Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem

- literatura obyczajowa, romans
- Kawiarenka za rogiem (tom 1)
- 2018-10-03
- 2018-10-03
Przypadkowe odwiedziny całkowicie zmieniły jej życie…
Miłka trafiła do „Kawiarenki za rogiem” zupełnym przypadkiem. W pierwszej chwili poczuła się zniechęcona - mrukliwy barman i niemiła kelnerka nie nastrajali pozytywnie do tego miejsca. Wtedy jednak dziewczyna skosztowała pysznej herbaty jaśminowej w towarzystwie pewnej wróżki, poznała egzotycznego bluesmana Bogdana, a także zaprzyjaźniła się z kotem Włóczęgą.
No i stało się – Miłka zdecydowała się zostać w Kawiarence na dłużej. Co z tego wyniknie?
Kobieta wciąż musi uporać się z prześladującym ją Rafałem, zmierzyć z rodzinną tajemnicą powierzoną jej przed śmiercią babci, a także przekonać się, jakie miejsce w jej życiu zajmie mały Franek.
"Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem" to opowieść pełna miłości, ważnych życiowych problemów i rodzinnych tajemnic.
Uśmiechniesz się, wzruszysz, ale przede wszystkim odnajdziesz w Miłce cząstkę siebie!
Kup Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem
Kawa odpowiedzią na zło tego świata
Jesienne wieczory dobrze jest rozpocząć powieścią obyczajową, która wprowadzi każdego w melancholijny nastrój. „Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem” Karoliny Wilczyńskiej jest jak ostatnie promienie słońca tuż przed mniej urokliwą częścią tej pory roku – pozwala nabrać sił, by stawić czoło posępnym dniom.
Rytm życia Miłki wyznacza praca w pensjonacie rodziców w Busku-Zdroju. Poranne śniadanie dla kuracjuszy, oprowadzanie ich po malowniczej okolicy i czas na zasłużony odpoczynek. Ten stały rytm zaburza sekret wyjawiony przez babcię dziewczyny tuż przed śmiercią. Od tej pory ta młoda, dwudziestoparoletnia kobieta postanawia żyć na własny rachunek. Szybko opuszcza rodziców, pensjonat i wyjeżdża do Kielc, w których niegdyś studiowała. Nie jest jednak łatwo zacząć dosłownie od zera – bez mieszkania, pracy i wsparcia bliskich.
Niepewna i dość strachliwa Miłka stawia swoje pierwsze kroki na nowej drodze życia, a ta wiedzie do Kawiarenki za rogiem – cichego, urokliwego miejsca, gdzie za barem stoi mrukliwy Remek, a kawę serwuje pewna siebie Paulina. Tuż obok miejsce przy stoliku zajmuje wróżka Wera, która jako pierwsza wyciąga do Miłki rękę i służy jej radą. Czy dziewczyna zdecyduje się zostać tutaj na dłużej? Czy zmieni coś w kawiarence i czy ona sama zmieni bohaterkę?
Po obyczajówce nie spodziewam się nigdy poruszania istotnych tematów. Mimo to autorka poradziła sobie z tym fenomenalnie, nie pozbawiając powieści lekkości. Dotyka problemu braku akceptacji własnego ciała, z którym zmaga się wiele kobiet. Usłyszymy tu wiele epitetów, które załamują wiarę we własne piękno, ale będziemy również świadkami, że atrakcyjność jest pojęciem względnym i być może ci niedoskonali we własnych oczach okażą się piękni dla innych, i to nie tylko ciałem, ale i duchem. Karolina Wilczyńska porusza także problem stalkingu i obsesji na punkcie drugiej osoby. Razem z Miłką doświadczamy przerażenia, ale również poczucia bezradności, gdyż żadna rada ze strony otoczenia nie wydaje się dobra, a stalker podąża za bohaterką krok w krok i staje się coraz bardziej opresyjny.
– Czasami czarne nie jest takie złe — powiedziała, patrząc Miłce prosto w oczy. – Na przykład kawa. Wyobraź sobie espresso. Ciemny, gęsty płyn, gorzki w smaku. A jednak ludzie nie rezygnują z espresso. Dlaczego? Bo daje mnóstwo energii i pozwala zebrać siły do działania. Tak też jest w życiu — czasami trzeba przetrwać coś gorzkiego, żeby zdobyć siłę do osiągnięcia celu. Bo on jest ważniejszy niż chwilowa niedogodność.
Nie brakuje jednak i tych dobrych emocji – miłości, przyjaźni i piękna. Książka na długo pozostawia nas z refleksją, czy jesteśmy dobrymi ludźmi, czy pojęcia takie jak bezinteresowność i wrażliwość na drugiego człowieka mieszczą się jeszcze w naszym słowniku. Postać Miłki przywraca w to nadzieję. Odnajdziemy tu również naukę dziecięcej radości z najprostszych rzeczy jak kawałek czekolady czy aktywnie spędzany wspólnie czas.
„Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem” otwiera cykl Kawiarenki za rogiem i pozostawia nas z pytaniem, jak potoczą się dalsze losy Miłki. Co konkretnie wyjawiła jej babcia i dlaczego nagle własna rodzina stała się dla niej obca? Czy dziewczyna w końcu odnalazła swoją miłość? Czy obsesyjny prześladowca zostawi ją w spokoju, a może to tylko cisza przed burzą?
Aleksandra Wróblewska
Oceny książki Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem
1487 użytkowników ma tytuł Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem na półkach głównych- Przeczytane 1 055
- 2019 47
- 2018 32
- 2020 18
- 2020 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem
Za mną już kolejna przeczytana książka autorki. Lubię twórczość Karoliny Wilczyńskiej, bo mają ciepły klimat i poruszają ważne życiowe tematy. Kilka z nich już czytałam i za każdym razem zostawiają we mnie dobre emocje oraz chęć sięgnięcia po kolejną historię. Ta autorka potrafi stworzyć świat, do którego chce się wracać.
„Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem” opowiada historię Miłki, która przypadkiem trafia do niezwykłej „Kawiarenki za rogiem” i odkrywa tam nowe przyjaźnie oraz sens życia. Wśród zapachu kawy i ciepła ludzkich emocji kobieta mierzy się z bolesną przeszłością, rodzinnymi tajemnicami i niebezpiecznym prześladowcą. To opowieść o odwadze, miłości i poszukiwaniu swojego miejsca na świecie.
Jest to pierwsza część z cyklu „Kawiarenka za rogiem”, więc od pierwszych stron czytelnik przenosi się do magicznego miejsca, gdzie zapach świeżo mielonej kawy miesza się z ciepłem ludzkich emocji. Bohaterowie Wilczyńskiej są autentyczni – mają swoje słabości, marzenia i wątpliwości. Dzięki temu łatwo się z nimi utożsamić. Styl autorki jest lekki, ale niebanalny. Dialogi brzmią naturalnie, a opisy pozwalają niemal poczuć zapach kwiatów i aromatu espresso. To książka, która daje nadzieję i przypomina, że nawet po trudnych chwilach można zacząć od nowa – z uśmiechem i odrobiną cukru.
„Życie na zamówienie” to idealna lektura na spokojny wieczór – otula jak ciepły koc i zostawia po sobie miłe, słodko-gorzkie wspomnienie. Polecam ją każdemu, kto lubi powieści o ludziach, emocjach i małych cudach codzienności.Ciepła, refleksyjna i pełna pozytywnej energii historia – idealna do filiżanki kawy.
Ta książka jest jak plasterek na zbolałe serce, jak pyszne ciacho z dobrą kawą w smętny, jesienny deszcz. To historia o zmianach, które narzuca życie, konsekwencjach decyzji innych osób. Historia o poszukiwaniu swojego miejsca, gdy wszystko, co znamy, właśnie się zawaliło.
Autorka pisze bardzo przyjemnym językiem, chociaż tematy porusza ciężkie. Bardzo czekam na drugą część w wersji audio - lektorka dokłada swoją, bardzo pasującą, cegiełkę do tej powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka pisze bardzo przyjemnym językiem, chociaż tematy porusza ciężkie. Bardzo czekam na drugą...
Karolina Wilczyńska w tej książce po raz kolejny udowadnia, że codzienne życie może być inspiracją do opowiedzenia historii, która wzrusza, skłania do refleksji i daje nadzieję.
Główna bohaterka, Agata, porzuca swoje uporządkowane życie w korporacji i postanawia otworzyć kawiarnię – miejsce, które szybko staje się przestrzenią spotkań, rozmów i życiowych zwrotów akcji. Wśród aromatu kawy i słodyczy pojawiają się emocje, ludzkie dramaty i chwile szczęścia. To opowieść o odwadze, poszukiwaniu siebie i tym, że nigdy nie jest za późno, by coś zmienić.
Książka ma ciepły klimat, lekką narrację i niebanalnych bohaterów, z którymi łatwo się utożsamić. Idealna na spokojny wieczór – niczym filiżanka espresso z odrobiną cukru: mocna, ale z nutą słodyczy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem” to pierwsza część cyklu „Kawiarenka za rogiem” i idealna lektura dla tych, którzy lubią książki z duszą.
Główna bohaterka, Agata, porzuca swoje...
Dzisiaj przychodzę z ciekawa książka „Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem" autorki Karoliny Wilczynskiej.
Główna bohaterka jest Miłka. Ma idealne zycie, pomaga rodzica w pracy. Niestety babcia tuż przed śmiercią wyznaje rodzinna tajemnicę. Dziewczyna postanawia że wyprowadzi się z domu i zacznie swoje życie inaczej. Wyjeżdża do Kielc. Prosi koleżankę żeby znalazła jej jakieś miejsce do spania. Aga zaprasza ją do rodzicow, do dawnego jej pokoju. Wtedy brat Agi interesuje się nią bardzo. Tylko dziewczyna nie jest z tego zadowolona. Znajduje pracę w kawiarence.
Książkę dość szybko się czyta i bardzo wciąga. Pokazuje jak dziewczyna sobie że wszystkim radzi i jak życie jest ciężkie.
Dużo ciekawych momentów i nawet ta książka daje czytelnikowi dużo do myślenia, daje przekaz. Do tego poznaje dużo ciekawych osób w kawiarni którzy jej bardzo kibicuje. Stalking chyba w dzisiejszych czasach jest to na topie.l, ale bohaterka dała radę sobie z tym.
Jak upadniesz nisko to powstaniesz z dwojona siła.
Książka jest cudowna.
Bardzo wam ja polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka jest Miłka. Ma idealne zycie, pomaga rodzica w pracy. Niestety babcia tuż przed śmiercią wyznaje rodzinna tajemnicę. Dziewczyna postanawia że wyprowadzi się z domu i zacznie swoje życie inaczej. Wyjeżdża do Kielc. Prosi koleżankę żeby znalazła...
Bardzo pozytywna książka pokazująca, że mimo przeciwności nie należy się poddawać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że ludzie przeważnie oceniają innych po wyglądzie, a to co zewnętrznie jest piękne bardzo często jest zgniłe od środka.
No nie wiem. Moja opinia nie będzie podobna do większości, może dlatego, że na stronie, gdzie znalazłam tę książkę, była ona oznaczona jako romans. Więc miałam trochę inne oczekiwania. Okazała się obyczajówką – i to z głównym wątkiem stalkingu i nękania. Nie było w tym nic miłego ani pozytywnego, wręcz przeciwnie: czułam niesmak i nawet strach. Na miejscu bohaterki od razu poszłabym na policję – wystarczyłoby pokazać SMS-y i listy. To samo mogłaby przedstawić siostrze prześladowcy, zamiast tylko bełkotać „ja nic nie zrobiłam”.
Sam prześladowca – no dobrze, załóżmy, że jest psychicznie chory. Ale jako prawnik i syn znanego prawnika zachowuje się kompletnie niewiarygodnie.
Wątek miłosny też dla mnie był dziwny. Nie zauważyłam żadnej chemii między bohaterami, oni nawet nie spędzali czas razem. Ze strony głównej bohaterki wyglądało to po prostu tak: „o matko, umięśniony chłopak zwrócił na mnie uwagę, na mnie – brzydką grubaskę!”. I to staje się powodem do związku? To głupie. Sama bohaterka rzeczywiście wydaje się zbyt infantylna jak na swój wiek.
Książka nie ma w zasadzie zakończenia – finał jest otwarty. Normalnie by mnie to irytowało, ale tu… jest mi wszystko jedno. Rodzinna tajemnica, los prześladowcy, przyszłość związku – nic z tego nie sprawia, że chciałabym sięgnąć po część drugą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i poległam!!! Co prawda nie walczyłam jakoś bardzo zaciekle ale jednak.... wpadłam po uszy!!! Mogę powiedzieć z czystym sumieniem ,że uwielbiam autorkę!!!!
Piękna historia o szukaniu swojej drogi w życiu, o byciu sobą, zaakceptowaniu swoich wad. Miłka jest normalną, nie idealną dziewczyną ze swoimi kompleksami i to jest fajne w tej historii ❣️
Babcia tuż przed śmiercią wyjawia Miłce tajemnice rodzinną (nie dowiemy się z tej części jaką ale sprawa wydaje się dość oczywista) i przez to Miłka wyjeżdża z rodzinnego domu i pensjonatu żeby zacząć żyć na swój rachunek (no i tutaj jeżeli nie mylę się co do tajemnicy to Miłka jak dla mnie trochę przesadza z odcięciem się od rodziny). Wyjeżdża do Kielc i tam prosi swoją przyjaciółkę ze studiów Agę o pomoc w znalezieniu na szybko jakiegoś mieszkania. Aga zaprasza ją do swoich rodziców, którzy mieszkają tylko ze starszym synem Rafałem i chętnie zapraszają Miłke pod swoj dach. Jednak nie zagrzewa tam długo miejsca ale ja wam nie powiem dlaczego żeby nie psuć wam frajdy z czytania 😁
Nasza bohaterka znajduje również pracę w "Kawiarence za rogiem" mimo,że nie do końca odpowiada jej posada kelnerki ale narazie nie ma co wybrzydzać. W kawiarni pracuje razem z mrukliwym i dość zamkniętym w sobie barmanem Remkiem,którego nie umiem rozszyfrować do końca 😅 oraz z Pauliną, czarnowłosą, długonogą dziewczyną z figurą jak u modelki, a do tego mega wredną i złośliwą. Szefem natomiast jest Tymon, który nie wywarł na Miłce dobrego wrażenia, po tym jak była świadkiem jak przegania starsza panią, która sprzedaje małe bukieci polnych kwiatów. Poznaje również stała klientkę Kawiarenki panią Werę, która jest wróżką i jak dla mnie strasznie ciekawą postacią ale niestety troche jej mało w tej książce.
Także nowe życie naszej bohaterki nie przedstawia sie za bardzo kolorowo praca w niemiłej atmosferze, wredny szef, samotność.... a do tego wszystkiego nasza Miłka ma prześladowcę, który potrafi wystawać na ulicy na przeciw kawiarenki przez parę godzin. W końcu Miłka na serio zaczyna się go bać!
Ciekawa jestem jak potoczy się dalej ta historia!
Polecam I daje 9/10
Zaczytanego ksiazkoholicy 📖❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam,że Wrzosowa Polana była wyjątkowa I juz nic mi sie tak nie spodoba... myliłam sie bardzo,bo Miłka w Kawiarence za rogiem wkradła sie do mojego serca i rozgościła.
Piękna historia o szukaniu swojej drogi w...
Miłka po wyjawieniu jej pewnej rodzinnej tajemnicy przez babcię postanawia wyprowadzić się z domu rodzinnego i zacząć samodzielne życie.
Przez przypadek trafia do kawiarenki za rogiem w której dostaje pracę. Atmosfera w pracy nie jest przyjemna. Miłka jest poniżana przez pracującą tam kelnerkę, jednak nie pozostaje jej nic innego jak zacisnąć zęby i robić swoje ponieważ musi opłacić pokój i nie chce wracać do swojego rodzinnego domu.
Miłka oprócz nieprzyjemnej atmosfery w pracy ma problem z pewnym mężczyzną który zostaje jej stalkerem. Dziewczyna żyje w ciągłym strachu.
Na szczęście w kawiarni spotyka miłych klientów, którzy to sprawiają, że na jej twarzy gości uśmiech i to dla nich postanawia zostać w pracy.
Czy atmosfera w pracy uleganie zmianie?
Czy stalker w końcu odpuści i da jej spokój?
Tak książka jest wyjątkowa w swojej prostocie. Szybko się ją czyta.
Ja polecam i od razu łapie za drugi tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzez przypadek trafia do kawiarenki za rogiem w której dostaje pracę. Atmosfera w pracy nie jest przyjemna. Miłka jest poniżana przez pracującą tam kelnerkę, jednak nie pozostaje jej nic innego jak zacisnąć zęby i robić swoje ponieważ...
Życie na zamówienie, czyli espresso z cukrem - Karoliny Wilczyńskiej to powieść o emocjach, z których składa się życie.
Młoda kobieta zaczyna borykać się z różnymi problemami, jakie niesie ze sobą dorosłe samodzielne życie.
Na swej drodze spotyka ludzi o różnych osobowościach, którzy wzbudzają w niej całą gamę emocji. Ma też doczynienia z psychopatą. Co spotka tę zakompleksioną młodą osobę - poczytajcie tę powieść i jej kolejne dwa tomy. Naprawdę warto. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłka, główna bohaterka po studiach wraca do rodzinnego domu, aby pomóc w rodzinnej firmie. Babcia na łożu śmierci wyjawia jej pewną tajemnicę. To sprawia, że dziewczyna natychmiast opuszcza swój dom i postanawia zacząć samodzielne, niezależne życie....
Młoda kobieta opuszcza dom rodzinny czy poradzi sobie z wyzwanieniami jakie przygotuje Jej los. .. Dużo się nie dzieje ale warto przeczytać.