The Hate U Give. Nienawiść, którą dajesz

Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki The Hate U Give. Nienawiść, którą dajesz
Angie Thomas Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Ekranizacje: Nienawiść, którą dajesz (2019) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
The Hate U Give
2018-10-24
2018-10-24
2017-02-28
Donata Olejnik
Ekranizacje:
Nienawiść, którą dajesz (2019)

Kup The Hate U Give. Nienawiść, którą dajesz w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Hate U Give. Nienawiść, którą dajesz

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Hate U Give. Nienawiść, którą dajesz

dawno nie czytalam tak zlej ksiazki. serio nie polecam nikomu

dawno nie czytalam tak zlej ksiazki. serio nie polecam nikomu

"Wiele razy widziałam ten scenariusz: czarnoskóry zostaje zabity tylko dlatego, że jest czarnoskóry i rozpętuje się prawdziwe piekło. Sama zamieszczałam hasztagi na Twitterze, publikowałam cudze zdjęcia na Tumblr, podpisywałam wszystkie możliwe petycje. Zawsze powtarzałam, że jeśli zobaczę coś takiego, będę krzyczała najgłośniej ze wszystkich, dopilnuję, żeby świat dowiedział się, co się tak naprawdę wydarzyło.
Właśnie to zobaczyłam i boję się odezwać."
Starr Carter ma 16 lat i mieszka z rodziną w biednej dzielnicy Garden Height, niebezpodstawnie uważanej za getto czarnych - to miejsce, gdzie rywalizują ze sobą gangi, gdzie łatwo kupić narkotyki i łatwo znaleźć się na linii strzału. Są to powody, dla których rodzice Starr postarali się, aby zapisać swoje dzieci do prywatnej szkoły poza ich dzielnicą, do której chodzą głównie białe, bogate dzieciaki. Starr żyje w dwóch równoległych światach, które oddziela w swojej głowie grubą kreską. Nauczyła się nawet inaczej mówić i zachowywać, gdy znajduje się w otoczeniu swoich białych koleżanek szkolnych, niż robiłaby to wśród znajomych z sąsiedztwa, a przed ojcem ukrywa fakt, że chodzi z białym chłopakiem. Starr zwykle nie chodzi na imprezy urządzane w Garden Height, ale wyjątkowo pozwoliła się raz na taką wyciągnąć. Niestety, dzieje się dokładnie to, czego się mogła obawiać - w pewnym momencie padają strzały i ludzie rzucają się do ucieczki, a Starr odjeżdża z Khalilem, dawno niewidzianym przyjacielem z lat dzieciństwa, którego akurat tam spotkała. W drodze świetnie się im rozmawia, Khalil puszcza stary klasyczny rap i tłumaczy Starr, jak Tupac tłumaczył słowa "THUG LIFE" - The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody. W pewnym momencie zatrzymuje ich policjant, choć nie ma ku temu powodu, bo jadą zgodnie z przepisami. Nagle sytuacja staje się bardzo nerwowa, bo zarówno policjant wydaje się być zdenerwowany, jak i Khalil nie kryje zbytnio swoich reakcji na fakt, że policjant zupełnie bez powodu traktuje go jak podejrzanego, każe mu wysiąść z samochodu i obszukuje go. W pewnym momencie Khalil podchodzi do auta i otwiera drzwi od strony pasażera, aby zapytać Starr, czy wszystko w porządku, wtedy rozlega się strzał, potem drugi i trzeci. Starr krzyczy głośno, wypada z samochodu i podtrzymuje Khalila, który leży na ziemi i krwawi, a oczy zachodzą mu mgłą.
Potem dowiemy się, że w schowku w drzwiach samochodu znajdowała się czarna szczotka do włosów, której wystający trzonek policjant z daleka uznał za pistolet.
Tak rozpoczyna się cała opowieść, która mówi także o skomplikowanych relacjach rodzinnych, o miłości, przyjaźni i walce o lepsze jutro. Tragiczne zdarzenia i trauma muszą jakoś pomieścić się obok zwykłej codzienności, bo życie nie zatrzymuje się, tylko biegnie dalej. Wydawać by się mogło, że to będzie ciężka powieść, ale wcale tak nie jest - można tu znaleźć humor i ogrom ciepła.
Jeśli czegoś tu nie ma, to chyba tylko typowego romansu - Starr i Chris są parą już na wstępie, nie mamy wglądu w przebieg wydarzeń prowadzących do ich zakochania i prawdę mówiąc, autorka trochę po macoszemu potraktowała ten wątek - niby są sceny, gdzie się całują i w ogóle, ale w sumie to nie do końca czuć tę młodzieńczą, nastolatkową miłość, raczej musimy jakby uwierzyć w nią na słowo. Nie mogę się do końca zdecydować, czy to wada, czy zaleta tej powieści. Myślę, że autorka celowo nie zagłębiała się zbytnio w wątek miłosny, aby położyć nacisk na zupełnie inne aspekty i tematy, które się w tej powieści przewijają.
Jeśli ktoś pomyślałby, że ta książka została napisana na fali afery medialnej związanej ze śmiercią Georga Floyda i ruchem "black lives matter", której kręgi obiły się aż o nasze, europejskie media, to od razu mogę wyprowadzić z tego błędu: George Floyd zginął w roku 2020, natomiast ta książka została wydana w 2017. Fabuła jest fikcją, ale została napisana w oparciu o prawdziwe problemy społeczne, które nie są jakimś pojedynczym incydentem.

Książka wyjątkowo poruszyła moim sercem. Świadomość tego, że takie sytuacje dzieją się cały czas na świecie jest przerażająca nie mogłam powstrzymać swoich łez .

2145 użytkowników ma tytuł The Hate U Give. Nienawiść, którą dajesz na półkach głównych
436 użytkowników ma tytuł The Hate U Give. Nienawiść, którą dajesz na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki The Hate U Give. Nienawiść, którą dajesz

Okładka książki Whiteout. Gdy śnieg zasypie miasto Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon
Okładka książki Blackout. Gdy zgasną światła Dhonielle Clayton, Tiffany D. Jackson, Nic Stone, Angie Thomas, Ashley Woodfolk, Nicola Yoon
Angie Thomas
Angie Thomas
Angie Thomas urodziła się, dorastała i do tej pory mieszka w Jackson w stanie Missisipi, na co wskazuje jej akcent. Jako nastolatka była raperką, której największym osiągnięciem stał się artykuł na jej temat zamieszczony, wraz ze zdjęciem, w „Right-On Magazine”. Posiada tytuł BFA z Kreatywnego Pisania, zdobyty na Uniwersytecie Belhaven oraz nieoficjalny tytuł z dziedziny Hip-Hopu. Jest laureatką nagrody Walter Dean Myers Grant 2015, przyznawanej przez We Need Diverse Books. Jej debiutancka powieść „Nienawiść, którą dajesz” jest bestsellerem New York Timesa. Film na ekranach kin jeszcze w tym roku. Reżyserem został George Tilman, a w filmie występuje aktorka znana z „Igrzysk Śmierci”, Amanda Stenberg.

Drogi Evanie Hansenie Val Emmich
Drogi Evanie Hansenie
Val Emmich
O tym, że prawda nas wyzwoli. Evan Hansen w ramach terapii pisze listy do samego siebie. Splotem przypadków jeden z tych listów zostaje znaleziony przy ciele kolegi, który popełnił samobójstwo, w związku z czym Evan zostaje uznany przez rodzinę zmarłego za jego najlepszego przyjaciela, choć nie miał z tym chłopakiem nic wspólnego. Książka opiera się na musicalu o tym samym tytule. Nie pamiętam kiedy przy czytaniu młodzieżówki towarzyszyło mi takie napięcie. Fabuła książki niemal w całości opiera się na tym, że Evan brnie w kolejne kłamstwa i czytając, czeka się aż wszystko w końcu wybuchnie mu w twarz. Choć Evan zdaje sobie sprawę z tego, że jego postępowanie jest niewłaściwe, nie potrafi się już z tego wycofać, zwłaszcza że dzięki tej mistyfikacji udaje mu się zdobyć nowych przyjaciół i poczuć zauważonym, a jego działania przynoszą pogrążonej w żalu rodzinie realną ulgę. Nie pomaga też jego osobowość - Evan jest chłopakiem bardzo zalęknionym, ze skłonnością do nadmiernego analizowania i ma wyraźne trudności z nawiązywaniem kontaktów. Książka dotyka problemu samobójstw wśród młodych ludzi i ich poczucia wyobcowania, a także krytykuje powierzchowne akty solidarności, wynikające bardziej z chęci pokazania się z dobrej strony niż z realnego żalu spowodowanego czyjąś śmiercią. Pokazuje także, że warto swój ból przekuć w coś pozytywnego, co przyniesie korzyść innym. Jednym z istotnych wątków jest to, że Evan jest dzieckiem rozwiedzionych rodziców i bardzo przeżywa to, że ma z ojcem bardzo sporadyczny kontakt i nie jest dla niego równie ważny co nowa rodzina. Zważywszy na to ile miejsca poświęcono tej kwestii, fakt, że doczekuje się ona raczej wątłej konkluzji jest nieco rozczarowujący. Ogólnie jest to jednak całkiem niezła książka w swoim gatunku.
niedź - awatar niedź
Love & Luck Jenna Evans Welch
Love & Luck
Jenna Evans Welch
Po zorganizowanym w Irlandii hucznym weselu ciotki, Addie panowała spędzić resztę wakacji u przyjaciółki w słonecznych Włoszech. Jednak los miał dla niej zupełnie inne plany. Niespodziewanie Addie ląduje wraz z bratem i jego przyjacielem w ciasnym, rozpadającym się aucie, zmierzającym w głąb Szmaragdowej Wyspy. Podróż ta, w której towarzyszy Addie również egzemplarz wyjątkowego przewodnika – "Irlandia dla złamanych serc" – może okazać się szansą, by pozbierać się po bolesnym rozstaniu, odbudować relację z bratem, a może nawet zawiązać nowe znajomości? "Love & Luck" chodziło mi po głowie odkąd tylko przeczytałam "Love & Gelato". Uznałam wtedy, że seria o rozsianych po Europie amerykańskich nastolatkach i ich perypetiach to obiecujący pomysł. I wciąż tak uważam! Niesamowicie podobał mi się pomysł ze wzbogaceniem opowieści Addie o fragmenty czytanego przez nią przewodnika. Nie dość, że jest napisany w obrazowy a jednocześnie zabawny sposób, to na dodatek ciekawie opisuje odwiedzane przez Addie miejsca, a dzięki temu ma się wrażenie, jakbyśmy rzeczywiście tam z nią byli. Nigdy nie byłam w Irlandii, ale czułam jej klimat przebijający przez papier. Bardzo szybko się czyta. To lekka i króciutka historia, jednak na jej długości ucierpiała między innymi konstrukcja bohaterów. Wszyscy wydają się bardzo płascy, jednowymiarowi, ciężko mi było się z nimi zżyć czy w ogóle ich polubić, co ostatecznie mi się nie udało. Do samego końca miałam i nadal mam do nich mocno neutralny stosunek (nie licząc Iana, który wyróżnił się tylko tym, że irytował mnie swoją krótkowzrocznością). Spodziewałam się więcej romansu, w ogóle jakiekolwiek rozwoju wątku romantycznego, jednak historia Addie opiera się nie na tym, by zaleczyć złamane serce kolejnym związkiem, lecz na tym, by poukładać sobie wszystko w głowie, czym jestem pozytywnie zaskoczona. To dość nieszablonowe i rzadziej spotykane podejście, jeśli chodzi o książki młodzieżowe. Tak więc jeśli dodatkowo lubicie motyw podróży i irlandzki klimat, "Love & Luck" na pewno Wam się spodoba!
VicthoriaAnneScarlet - awatar VicthoriaAnneScarlet
Moje serce, mój wróg Steiger A.J.
Moje serce, mój wróg
Steiger A.J.
Po książkę "Moje serce, mój wróg" sięgnęłam z racji na to, że długo już zalegała u mnie na półce. Spodziewałam się najzwyklejszej w świecie młodzieżówki, romansu który połączy bohaterów z ogromną mocą i wieloma przeciwnościami na ich drodze. Czy tak właśnie było? Zero zaskoczeń, wszystko wedle utartego schematu? Alvie jest dziewczyną, która do szczęścia potrzebuje niewiele - dotrwać do osiemnastych urodzin, bez większych problemów aby za zgodą kuratora prowadzić samotne, dorosłe, wolne życie. Asperger, który jest niejako źródłem jej problemów, nieco utrudnia sprawę. W szczególności ma to miejsce w przypadku relacji międzyludzkich. Alvie nie ma przyjaciół, jest samotniczką, a jej kurator jasno sugeruje jej, że dobrze by było, gdyby miała osobę do pogadania. Na drodze Alvie nagle pojawia się Stanley. Chłopak chodzi o lasce, wydaje się być samotny, zupełnie tak jak dziewczyna. Jednak stawianie kroków na drodze przyjaźni to wyzwanie, nie tylko dla Alvie, ale i Stanleya, który musi przebić się przez mur, który ona buduje wokół siebie. Szczerze mówiąc, określiłabym tę książkę dwoma słowami - standardowa młodzieżówka. Bohaterowie są naprawdę w porządku. Myślę, że spokojnie nastolatkowie będą w stanie ich zrozumieć na wielu płaszczyznach. Aspektem, który zdecydowanie działa na plus tej książce są schorzenia głównych postaci. Zespół Aspergera nie jest czymś, co pojawia się niesamowicie rzadko, toteż bardzo dobrze, że istnieje młodzieżówka z taką bohaterką. Dorastający młodzi ludzie dzięki temu mają możliwość nieco lepiej poznać jak funkcjonują osoby neuroatypowe. Choroba przewlekła Stanleya również nie jest czymś, co w książkach young adult spotykamy często. Tym bardziej, że jest to schorzenie naprawdę rzadkie, którego sama nigdy w literaturze rozrywkowej nie spotkałam. Fabuła niczym nie odbiega od innych pozycji w tym gatunku. Ot taki przeciętniak. Przewidywalna akcja, momentami nadmiar plot-twistów, jakby na siłę, aby przytrzymać uwagę czytelnika. Niemniej jednak z uwagi na tych wyjątkowych bohaterów, uważam, że warto się z nią zapoznać, szczególnie jako młody człowiek . Podsumowując, może to nie jest wybitna lektura, która wbije czytelnika w fotel, ale porusza ważny społecznie temat, jakim jest funkcjonowanie osób niepełnosprawnych oraz neuroatypowych w społeczeństwie. To właśnie z tego powodu, myślę, że młodzi ludzie mogą z niej wynieść całkiem sporo, mimo dość banalnej historii.
cafeetlivre - awatar cafeetlivre
Moja Jane Eyre Cynthia Hand
Moja Jane Eyre
Cynthia Hand Jodi Meadows Brodi Ashton
ᴍʏ ᴊᴀɴᴇ ᴇʏʀᴇ ★★★★★★★★☆☆ Q: Chcielibyście widzieć i rozmawiać z duchami? [recenzja] Jane, dziewczyna, która w świecie pełnym duchów ma dar widzenia ich i komunikowania się z nimi. Przez niektórych uznawana za dziwaczke, dla innych jest wyjątkowa. Charlotte uwielbia opisywać wszystko co ją otacza i tworzyć własne historię. Dzięki swojej zdolności obserwacji niejednokrotnie robi wrażenie na przystojnym młodzieńcu, który wpadł jej w oko. Alexander to "zaklinacz" duchów, który jest oddany towarzystwu. Choć w swoim życiu spotkał już od groma zjaw, po ciuchu liczy, że w końcu uda mu się spotkać tego, od którego wszystko się zaczęło. "Śmierć nie pokona prawdziwej miłości: tej platonicznie, tej romantycznej, a także tej synowksiej. Bo miłość sięga poza granice życia i śmierci." ... Jak ja się świetnie bawiłam podczas lektury tej książki! Spisek, duchy, morderstwo, romans. I to jeszcze osadzony w czasach historycznych. Ciężko określić co działo się naprawdę, a co zostało dodane na potrzeby fabuły (oprócz duchów),bo ta historia jest genialna i żałuję, że nie sięgnęłam po nią wcześniej. Bardzo wciągająca i przyjemna, idealna na wieczór jeśli ktoś szuka odmóżdżacza z dawką humoru i historii. Choć chciałabym doczekać ekranizacji nie zapowiada się, aby ona powstała, więc tym bardziej zachęcam do sięgniecia po lekturę, a jeśli lubisz takie motywy jak 👻 duchy 👻 grumpy x sunshine 👻 age gap 👻 aranżowane małżeństwo 👻 historyczne fakty To ta książka odnajdzie swoje miejsce w twoim sercu.
bookishwor1d - awatar bookishwor1d
Gdzie niebo mieni się czerwienią Lisa Lueddecke
Gdzie niebo mieni się czerwienią
Lisa Lueddecke
Aż wstyd się przyznać, ile ta książka przeleżała czasu na półce, zanim przyciągnęła ponownie moją uwagę. Mimo, że nie jestem docelowym targetem, bo według wydawcy jest to książka dla dzieci, choć jak dla mnie, to bardziej dla młodzieży, to bardzo mi się podobała. Od pierwszej strony czułam się zaintrygowana wydarzeniami, a w miarę zagłębiania się w fabule, zainteresowanie tylko wzrastało. Na pewno zaskoczyło mnie, że nie była to naiwna książeczka dla dzieci, z płaskimi bohaterami, którzy próbują ocalić świat, w sobie tylko zrozumiałym celu. Tutaj poprzeczka zawieszona została bardzo wysoko od samego początku. Kreacja bohaterów nie jest może jakoś bardzo rozwinięta, ale na tyle, żeby wydawali się rzeczywiści, a ich motywacje przyciągały uwagę. Mamy 2 punkty widzenia: Osy, która wyrusza samotnie w podróż, aby uratować swoją wioskę przed zarazą i zagrożeniami z zewnątrz oraz Ivara, który zostaje naszymi oczami, na wszystkie wydarzenia w wiosce, po wyruszeniu Osy w góry. Fabularnie nie była może jakoś bardzo skomplikowana i złożona, ale wystarczająco, żeby śledzić wydarzenia z mocno bijącym sercem i nie przewidywać przedwcześnie wydarzeń. Pod tym względem była wręcz nieobliczalna, w głównej mierze przez tempo akcji, które nawet na moment nie zwalniało i nie dało odpocząć od niebezpieczeństw. Bardzo fajna, niewymagająca historia, która zarazem nie jest prosta, bajkowa czy dziecinna, a tym samym może zainteresować tak młodszych jak i starszych.
Dżoana - awatar Dżoana
oceniła na71 rok temu