W cieniu prawa

Remigiusz Mróz Wydawnictwo: Czwarta Strona kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2016-06-15
2016-06-15

Kup W cieniu prawa w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki W cieniu prawa i

Przeczytane 5793 Opinie 691 Oficjalne recenzje 481

Opinia społeczności książki W cieniu prawai

Książki 314 Opinie 314

Oceny książki W cieniu prawa

2041 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce W cieniu prawa

Można wczuć się w klimat Galicji. To Remigiusz Mróz w wydaniu retro. Bonus: postać majordoma budzi sympatię.

Najnowsze książki Mroza, a w zasadzie kolejne tomy do rozpoczętych już serii totalnie mnie znudziły, dlatego sięgnęłam po coś innego. Zaintrygował mnie sam pomysł na powieść i fabuła „W cieniu prawa”, bo zapowiadał się interesujący retro kryminał. Początek wciąga, w sumie jak to bywa u tego autora, każdą jego książkę szybko się czyta. Niestety z czasem zaczęło mi się nudzić i dłużyć. Zakończenie rozczarowujące, przewidywalne.

Nie wciągnęła mnie.

Nie wciągnęła mnie.

6111 użytkowników ma tytuł W cieniu prawa na półkach głównych
954 użytkowników ma tytuł W cieniu prawa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki W cieniu prawa

Remigiusz Mróz
Polski pisarz, autor powieści kryminalnych oraz cyklu publicystycznego „Kurs pisania”. Ukończył z wyróżnieniem Akademię Leona Koźmińskiego w Warszawie, gdzie uzyskał stopień naukowy doktora nauk prawnych. Laureat Nagrody Czytelników Wielkiego Kalibru z 2016 roku za powieść pt. „Kasacja”. W 2017 roku ujawnił się jako Ove Løgmansbø, autor kolejnych trzech powieści. Jego książki były nominowane w Plebiscycie Książka Roku lubimyczytać.pl w kategorii kryminał, sensacja, thriller. Otrzymał dotąd dwie statuetki. Seria z Joanną Chyłką stała się podstawą serialu „Chyłka. Zaginięcie” w reżyserii Łukasza Palkowskiego z Magdaleną Cielecką w roli głównej. Wykupiono także prawa do ekranizacji innych serii autora - z komisarzem Forstem i cyklu „W kręgach władzy”. Zwycięzca plebiscytu „Książka Roku 2024” w kategorii Science fiction za książkę "Operacja Mir".

Turkusowe szale Remigiusz Mróz
Turkusowe szale
Remigiusz Mróz
Książka przeleżała na półce kilka ładnych lat, gdy przypadek sprawił, że ponownie zwróciłem na nią uwagę. Prawdopodobnie dlatego, że nigdy nie przypuszczałem, że Remigiusz Mróz zechce coś takiego napisać. Po przeczytaniu tej powieści, w wydaniu pierwszym, mam pewne uwagi, które mogłyby poprawić jej szatę historyczną. De facto „Turkusowe szaliki” powinny nosić tytuł „Ametystowe szaliki”, ponieważ kolorem szalika noszonego do munduru przez pilotów tego dywizjonu, był fioletowy, na którym wyhaftowano puchacza trzymającego w szponach butelką koniaku zamiast samolotu. Do tego dodane było motto „Semper fidelis”, które występuje w herbach Lwowa i Exeter. Ponadto w oficjalnej recenzji lubimyczytac.pl, jej autor przypisuje przynależność 307 dywizjonu do Królewskich Sił Powietrznych (RAF),w rzeczywistości był on częścią składową Polskich Sił Powietrznych i tak jest oficjalnie nazywany 307 Dywizjon Myśliwski Nocny „Lwowskich Puchaczy” – jednostka lotnicza Polskich Sił Powietrznych w Wielkiej Brytanii. Angielska nazwa dywizjonu w RAF: No.307 Polish Night Fighter Squadron. Tradycyjnie uważany jest za spadkobiercę III/6 dywizjonu myśliwskiego lwowskiego i III/5 lidzkiego, z którego składał się początkowy personel. Wydawnictwo Bellona mogło się lepiej postarać i na okładce książki zamiast Supermarine Spitfire wersji Mk IX z czterołopatowym śmigłem przedstawić tak samo stylizowaną ilustracje Bristol Beaufighter. Poza tym na stronie 463 wydania pierwszego od wiersza 7 – 9 są niezgodności matematyczne, cytuję: „- Wchodźcie na dziewięć tysięcy stóp, kierunek: południowo – wschodni – powiedziała, a Essker zaraz skojarzył, że to pułap prawie trzech tysięcy kilometrów”. 3000 km to już przestrzeń poza atmosferą, czyli wolna przestrzeń kosmiczna, w której brak tlenu koniecznego do pracy silników spalinowych.
Jan - awatar Jan
Najdłuższa noc Marek Bukowski
Najdłuższa noc
Marek Bukowski Maciej Dancewicz
Ciemne, krakowskie zaułki, które niczym nie przypominają tych ze współczesnej pocztówki. Lokalna społeczność - zróżnicowana etnicznie, z różnych warstw społecznych, a przede wszystkim: z różnymi sekretami, które lepiej by nie zostały odkryte. I morderstwa - oczywiście, że są też morderstwa. Brutalne, powtarzające się, owiane szaleńczym niepokojem. Jeśli zastanawiasz się, czego może brakować Ci w polskich kryminałach, to wysoce prawdopodobne jest, iż brakuje Ci w nich belle époque. Pięknej epoki tajemnic. Niech Was nie zwiedzie tytuł - "Najdłuższą noc" w rzeczywistości czyta się zaskakująco szybko. Dzięki krótkim rozdziałom możemy śmiało obiecywać sobie, że "ten będzie ostatnim", a historia przemyka nam w dosłownie kilka chwil (czyt. kilka godzin). Tempo przyspiesza, bohaterowie nie próżnują, a kolejne odkrycia w ramach rozwiązywanej, misternie uplecionej zagadki wychodzą na światło dzienne. Po nitce do kłębka. 🧶 W chwilach wytchnienia czytelnik może zajrzeć do przeszłości głównego bohatera, który w pobocznym wątku rozgrywa swoje wydarzenia z czasów przed przyjazdem (powrotem) do Krakowa. Na ciekawskich czeka porcja faktów z początków sztuki kryminalistyki, a także kwestii zmian społecznych bądź emancypacji kobiet - dobre punkty zaczepienia do zgłębiania tematu na własną rękę, już po zakończeniu lektury. Z polskimi powieściami często bywa tak, że gdy nie przypadną nam do gustu, to z dużo większą skłonnością poddajemy je skrupulatnej krytyce. Z drugiej jednak strony, gdy trafimy na udany tytuł, sympatia szybciej i łatwiej rośnie w naszych sercach. Nie to, że dobre, to jeszcze na dodatek: nasze, polskie. "Nasza" "Najdłuższa noc" polskich autorów zdecydowanie MOŻE sprostać oczekiwaniom - gdy nie są zbyt wygórowane, potrafi nawet zaskoczyć. 💡
Yoassia - awatar Yoassia
oceniła na73 lata temu
Wiadomość z podziemi Leszek Herman
Wiadomość z podziemi
Leszek Herman
Miałem okazję przeczytać książkę pt. „Sedinum. Wiadomość z podziemi”, której autorem jest Leszek Herman. Nie ma żadnych wątpliwości, że ta książka przyzwoicie reprezentuje województwo zachodniopomorskie, książki stamtąd czytanej w ramach Book Trottera. Oczywiście oprócz fabuły książki nie brakuje licznych opisów Szczecina i okolic, co niewątpliwie wzbogaca wiedzę z regionalistyki historycznej tego regionu. Bardzo zbliżony koncept literacki ma Elżbieta Cherezińska dodając motywy z historii Pomorza do swoich książek, które jak zapewne przyznamy są doskonałą popularyzacją historii. Ta książka, jak i pozostałe zapewne, ewidentnie nawiązują do twórczości Dana Browna i sam autor tego nie ukrywa. W polskiej literaturze zajmuje się tym Maciej Siembieda i Zygmunt Miłoszewski. Niewątpliwie warto poznać koncepcję Leszka Hermana, jestem przekonany, że czytelnik tego typu Brown’owskich thrillerów zawiedziony nie będzie. Co do akcji to mamy trzech głównych bohaterów, raczej zwykłych ludzi, w tym sensie, że prowadzą normalne życie i raczej w przeróżne kabały się nie pchają, no ale jak to bywa czasem się to zdarza, akcja przyśpiesza itp. Najpierw poznajemy Igora Fleminga, architekta, pasjonata historii i historii sztuki. Szybko do akcji weszła Paulina Weber, dziennikarka lokalnej gazety: Dziennika Szczecińskiego. Pojawił się w tej ekipie angielski dżentelmen niemieckiego pochodzenia sir Johan Karley. Cała trójka wzięła się za rozwiązywanie zagadek i dumanie czy istnienie masońskiego skarbu jest możliwe? No i oczywiście mamy z milion różnych interakcji z różnymi ludźmi, nie zawsze sympatycznymi, bywa, że z przestępcami. Wchodzą różne dziwne miejsca, bezpieczne to nie jest, włącznie ze śmiertelnym zagrożeniem. No ale przecież o to też chodzi w tego typu literaturze, ma się dziać, akcja pędzić jak szalona i ma być ciekawie, no i ma być cholernie ryzykownie, żeby był dreszczyk emocji, no i przynajmniej opcja znalezienia jakiegoś złota. Rzecz jasna ta informacja czy do znalezienia czegokolwiek doszło jest spojlerowa, więc ci… Dodać można, że czas akcji jest współczesny, są liczne retrospekcje z przeszłości. Fabuła toczy się przez niewiele ponad tydzień, co przy licznych zdarzeniach uznać to można za krótki czas, a to jest raczej typowe dla thrillerów. Jest ciekawie. Polecam.
Krzysztof Baliński - awatar Krzysztof Baliński
ocenił na828 dni temu

Cytaty z książki W cieniu prawa

Remigiusz Mróz W cieniu prawa Zobacz więcej
Remigiusz Mróz W cieniu prawa Zobacz więcej