Dziennik cwaniaczka. Ryzyk-fizyk

- literatura dziecięca
- Dziennik cwaniaczka (tom 11)
- Diary of a Wimpy Kid: Double Down
- 2017-03-29
- 2017-03-29
- 2016-04-01
- Joanna Wajs
Mama Grega chyba ma za dużo wolnego czasu, bo znów oczekuje, że jej syn poszerzy horyzonty, A tego podobno nie da się robić przed komputerem. Czy nakręcenie niskobudżetowego horroru z Rowleyem we wszystkich rolach głównych załatwi sprawę? Greg jest przekonany, że tak. Zwłaszcza scena walki między burmistrzem a stupięćdziesięciometrowym Królem Dżdżownic zapowiada się megafajnie...
Tak, to był genialny plan. Albo raczej byłby. Gdyby nie wmieszały się GĘSI.
Kup Dziennik cwaniaczka. Ryzyk-fizyk w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Dziennik cwaniaczka. Ryzyk-fizyk
CWANIACZEK SHOW Cwaniaczek nie zwalnia tempa. To już wprawdzie jedenasty tom cyklu, jednak książki o przygodach psotnego Grega, w głowie którego wciąż rodzą się kolejne szalone pomysły, nie tracą tego, co w nich najlepsze. „Ryzyk-fizyk” to znakomity na to dowód: pełen humor, akcji i przygód, wciąga od pierwszych stron i nie przestaje urzekać do samego końca, skutecznie poprawiając nawet najgorszy humor. Co tym razem czeka na Grega? I co on sam znów wymyśli? Zacznijmy od tego, że chłopiec wyobraża sobie, iż jego życie nie jest prawdą, a telewizyjnym show, dlatego stara się dostosować swoje zachowanie i „wypadki” do gustu widzów. A co gdyby rodzice nie byli rodzicami tylko robotami? W końcu po co mają aż tyle baterii w domu (pytanie tylko gdzie się je wkłada?)… Z taką wyobraźnią nie trudno ulec jej wpływowi i wpakować się w kłopoty, szczególnie kiedy w kalendarzu zbliża się pora Halloween. Greg wciąga się więc w czytanie książek popularnego, acz tajemniczego S. Tracha z serii „Dreszczaki”, którymi żyje cała szkoła, a żeby wygrać słój cukierków decyduje się na dość dramatyczny krok… Jak tym razem skończą się jego szalone przygody i co jeszcze wydarzy się w jego życiu w tym (kolejnym) szalonym okresie? Jak tę serię świetnie się czyta! Nie ma znaczenia, że przeznaczona jest dla dzieci ani też to, że napisana została prostym językiem. Powieści Jeffa Kinneya to dokonała rozrywka dla czytelników w każdym wieku, którą dziecięcy i dorośli odbiorcy postrzegają wprawdzie w odmienny sposób, ale bawią się przy niej równie dobrze. To jednak jest typowa cecha najlepszych opowieści dla najmłodszych, piszą je w końcu dorośli ludzie i zamieszczają zarówno elementy, które byłyby atrakcyjne dla nich samych w młodym wieku, jak i te, które atrakcyjne są właśnie teraz. Jedyną różnicą pomiędzy podobnymi utworami jest umiejętność ich wykorzystania, a Kinney robi to w naprawdę znakomitym stylu. „Dziennik cwaniaczka” przepełniony jest przede wszystkim humorem i przygodami. Fabuła, choć zawsze ma jakiś konkretny motyw przewodni, składa się głównie z krótkich epizodów, które wzajemnie się przenikają. Nie brakuje tutaj także zagadek, tajemnic i nuty grozy, szczególnie obecnej w tym tomie. Czy na wszystkie dostaniemy odpowiedź? Czy dowiemy się kto kryje się za pseudonimem S. Trach albo czemu upiorna dekoracja śmieje się mimo wyjęcia z niej baterii? To już musicie sprawdzić sami, warto. „Dziennik cwaniaczka” to w końcu obok klasycznych przygód Mikołajka jedna z najlepszych tego typu serii, dlatego też polecam ją gorąco Waszej uwadze i z niecierpliwością czekam na kolejny już zapowiedziany jej tom. Recenzja opublikowana na moim blogu http://ksiazkarnia.blog.pl/2017/03/23/dziennik-cwaniaczka-ryzyk-fizyk-jeff-kinney/
Oceny książki Dziennik cwaniaczka. Ryzyk-fizyk
770 użytkowników ma tytuł Dziennik cwaniaczka. Ryzyk-fizyk na półkach głównych- Przeczytane 600
- 2023 6
- Biblioteka 5
- 2024 5
- Z biblioteki 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziennik cwaniaczka. Ryzyk-fizyk
Cudowna, ale trochę dziwny scenariusz. Może innym czytelnikom się spodoba.
Cudowna, ale trochę dziwny scenariusz. Może innym czytelnikom się spodoba.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z której dorośli mogą się dowiedzieć jak na pewne rzeczy patrzą dzieci.
Książka z której dorośli mogą się dowiedzieć jak na pewne rzeczy patrzą dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomega
mega
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka. Wkręca na końcu
Fajna książka. Wkręca na końcu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeeeeeer
Seeeeeer
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGreg reżyser
Greg reżyser
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOK
OK
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWYZWANIE LC 4/2024 - Przeczytam książkę, która przeniesie mnie w inne miejsce
WYZWANIE LC 4/2024 - Przeczytam książkę, która przeniesie mnie w inne miejsce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo zabawna i mega wciąga bardzo polecam dla dzieci 9-12
Książka jest bardzo zabawna i mega wciąga bardzo polecam dla dzieci 9-12
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTę książkę czytalem drugi raz. Kiedyś, gdy byłem na wakacjach u babci, to wypożyczyłem ją z biblioteki, ale nie wiedziałem wtedy, że to cała seria. Dlatego teraz przeczytałem ją po raz drugi.
Tym razem Cwaniaczek wraz z Rowleyem postanawiają nakręcić własny film. Już sam ten pomysł jest śmieszny i wiadomo z góry, że będzie wesoło. Ale kiedy okazuje się, że głównymi aktorami będą dżdżownice z żelków robi się naprawdę grubo. A jakby mało tego, to we wszystkich rolach ludzkich gra Rowley, a Greg filmuje.
Czy przy takiej akcji można się nudzić? Nie ma szans i za to kocham te książki. To są pogromcy nudy.
Michał lat 10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem Cwaniaczek wraz z Rowleyem postanawiają nakręcić własny film. Już sam ten pomysł jest śmieszny i wiadomo z góry, że będzie wesoło. Ale kiedy okazuje się, że głównymi aktorami...