takie ujęcie od strony osobistych przeżyć bardzo wiele wnosi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzukałam niebanalnej książki przygodowej i ta taka jest. Piękny, bogaty język, egzotyka mandżurskiej tajgi, mieszanka kultur i języków, miłość i dramat. Jest wszystko co w takiej powieści być powinno,
do tego często niebanalnie przedstawione, dialogi czy może nawet bardziej monologi wewnętrzne ciekawe. Bardzo chętnie przeczytałabym podobna książkę dziejąca się współcześnie. Dziękuję @Aguirre za inspirację.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo todo tego często niebanalnie przedstawione, dialogi czy może nawet bardziej monologi wewnętrzne ciekawe. Bardzo chętnie przeczytałabym podobna książkę dziejąca się...
Piękna , wartościowa powieść.
Piękna , wartościowa powieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam tytuł jest urzekający i tak mnie zauroczył , że przeczytałam z przyjemnością, ale też smutkiem i wzruszeniem.
Piękna, epicka, niesłusznie zapomniana powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja rozgrywa się w latach...
Nie spodziewałam się czegoś tak fajnego
Nie spodziewałam się czegoś tak fajnego